Μπαράζ αποκαλύψεων στην Τουρκία: Ο Γιλντιρίμ, ο γαμπρός του Ερντογάν και οι offshore
Πώς τα Malta Files «καίνε» τον Σουλτάνο
Ο σύζυγος της πρωτότοκης κόρης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπουργός Ενέργειας, που θεωρείται ότι μια μέρα θα κληρονομήσει την πολιτική αυτοκρατορία του σουλτάνου, έχει απασχολήσει αρκετές φορές με σκάνδαλα την επικαιρότητα, σύμφωνα με το «Έθνος».
Το χρονικό
Το 2011, όταν ο Αλμπαϊράκ ήταν ήδη ένας από τους ισχυρότερους άνδρες στην Τουρκία ως επικεφαλής του Calik-Holding, ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους στη χώρα, που ελέγχει τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και την προπαγάνδα υπέρ του Ερντογάν.
Το πρόβλημα που αντιμετώπιζε τότε ήταν ότι η εταιρεία του είχε εκατομμύρια ευρώ στο Ντουμπάι, τα οποία ήθελε να επαναπατρίσει χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει το 20% που προέβλεπε ο νόμος. Ανέθεσε, λοιπόν, σε στενό του συνεργάτη την εξεύρεση λύσης, η οποία περιελάμβανε μια σύνθετη δομή με offshore, η οποία έρχεται τώρα στο φως μέσω των Malta Files.
Όπως αναφέρει το Έθνος, ο όμιλος Calik ήθελε να μεταφέρει τα χρήματα στη Μάλτα, όπου ο φόρος είναι μεν 35%, αλλά το κράτος επιστρέφει το 80% όταν ο καταθέτης δεν είναι μόνιμος κάτοικος της νησιωτικής χώρας και δεν διαθέτει επιχειρήσεις εκεί.
Τα χρήματα θα μεταφέρονταν αφορολόγητα από τη Μάλτα στη Σουηδία, με τη δικαιολογία ότι είχε ήδη καταβληθεί ο φόρος ύψους 35%, και μετά θα μπορούσαν να περάσουν στην Τουρκία, αφού η Σουηδία θεωρείται χώρα υπεράνω πάσης -φορολογικής- υποψίας.
Ακόμη και στους κόλπους του ομίλου εκφράστηκαν αντιρρήσεις, ωστόσο τελικώς το 2012 ίδρυσαν 4 εταιρείες στη Σουηδία και έναν χρόνο αργότερα 8 στη Μάλτα. Το σχέδιο δεν εφαρμόστηκε επειδή ο Αλμπαϊράκ έτρεφε πολιτικές φιλοδοξίες, και το 2015 εγκατέλειψε τυπικά την εταιρεία για να διεκδικήσει μια θέση στο τουρκικό κοινοβούλιο με το ΑΚΡ.
Πέντε μήνες αργότερα έγινε υπουργός Ενέργειας, επικεφαλής δηλαδή σε ένα υπουργείο-κλειδί για μια χώρα όπως η Τουρκία. Δεν υπήρχε λοιπόν πλέον λόγος για την Calik να παρακάμψει τους νόμους, αφού μπορούσε να τους... υπαγορεύσει με εξασφαλισμένη την έγκρισή τους. Ο στενός συνεργάτης του Αλμπαϊράκ από την Calik, Σαφάκ Καραασλάν, του έστειλε έτοιμη την πρόταση νόμου που επέτρεπε τον δωρεάν επαναπατρισμό κεφαλαίων.
Στην Τουρκία του Ερντογάν, τέτοιου είδους μεθοδεύσεις φαίνεται ότι πραγματοποιούνται εύκολα. Δύο μόλις ημέρες μετά την επίμαχη ανταλλαγή e-mail ανάμεσα στον Καραασλάν και τον Αλμπαϊράκ, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ κατέθεσε το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο. Παρά την εξέγερση της αντιπολίτευσης, που προσπάθησε να αποτρέψει την έγκρισή του, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και υπογράφηκε αμέσως από τον Ταγίπ Ερντογάν.