Η επενδυτική συμφωνία ΕΕ-Κίνας στο επίκεντρο των συνομιλιών Μέρκελ-Κετσιάνγκ
Ο Λι και η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ είχαν καρποφόρες συζητήσεις και παρέστησαν στην υπογραφή μίας σειράς συμφωνιών συνεργασίας που θα εμπεδώσουν περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χωρών.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ ολοκλήρωσε την επίσημη διήμερη επίσκεψή του στη Γερμανία, με τις δύο χώρες να διαμορφώνουν ευρεία συναίνεση για μία σειρά περιφερειακών και παγκόσμιων θεμάτων και να δεσμεύονται για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Στην ετήσια σύνοδο των επικεφαλής των δύο κυβερνήσεων, ο Κινέζος πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξουν κοινές προσπάθειες με τη Γερμανία για την απελευθέρωση του εμπορίου και τη διευκόλυνση των επενδύσεων.
Ενόψει των παγκόσμιων αβεβαιοτήτων, του κλίματος κατά της παγκοσμιοποίησης και του αυξανόμενου προστατευτισμού στον κόσμο, η Κίνα και η Γερμανία πρέπει να συνεχίσουν να προωθούν την απελευθέρωση του εμπορίου και να διασφαλίζουν τις ρυθμίσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, δήλωσε ο Λι στη Μέρκελ.
Η Κίνα ελπίζει, πρόσθεσε, ότι οι δύο χώρες θα μπορέσουν να συνεργασθούν για να αντισταθμίσουν τις παγκόσμιες αβεβαιότητες με μία σταθερή διμερή σχέση, ώστε να σταλούν θετικά μηνύματα στον κόσμο πως η Κίνα και η Γερμανία θα διατηρήσουν την πορεία προς την απελευθέρωση του εμπορίου και τη διευκόλυνση των επενδύσεων.
Από την πλευρά της, η Μέρκελ είπε ότι η Γερμανία θέλει να συνεισφέρει μαζί με την Κίνα στη δημιουργία μίας ανοικτής παγκόσμιας οικονομίας και στη διατήρηση του ελεύθερου εμπορίου. Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν, ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για μία επενδυτική συμφωνία μεταξύ της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η επενδυτική συμφωνία θα ωφελήσει το αμφίδρομο άνοιγμα των κινεζικών και ευρωπαϊκών αγορών και θα αυξήσεις τον όγκο εμπορίου και επενδύσεων και για τις δύο πλευρές. Ως αμοιβαία μεγάλοι εμπορικοί εταίροι, η Κίνα και η ΕΕ πρέπει να συζητήσουν για τη δυνατότητα της δημιουργίας μίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου, σημείωσε ο Λι.
Από την πλευρά της, η Μέρκελ δήλωσε πως η Γερμανία δίνει μεγάλη προσοχή στην επενδυτική συμφωνία ΕΕ-Κίνας, προσθέτοντας ότι η υπογραφή της θα αποτελέσει καλή αφετηρία διαπραγματεύσεων για μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Κίνας.
Ο Λι τόνισε ότι η Κίνα θα συνεχίσει να εργάζεται σταθερά για την υλοποίηση των δεσμεύσεων από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Η Κίνα, πρόσθεσε, θα επωμισθεί τις διεθνείς ευθύνες της για να αντιμετωπίσει, μαζί με άλλες χώρες, την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Για την καταπολέμηση, είπε, της κλιματικής αλλαγής υπάρχει παγκόσμια συναίνεση, προσθέτοντας ότι «με τεράστιες προσπάθειες η Κίνα θα κινηθεί σταδιακά και σταθερά προς τον στόχο για το 2030».
Η συμφωνία του Παρισιού, που υιοθετήθηκε από 196 συμβαλλόμενα μέρη (χώρες) το 2015 και ισχύει από πέρυσι τον Νοέμβριο, θέτει ως στόχο να μην αυξηθεί η μέση παγκόσμια θερμοκρασία περισσότερο από δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα προ της εκβιομηχάνισης και κατά προτίμηση περισσότερο από 1,5 βαθμούς. Έως τώρα έχουν επικυρώσει τη συμφωνία 147 συμβαλλόμενα μέρη (χώρες), στα οποία αντιστοιχεί το 82% των εκπομπών ρύπων.