Χωρίς τέλος η βία στην Υεμένη

Τουλάχιστον 26 διαδηλωτές σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν την Κυριακή από πυρά δυνάμεων του στρατού και ενόπλων, πιστών στον πρόεδρο της Υεμένης...
1'

Τουλάχιστον 26 διαδηλωτές σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν την Κυριακή από πυρά δυνάμεων του στρατού και ενόπλων, πιστών στον πρόεδρο της Υεμένης Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, σε πορεία της αντιπολίτευσης στο κέντρο της πρωτεύουσας Σαναά.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν να τερματιστεί η εξουσία του Σάλεχ και να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για τις δολοφονίες διαδηλωτών σε άλλες κινητοποιήσεις τους τελευταίους μήνες.

Ελεύθεροι σκοπευτές σε στέγες άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών, είπαν αυτόπτες μάρτυρες. «Οι σφαίρες ρίχνονταν με ακρίβεια», είπε ο Όμαρ αλ Όμκι, ένας ακτιβιστής της αντιπολίτευσης. «Κεφάλια τινάζονταν στον αέρα. Οι σφαίρες διαπερνούσαν καρδιές. Ήταν μια φρικτή σφαγή».

Ο απολογισμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς πολλά από τα τραύματα των διαδηλωτών είναι μοιραία, σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Πολλοί διαδηλωτές αντιμετώπισαν επίσης αναπνευστικά προβλήματα λόγω των δακρυγόνων που ερρίφθησαν εναντίον των διαδηλωτών.


Ένας μέλος του νέου προσωρινού Εθνικού Συμβουλίου, ο Μοχάμεντ αλ Νταχίρι, είναι ανάμεσα στους τραυματίες, σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης.

Άλλοι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και αδιευκρίνιστος αριθμός ανθρώπων τραυματίστηκε από συγκρούσεις ανάμεσα στη Ρεπουμπλικανική Φρουρά του Σάλεχ και πιστούς στον φύλαρχο σεΐχη Σαντίκ αλ Αχμαρ στη συνοικία αλ Χασάμπα, στη βόρεια Σαναά.