SDF: Η αραβοκουρδική συμμαχία κατά του ISIS που στηρίζει ο Τραμπ και εξοργίζει τον Ερντογάν
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) δημιουργήθηκαν τον Οκτώβριο του 2015 και αποτελούν την αιχμή του δόρατος στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).
Αυτή η αραβοκουρδική συμμαχία είναι ο βασικός εταίρος στη Συρία του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού κατά του ISIS. Τον Νοέμβριο του 2016 ξεκίνησε μια επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκας, της ντε φάκτο «πρωτεύουσας» του ISIS στη βόρεια Συρία.
Οι SDF αποτελούνται από περίπου 30.000 άνδρες και γυναίκες, εκ των οποίων οι 25.000 είναι Κούρδοι και οι 5.000 Άραβες, όλοι τους Σύροι. Πρωταρχικός στόχος της δύναμης αυτής είναι να εκδιώξει το Ισλαμικό Κράτος από τη βόρεια Συρία.
Αν και αριθμητικά στο εσωτερικό του συνασπισμού υπερτερεί η κουρδική πολιτοφυλακή κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), οι SDF μετρούν στις τάξεις τους Άραβες μουσουλμάνους και χριστιανούς, καθώς και Τουρκμένους, οι οποίοι προέρχονται από περιοχές της βόρειας Συρίας που δεν είναι υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Πριν από τη δημιουργία των SDF, η YPG είχε επιφέρει σημαντικά πλήγματα στο ISIS, εμποδίζοντάς το να καταλάβει τις κουρδικές πόλεις Κομπάνι και Ταλ Άμπιαντ το 2015, κοντά στα τουρκικά σύνορα.
Αφού ξεκίνησαν το 2014 μια αεροπορική εκστρατεία κατά των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ, οι ΗΠΑ που ηγούνται του διεθνούς συνασπισμού κατά του ISIS, βρέθηκαν αντιμέτωπες με την ανάγκη να αποκτήσουν έναν αξιόπιστο σύμμαχο στο πεδίο.
Αρχικά ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα 500 εκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία ενός στρατού αποτελούμενου από Σύρους αντάρτες για την καταπολέμηση του ISIS. Όμως το σχέδιο αυτό απέτυχε όταν μια από τις ομάδες που υποστήριζε η Ουάσινγκτον παραδόθηκε στην αλ Κάιντα μαζί με όλο τον εξοπλισμό της.
Μετά την αποτυχία αυτή, δημιουργήθηκαν οι SDF. Οι δυνάμεις αυτές έλαβαν βοήθεια από τις ΗΠΑ σε εξοπλισμό, αλλά και αεροπορική στήριξη στις επιχειρήσεις τους.
Επιπλέον ο Λευκός Οίκος έχει αναπτύξει στη Συρία εκατοντάδες στρατιωτικούς, μεταξύ αυτών και μέλη των ειδικών δυνάμεων, Υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν συναντηθεί με διοικητές των SDF στη βόρεια Συρία.
Τον Μάιο η Ουάσινγκτον ξεκίνησε να παραδίδει όπλα στη YPG, παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, που θεωρεί την κουρδική πολιτοφυλακή «τρομοκρατική οργάνωση» και παρακλάδι των Κούρδων αυτονομιστών της Τουρκίας.
Η Άγκυρα επιθυμεί να αποτρέψει τη δημιουργία από τους Κούρδους μιας αυτόνομης περιοχής κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία.
Επί πολλούς μήνες διεξήγαγε μια επιχείρηση στο εσωτερικό της Συρίας, υποστηρίζοντας δυνάμεις των Σύρων ανταρτών, οι οποίοι κατέλαβαν την Τζαραμπλούς, προπύργιο του ISIS, και την Ντάμπικ, πόλεις κοντά στη μεθόριο.
Ωστόσο η Τουρκία δεν κατάφερε να πείσει τις ΗΠΑ να βρουν άλλο σύμμαχο από τις SDF στη μάχη για την ανακατάληψη της Ράκας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters