Εκλογές Βρετανία: Αυτά είναι τα σενάρια της επόμενης ημέρας
Εκλογές Βρετανία: Ένα απίστευτο εκλογικό θρίλερ ζει τις τελευταίες ώρες η Βρετανία, καθώς παρότι οι δημοσκοπήσεις έδειχναν εξ αρχής εύκολη επικράτηση των «Τόρις» της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, ωστόσο το αποτέλεσμα της κάλπης δείχνει μεν ότι η νυν πρωθυπουργός κερδίζει την εκλογική μάχη, χωρίς όμως να καταφέρνει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη αυτοδυναμία των 326 εδρών.
Με καταμετρημένες τις 649 από τις 650 εκλογικές περιφέρειες της Βρετανίας το αποτέλεσμα διαμορφώνεται ως εξής:
- Συντηρητικοί 318
- Εργατικοί 261
- SNP 35
- DUP 10
- Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 12
- Αλλοι 13
Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις 646 από τις 650 έδρες του βρετανικού κοινοβουλίου, το κόμμα της Βρετανίδας πρωθυπουργού έχει συγκεντρώσει 315 έδρες με αποτέλεσμα η επόμενη μέρα των εκλογών να βρίσκει τη Βρετανία με το λεγόμενο "Hung parliament" (Κοινοβούλιο χωρίς αυτοδυναμία).
Τα σενάρια της επόμενης μέρας
Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα η Τερέζα Μέι παραμένει πρωθυπουργός και οι πρώτες της κινήσεις της θα επικεντρωθούν στην αναζήτηση συμμάχων για σχηματισμό κυβέρνησης, με πιο πιθανό σενάριο την προσέγγιση των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ειδάλλως η πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να κυβερνήσει με μειοψηφία, αναζητώντας τη συναίνεση των υπολοίπων κομμάτων ανά νομοσχέδιο και ανά περίπτωση.
Παρ’όλα αυτά η συμμαχία με τους Lib Dem θεωρείται αβέβαιη, καθώς ως κόμμα είχε εκφράσει αντίθεση στο σενάριο των πρόωρων εκλογών, ενώ παράλληλα είχαν λάβει θέση κατά του Brexit, πόσο μάλιστα το «σκληρό Brexit», το οποίο είχε υποσχεθεί η Τερέζα Μέι. Μάλιστα μια από τις δεσμεύσεις του κόμματος προβλέπει τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος έπειτα από τη λήξη των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζοντας την επιλογή του Bremain.
Ένα άλλο σενάριο αφορά σε πιθανή συνεργασία με τους Συντηρητικούς της Βόρειας Ιρλανδίας, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν εκφραστεί θετικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Πολύ πιθανό όμως παραμείνει και το σενάριο της παραίτησης της Τερέζα Μέι από την ηγεσία του κόμματος των Τόρις, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη χαμηλή εκλογική απόδοση και παραχωρώντας τη θέση της σε άλλο ηγετικό μέλος του κόμματος, με σκοπό το σχηματισμό κυβέρνησης.
Από την άλλη πλευρά, το Συντηρητικό κόμμα, αντιμέτωπο με μία ανίσχυρη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, μπορεί να επιλέξει να μην εισέλθει στη διαδικασία αυτή, παραχωρώντας την πρωτοβουλία στον ηγέτη του Εργατικού κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν. Σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχει η επιλογή ο ηγέτης των Εργατικών (Labour) να αποπειραθεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας σε συνεργασία με άλλα μικρότερα κόμματα, λαμβάνοντας όμως σοβαρά υπόψη σημαντικές συμφωνίες και παραχωρήσεις από το προεκλογικό πρόγραμμα του Κόρμπιν που ενδεχομένως θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να ευοδωθεί μια τέτοια προσπάθεια.
Παραδείγματος χάριν το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας θα μπορούσε να αποτελέσει σύμμαχο με τις τουλάχιστον 35 έδρες του, παρά το γεγονός ότι δείχνει να έχει χάσει τουλάχιστον 19 έδρες από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Από την άλλη πλευρά, αν η ηγέτιδα του SNP επέλεγε να στηρίξει τον Κόρμπιν, αυτό πιθανότατα θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να εγκαταλείψει τη βασική της θέση υπέρ του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.
Μέχρι στιγμής, οι Εργατικοί συγκεντρώνουν 261 έδρες και βάσει του ανωτέρου αναφερομένου σεναρίου ο Τζέρεμι Κόρμπιν θα μπορούσε να ανακηρυχθεί ως ο 14ος πρωθυπουργός της βασίλισσας Ελισάβετ. Απίθανο; Όχι και τόσο.
Αρνείται να παραιτηθεί η Τερέζα Μέι
H βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δε σκοπεύει να παραιτηθεί μετά την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στις χθεσινές πρόωρες εκλογές που εξήγγειλε με στόχο να εξασφαλίσει ισχυρότερη εντολή για τις συνομιλίες σχετικά με το Brexit, δήλωσε σήμερα 9 Ιουνίου η πολιτική συντάκτρια του BBC Λόρα Κένσμπεργκ.
«Η Τερέζα Μέι δεν έχει πρόθεση να ανακοινώσει την παραίτησή της αργότερα σήμερα», δήλωσε η Κένσμπεργκ στο ραδιόφωνο του BBC προσθέτοντας ωστόσο: «Δεν είναι ξεκάθαρο σε μένα αν επιχειρούν να διαψεύσουν τις φήμες μέχρι να έχει απολύτως αποφασίσει».
Τα πέντε σημαντικότερα συμπεράσματα των εκλογών της 8ης Ιουνίου
Οι Συντηρητικοί της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι φαίνεται ότι θα κερδίσουν στις βουλευτικές εκλογές, έχοντας όμως χάσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ένα σοκαρίστικό αποτέλεσμα που βυθίζει τη χώρα στην αβεβαιότητα λίγες ημέρες πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit.
Τα 5 σημαντικότερα συμπεράσματα των εκλογών της 8ης Ιουνίου:
Η Τερέζα Μέι απογοήτευσε το κόμμα της
Η συντηρητική πρωθυπουργός είναι η μεγάλη χαμένη των εκλογών, καθώς το κόμμα της, ενώ αρχικά εμφανιζόταν ως το μεγάλο φαβορί, φαίνεται να κερδίζει λιγότερες έδρες στο κοινοβούλιο, την ώρα που η Μέι είχε ζητήσει από τους ψηφοφόρους να της δώσουν ενισχυμένη πλειοψηφία για να διαπραγματευτεί το Brexit.
Διέπραξε το ίδιο λάθος με τον προκάτοχό της Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ΕΕ προκειμένου να κάνει τους ευρωσκεπτικιστές στο εσωτερικό του κόμματος να σιγήσουν. Και εκείνος απογοήτευσε τους ψηφοφόρους και παραιτήθηκε μετά τη νίκη του «ναι».
«Είναι το μάθημα των δύο τελευταίων ετών», εκτιμά ο Μπρίαν Κλάας του London School of Economics. «Οι ψηφοφόροι δεν θέλουν να θεωρείται δεδομένη η ψήφος τους».
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δικαιώθηκε
Ο επικεφαλής των Εργατικών διασώθηκε: αν και έχουν σημειωθεί αρκετές απόπειρες για την ανατροπή του από βουλευτές του κόμματός του, η πιο κεντρώα πτέρυγα του οποίου δεν υποστηρίζει τις ριζοσπαστικές απόψεις του, ο Κόρμπιν μπορεί να χαρεί για τη νίκη.
Ενίσχυσε το ποσοστό των Εργατικών κατά περίπου 30 έδρες, την ώρα που πολλοί ανέμεναν μια μεγάλη ήττα.
Απώλειες για τους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας της Σκωτίας
Ακόμη μία έκπληξη των εκλογών: το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) αναμένεται να χάσει περίπου 20 από τις 54 έδρες που κατείχε στο βρετανικό κοινοβούλιο. Δύο υψηλόβαθμα στελέχη του, ο πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ και ο δεύτερος στην ιεραρχία του κόμματος Άνγκους Ρόμπερτσον έχουν χάσει την έδρα τους.
«Πρόκειται για ένα πολύ κακό νέο για την (πρωθυπουργό της Σκωτίας) Νίκολα Στέρτζον και τις φιλοδοξίες της περί διοργάνωσης νέου δημοψηφίσματος» για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, σχολίασε ο Ίαν Μπεγκ καθηγητής του London School of Economics.
Εξαφάνιση του UKIP από το κοινοβούλιο
Δεν είχαν παρά έναν βουλευτή. Όμως το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα UKIP έγραψε ιστορία, καθώς ήταν ο πρώτος υπέρμαχος της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, μέχρι που ικανοποιήθηκε.
Έτσι έχασε τον βασικό λόγο ύπαρξης, ενώ στη συνέχεια αποχώρησε και ο ηγέτης του Νάιτζελ Φάρατζ.
Αβεβαιότητα για τα Brexit
Εφόσον η Μέι δεν φαίνεται να κερδίζει ξεκάθαρη εντολή και χωρίς την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αβεβαιότητα κυριαρχεί για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το Brexit καθώς και για τη βρετανική θέση, την ώρα που οι συζητήσεις είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 19 Ιουνίου.
Όπως και να έχει η βρετανική θέση έχει αποδυναμωθεί. Και το μήνυμα των Βρετανών ψηφοφόρων μπορεί να εκληφθεί ως μια επιλογή για ένα ήπιο Brexit, το αντίθετο από αυτό που επιθυμεί η Μέι.
«Βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. (Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα) Μέρκελ θα το διαπιστώσει, (ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ) Μακρόν θα το διαπιστώσει, όλος ο κόσμος θα το διαπιστώσει και αυτό θα αλλάξει τη δυναμική. Θα εξακολουθήσει να είναι σε θέση να ζητά πράγματα, θα μπορούν να απαντούν: “καλά, θα δούμε”», εκτιμά ο Πολ Κέλι του London School of Economics.
Οι πρώτες αντιδράσεις των «πρωταγωνιστών»
Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε την Τερέζα Μέι να παραιτηθεί μετά την απογοητευτική επίδοση του Συντηρητικού Κόμματος στις εκλογές.
«Είμαι υπερήφανος για το αποψινό αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι ψηφίζουν για την ελπίδα και γυρίζουν την πλάτη στην λιτότητα», είπε ο Τζέρεμι Κόρμπιν.
Η συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές μεγάλου αριθμού ανθρώπων που δεν είχαν ψηφίσει μέχρι σήμερα δείχνει αποφασιστικότητα για κάτι διαφορετικό, είπε.
«Η Βρετανία έχει ανάγκη από μια περίοδο σταθερότητας και οι Συντηρητικοί μπορούν να την διασφαλίσουν» ήταν η απάντηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι προς τον Κόρμπιν κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην εκλογική της περιφέρεια, Μέιντενχεντ στη Νότια Αγγλία.
«Εάν, όπως τα στοιχεία δείχνουν, και αν αυτό είναι σωστό ότι το Συντηρητικό Κόμμα κέρδισε τις περισσότερες έδρες και πιθανόν τις περισσότερες ψήφους, τότε έχουμε το καθήκον να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε αυτήν την περίοδο της σταθερότητας και αυτό ακριβώς θα κάνουμε», δήλωσε η Τερέζα Μέι.
Δείτε live:
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις νεότερες εξελίξεις σχετικά με τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών
(Με πληροφορίες από The Guardian, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)