Και στην Ιταλία κερδίζει έδαφος η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων
Η κύρια αναφορά είναι στο ενδιαφέρον που έχει προκαλέσει το βιβλίο της δημοσιογράφου ελληνικής καταγωγής, Μαρία Τάτσου, «La Ragazza del Mar Nero» (H κοπέλα της Μαύρης Θάλασσας), που κυκλοφόρησε από τις καθολικές εκδόσεις Paoline.
Tο βιβλίο, διαμέσου της ιστορίας της οικογένειας της συγγραφέως και δημοσιογράφου, παρουσιάζει στο ιταλικό κοινό τα τρομερά γεγονότα της Γενοκτονίας της Ποντίων. Αρχίζοντας από την γιαγιά της Μ. Τάτσου, Ερατώ, η οποία έχασε τον άνδρα της και αγωνίστηκε για να μπορέσει να σώσει τη ζωή τού μόλις δύο ετών παιδιού της.
«Πρόκειται για μία Γενοκτονία, η οποία ξεχάστηκε επίτηδες, για διπλωματικούς λόγους, για να μην ταραχθούν πολιτικές ισορροπίες», γράφει η εφημερίδα της Ρώμης, η οποία προσθέτει πως «το όλο μεγάλο αυτό θέμα ξανάρχεται στην επιφάνεια μετά από έναν αιώνα, σε μία φάση κατά την οποία ο πάπας Φραγκίσκος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος βρίσκονται πολύ κοντά, προωθούν κοινές διεκδικήσεις, καταβάλλουν προσπάθειες υπέρ των προσφύγων, για τη φροντίδα του περιβάλλοντος, ενώ πρόσφατα μετέβησαν και στην Αίγυπτο, προς υποστήριξη της διωκόμενης κοινότητας των Κοπτών».
Όπως σημειώνει η συγγραφέας, «η Γενοκτονία συνδέεται με το όλο θέμα της συνύπαρξης με όποιον είναι διαφορετικός, ένα θέμα τεράστιας επικαιρότητας στη σημερινή Ευρώπη». Η Il Messaggero, τέλος, υποστηρίζει ότι τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε ο αριθμός των κρατών που αναγνώρισαν τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και ότι έστω και αν στην Ιταλία δεν υπάρχουν επίσημες ενώσεις, πολλοί άνθρωποι (εγγονοί, συχνά, όσων κατάφεραν να σωθούν) κρατούν ζωντανή τη μνήμη αυτής της τρομερής, βάρβαρης προσπάθειας αφανισμού.