Αρλίν Φόστερ: Ποια είναι η επικεφαλής του DUP που «έσωσε» την Τερέζα Μεί από την κατάρρευση (Pics)

Εκλογές Βρετανία: Βαθιά επηρεασμένη από τις αιματηρές συγκρούσεις που συγκλόνισαν τη Βόρεια Ιρλανδία στην παιδική ηλικία και στη νεότητά της, η επικεφαλής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), Αρλίν Φόστερ, έμπειρη στις διαπραγματεύσεις, έχει τη δυνατότητα να δώσει ή να στερήσει από την Τερέζα Μέι την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
4'

Ήταν οκτώ χρονών όταν εναντίον του πατέρα της έγινε δολοφονική απόπειρα από άνδρες του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), στο οικογενειακό αγρόκτημα που βρισκόταν κοντά στα πολύ στρατιωτικοποιημένα, εκείνη την εποχή, σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

(Φωτογραφία του πατέρα της Φόστερ)

Σε ηλικία 16 ετών επέζησε από μία έκρηξη στο σχολικό λεωφορείο, μια άλλη ενέργεια του IRA, που είχε στόχο τον οδηγό, μέλος των ενόπλων δυνάμεων.

Σαράντα έξι ετών σήμερα, εξαρτάται από τους δικούς της ώμους η ισορροπία των βρετανικών πολιτικών δυνάμεων. Πριν από μόλις λίγους μήνες ωστόσο, η Αρλίν Φόστερ αναγκάστηκε να υποβάλει την παραίτησή της από τον θώκο της πρωθυπουργού της Βόρειας Ιρλανδίας, μετά την ανάμιξή της σε σκάνδαλο για τη διαχείριση επιδοτήσεων που προορίζονταν για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με την Τερέζα Μέι προκειμένου να συνομολογήσει μαζί της μια συμφωνία υποστήριξης στην κυβέρνηση μειοψηφίας της.

Η στήριξη των 10 βουλευτών του DUP θα έδινε στη Μέι μια πολύ μικρή πλειοψηφία προκειμένου να κυβερνήσει, μετά τις βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου κατά τις οποίες έχασε την απόλυτη πλειοψηφία που διέθετε στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η συμφωνία θα έδινε στο DUP για πρώτη φορά πρόσβαση στην εξουσία, κυρίως σε διεθνή θέματα και στη στρατηγική της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το DUP είχε λάβει θέση υπέρ του Brexit πέρυσι, αλλά θέλει ανοικτά σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Αν η Αρλίν Φόστερ επιχειρεί σε άγνωστο έδαφος, αυτή η πρώην δικηγόρος, εκλεγμένη στη Βορειοϊρλανδική Συνέλευση, είναι εξοικειωμένη με τις ευαίσθητες διαπραγματεύσεις και έχει δείξει ότι ξέρει να υπερβαίνει τα εμπόδια.

Σε συνέντευξή της στην Belfast Telegraph, παραδέχθηκε πως οι επιθέσεις των οποίων υπήρξε μάρτυρας στην παιδική της ηλικία διαμόρφωσαν την άποψη που έχει για τη ζωή.

«Είναι ένα κομμάτι του εαυτού μου, δεν μπορεί να φύγει από πάνω μου. Διαμόρφωσε την εφηβεία μου, τις πολιτικές επιλογές μου, αλλά την ίδια στιγμή δεν πιστεύω πως πρέπει κανείς να αφήσει το παρελθόν να αποφασίσει το μέλλον», είπε.

Ο πατέρας της επέζησε της επίθεσης το 1979, αλλά η οικογένειά του μετακόμισε στη συνέχεια, εγκαταλείποντας το μικρό οικογενειακό αγρόκτημα για την πόλη Λισνάσκεα.

Όταν σπούδαζε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Κουίνς του Μπέλφαστ, εντάχθηκε στον Σύνδεσμο των Νέων Ενωτικών, την οργάνωση νεολαίας του Ενωτικού Κόμματος του Όλστερ (UUP), το οποίο ασκούσε την εξουσία σχεδόν χωρίς αντιπολίτευση στη Βόρεια Ιρλανδία από τη δημιουργία της το 1922.



Η Φόστερ, που εξελέγη βουλευτής της νέας βορειοϊρλανδικής συνέλευσης το 2003, έφυγε από το UUP τον επόμενο χρόνο και εντάχθηκε στο DUP προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τους όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας για τη Βόρεια Ιρλανδία που έθεσε τέρμα σε τρεις δεκαετίες βίας, την οποία είχε διαπραγματευθεί ο ηγέτης του UUP, ο Ντέιβιντ Τριμπλ.

Αγγλικανή στο θρήσκευμα, η Αρλίν Φόστερ είχε παραδεχθεί εκείνη την εποχή τις δυσκολίες που είχε να ενταχθεί σε ένα κόμμα όπου κυριαρχούσαν οι άνδρες και είχε βαθιές ρίζες στην ελεύθερη πρεσβυτεριανή Εκκλησία του Όλστερ, την οποία είχε ιδρύσει, όπως και το ίδιο το κόμμα, ο Ίαν Πέισλι. Παρ΄όλ’ αυτά ανήλθε γρήγορα στην κομματική ιεραρχία.

Πρώτη υπουργός (πρωθυπουργός) της Βόρειας Ιρλανδίας από τον Ιανουάριο του 2016, η Αρλίν Φόστερ, παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών, είχε μια ταραχώδη σχέση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και μέλος του Σιν Φέιν Μάρτιν ΜακΓκίνες, προτού ο τελευταίος παραιτηθεί τον Ιανουάριο του 2017. Ο ΜακΓκίνες απεβίωσε λίγες εβδομάδες αργότερα έπειτα από ασθένεια.

Παρέστη στην κηδεία του ΜακΓκίνες, στο Ντέρι, προπύργιο των ιρλανδών εθνικιστών, και χειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους, με πολλούς να βλέπουν σε αυτό το χειροκρότημα την ένδειξη ότι οι καιροί αλλάζουν, ακόμη κι αν οι εντάσεις παραμένουν ζωηρές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις