Τα χειρόγραφα του Μοντ-Σεν-Μισέλ προσβάσιμα στο Διαδίκτυο!

Περισσότερα από 200 χειρόγραφα της παμπάλαιας βιβλιοθήκης μιας μικρής νησίδας στις ακτές της Νορμανδίας, που συντάχθηκαν μεταξύ του 8ου και του 18ου αιώνα, είναι προσβάσιμα στο κοινό μέσω Διαδικτύου.
1'

«Από τα 205 χειρόγραφα, μεταξύ 80 και 100 παράχθηκαν στο Μον-Σεν-Μισέλ και χρονολογούνται από τα τέλη του 8ου αιώνα έως τις αρχές του 18ου, περίοδο κατά την οποία το εργαστήριο γραφής του αββαείου είναι ενεργό.

Τα άλλα αποκτήθηκαν από το αββαείο», εξηγεί ο Στεφάν Λεκουτέ, υπεύθυνος της βιβλιοθήκης της Αβράνς, στη Μάγχη. Η βιβλιοθήκη έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Τα χειρόγραφα έπαψαν να βρίσκονται στο αββαείο όταν κατασχέθηκαν μετά τη Γαλλική Επανάσταση. Σήμερα διατηρούνται στη βιβλιοθήκη και στο μουσείο της Αβράνς, που άνοιξε το 2006 και δέχεται από 20.000 έως 25.000 επισκέπτες ετησίως.

Ο χρήστης του Διαδικτύου μπορεί στο εξής να ξεφυλλίσει τις τέσσερις ολοσέλιδες εικονογραφήσεις του Chartularium (ένα είδος μητρώου πρακτικών) του Μον-Σεν-Μισέλ (7ου αιώνα) που σκιαγραφεί την ιστορία, με κυρίως «Το όνειρο του Σεν-Ομπέρ» (ιδρυτή σύμφωνα με τον μύθο του πρώτου ιερού πάνω στο όρος), ενισχυμένες από φύλλο χρυσού. Όταν το Chartularium εκτίθεται σε βιτρίνα στην Αβράνς, μόνο μια από τις εικονογραφήσεις του είναι ορατή καθώς ο επισκέπτης δεν μπορεί να γυρίσει τις σελίδες.

«Αυτό θα επιτρέψει στο κοινό να έχει πρόσβαση πλήρως και σε μόνιμη βάση στα χειρόγραφα που δεν εκτίθενται παρά μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, καθώς σκουραίνουν και παρουσιάζουν ρωγμές όταν εκτίθενται για πάρα πολύ χρόνο στο φως», εξηγεί ο Λεκουτέ.

Την παραμονή της Γαλλικής Επανάστασης υπήρχαν 290 χειρόγραφα, συνεπώς έχουμε την τύχη να έχουν διασωθεί αρκετά", προσθέτει. Συμπεριλαμβανομένου του έντυπου υλικού, η βιβλιοθήκη του αββαείου είχε 4.500 βιβλία παραμονές της επανάστασης έναντι 1.400 που υπάρχουν σήμερα στην Αβράνς.

Σχετικές ειδήσεις