Επικίνδυνο, πράσινο φύκι απειλεί τη θαλάσσια ζωή!

Ωκεανολόγοι υποστηρίζουν το πράσινο φύκι που εμφανίζεται στην κινεζική παραθαλάσσια πόλη Τσινγκτάο αναπτύσσεται σε μεγάλη κλίμακα από τον μύκητα Karenia mikimotoi είναι βλαβερό και μπορεί να απειλήσει τη θαλάσσια ζωή.

Επικίνδυνο, πράσινο φύκι απειλεί τη θαλάσσια ζωή!
6'

Οι κάτοικοι της κινεζικής παραθαλάσσιας πόλης Τσινγκτάο είναι εξοικειωμένοι με τις πράσινες παλίρροιες που εμφανίζονται συνήθως το καλοκαίρι. Τα φύκια ξεβράζονται στην ξηρά, κάνοντας την ακτογραμμή να μοιάζει με έναν τεράστιο χλοοτάπητα. Ωστόσο φέτος παρατήρησαν κάτι διαφορετικό: Tα φύκια υπέστησαν έναν πολύχρωμο μετασχηματισμό σε αποχρώσεις του κόκκινου και του καφέ αναμεμειγμένου με πράσινο.

Αεροφωτογραφίες που τραβήχτηκαν δείχνουν την ακτή να μοιάζει με έναν γιγάντιο ζωγραφισμένο καμβά με πινελιές πράσινου, κόκκινου και καφέ πάνω στο μπλε της θάλασσας. Οι ωκεανολόγοι υποστηρίζουν ότι, παρότι ως επί το πλείστον το πράσινο φύκι δεν είναι τοξικό- τα φύκια που αναπτύσσονται σε μεγάλη κλίμακα από τον μύκητα Karenia mikimotoi ( ένα είδος κόκκινου φυκιού) είναι βλαβερά και μπορεί να απειλήσουν τη θαλάσσια ζωή.

ΦΥΚΙΑ 1

Τα φύκια αυτά μπορεί να διώξουν τους παραθεριστές και να βλάψουν τον τουρισμό, βασικό τομέα στήριξης της οικονομίας στο Τσινγκτάο και στις κοντινές παράκτιες πόλεις. Η μάστιγα της πράσινης παλίρροιας στην Κίτρινη Θάλασσα πολιορκεί κάθε καλοκαίρι το Τσινγκτάο για πάνω από μία δεκαετία. Ο πολλαπλασιασμός των φυκιών σχηματίζεται από ένα είδος φυκιού με την ονομασία Ulva prolifera.

Μια πρόσφατη μελέτη επιβεβαίωσε ότι η αύξηση του πράσινου φυκιού προκλήθηκε από καλλιέργεια φυκιών στην γειτονική επαρχία Τζιανγκσού στα νότια, σύμφωνα με τον Γι Ρενσένγκ, επιστήμονα στο Ινστιτούτο Ωκεανολογίας που υπάγεται στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών. Γνωστό ως zicai στα Κινεζικά, gim στα Κορεατικά και nori στα Ιαπωνικά, το φύκι Porphyra είναι βρώσιμο με ιδιαίτερη σημασία στη διατροφή των χωρών της Ανατολικής Ασίας.

Οι αγρότες στις βόρειες ακτές της επαρχίας Τζιανγκσού χρησιμοποιούν πλωτές σχεδίες στα ρηχά νερά για να μεγαλώσει το φύκι αυτό. Την άνοιξη, η ηλιοφάνεια και η άνοδος της θερμοκρασίας του νερού αποτελούν ιδανικές συνθήκες για να μεγαλώσει το φύκι στις άκρες των πλωτών σχεδιών, λέει ο Γι.

Όταν οι αγρότες συλλέγουν το φύκι Porphyra, οι βάρκες και τα φύκια που έχουν κολλήσει επάνω τους μένουν στη θάλασσα. Το φύκι μεγαλώνει πολύ γρήγορα. Ενώνονται μαζί για να σχηματίσουν μία τεράστια μάζα την οποία οι άνεμοι και τα ρεύματα ωθούν προς τα βόρεια.

Έχοντας εντοπίσει την πηγή των φυκιών, οι αρχές έχουν εισαγάγει μία απλή και αποτελεσματική παρέμβαση. Είπαν στους αγρότες που συλλέγουν αυτά τα φύκια να μεταφέρουν στην ξηρά τις καλυπτόμενες σχεδίες, αντί να τις αφήνουν στο νερό μετά τη συγκομιδή.

Ένας άλλος επιστήμονας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ωκεανολογίας, ο Σαν Σον, ο οποίος ηγείται της εν εξελίξει έρευνας, είπε οτι φέτος η βιομάζα του πράσινου φυκιού U. prolifera στην Κίτρινη Θάλασσα έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό από το προηγούμενο μέγεθος της. Στη βόρεια ακτογραμμή της επαρχίας Τζιανγκσού, η μείωση είναι ακόμη πιό εμφανής, είπε ο Σον. Υπήρχαν μόνο 98.600 τόνοι πράσινων φυκιών καθαρού βάρους τον Μάϊο, κάτω από 500.000 τόνους που μετράται κατά την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα όμως με τον Γι, αυτό είναι μόνο μέρος της εξίσωσης. Το πιο ανησυχητικό μέρος είναι ότι τα πράσινα φύκια αντικαταστάθηκαν από καφέ παλίρροιες. Το καφέ φύκι Sargassum ανταγωνίζεται με το φύκι U. prolifera για το πόσο διάστημα θα επιβιώσουν. Ενώ τα προηγούμενα φύκια ήταν ένα μείγμα των δύο ουσιών, η αναλογία του καφέ φυκιού Sargassum αυξήθηκε ασυνήθιστα αυτό το έτος, σύμφωνα με τον Γι.

Το καθαρό βάρος του καφέ φυκιού Sargassum στα βόρεια της επαρχίας Τζιανγκσού εκτιμάται φέτος σε 19.700 τόνους φέτος, σε σύγκριση με μόλις 900 τόνους πέρυσι. Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καταφέρει να εξηγήσουν πλήρως το φαινόμενο αυτό το οποίο επηρέασε φέτος και την συγκομιδή του φυκιού Porphyra.

Καθώς ο πολλαπλασιασμός των πρασινο-καφέ φυκιών έχει εξαπλωθεί σε μήκος 312 τετραγωνικών χλμ στη επιφάνεια της θάλασσας και κινούνται προς το Τσινγκτάο και την κοντινή πόλη Ριζχάο, οι επιστήμονες παρατήρησαν οτι πλησιάζει και μία άλλη κόκκινη παλίρροια. Η κόκκινη αυτή παλίρροια η οποία προκλήθηκε από το φύκι K. mikimotoi algae, μετρήθηκε σε 50 τετραγωνικά χιλιόμετρα της επιφάνειας της θάλασσας.

«Κόκκινες παλίρροιες είναι σπάνιες στην Κίτρινη Θάλασσα», είπε ένας τρίτος ωκεανολόγος που συμμετέχει στην έρευνα ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί. «Αυτό σημαίνει ότι το οικοσύστημα της Κίτρινης Θάλασσας γίνεται όλο και πιο εύθραυστο». Μια κόκκινη παλίρροια συχνά σηματοδοτεί την υποβάθμιση της ποιότητας του θαλασσινού νερού, είπε.

Το 2006, μια κόκκινη παλίρροια στις ακτές της επαρχίας Τσετσιάνγκ προκάλεσε 40 εκατομμύρια γιουάν (5,9 εκατομμύρια δολάρια) απώλειες στην τοπική αλιεία. Το 2012, μια άλλη κόκκινη παλίρροια στην γειτονική επαρχία Φουτσιάν αφάνισε εκτρεφόμενα θαλάσσια είδη, με αποτέλεσμα να χαθούν περίπου 2 δισεκατομμύρια γιουάν.

Ο Γι Τσιγκάν, πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Ωκεανού της Κίνας εκτιμά οτι οι πράσινες, καφέ και κόκκινες παλίρροιες που εμφανίζονται ταυτόχρονα προέρχονται από έναν «πολύ περίπλοκο» συνδυασμό αιτιών. Γενικά όμως συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και την αύξηση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που απελευθερώνουν άφθονα θρεπτικά συστατικά όπως άζωτο και φώσφορο μέσα στο νερό.

Σε μία ερευνητική εργασία, ο Γι Ρενσένγκ είπε οτι η ταχεία αστικοποίηση, η υπερβολική χρήση λιπασμάτων και η εντατική αλίευση στα ρηχά νερά, όλα αυτά συνέβαλαν στην επαναλαμβανόμενη εμφάνιση των φυκιών κατά μήκος της ακτής. Πρόσθεσε επίσης οτι υπήρξε μία τάση τα φύκια αυτά να γίνουν τοξικά. Πριν από τη δεκαετία του 1990, ήταν σπάνια η εμφάνιση της κόκκινης παλίρροιας, το φαινόμενο όμως αυτό έγινε πιό συχνό μετά το 2000, όχι μόνο στην ακτή του Σαντόν, αλλά και στο Bohai Bay, στις εκβολές του ποταμού Γιανγκτσέ, και κατά μήκος της νότιας ακτογραμμής της χώρας.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο Γι Ρενσένγκ, η εμφάνιση των φυκιών αυτών δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα της Κίνας, αλλά ένα παγκόσμιο ζήτημα. Η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι οι εργασίες καθαρισμού μπορεί να διαρκέσουν χρόνια. Πράσινες παλίρροιες αναπτύχθηκαν κατά μήκος των ακτών της Βρετάνης, στη Γαλλία, για πάνω από 30 χρόνια. Στην Ιταλία πήρε δύο δεκαετίες να λύσει το θέμα με τα πράσινα φύκια στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας, δήλωσε ο Γου.

Οι Ιταλοί συνέλεξαν το φύκι U. prolifera για την παραγωγή κομπόστ. Ο Σον είπε οτι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή τροφίμων, ενώ το καφέ φύκι Sargassum είναι ένα βασικό συστατικό στην εκτροφή θαλάσσιων εχινόδερμων. Αν και οι επιστήμονες συνεχίζουν τις έρευνες για τα αίτια και τις λύσεις στο θέμα αυτό, αυξάνουν οι ελπίδες οτι τα προβλήματα που προκαλούνται από φύκια μπορεί εν μέρει να λυθούν χρησιμοποιώντας τα για άλλους σκοπούς.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή