Αλλαγή στάσης ζητούν οι Παλαιστίνιοι από τις ΗΠΑ

Να αναθεωρήσουν τη στάση τους στο παλαιστινιακό αίτημα ένταξης στον ΟΗΕ, κάλεσε τις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής...
1'

Να αναθεωρήσουν τη στάση τους στο παλαιστινιακό αίτημα ένταξης στον ΟΗΕ, κάλεσε τις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριάντ αλ Μάλικι.

«Δε γνωρίζουμε ακόμη πως θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ. Ελπίζουμε ότι θα επανεξετάσουν τη στάση τους και θα πάνε στην πλευρά της πλειοψηφίας των χωρών», δήλωσε ο Παλαιστίνιος υπουργός στο περιθώριο της συνάντησής του με τον ομόλογό του από την Βενεζουέλα Νίκολας Μαντούρo.

Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι θα ασκήσουν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όταν κατατεθεί το αίτημα των Παλαιστινίων για πλήρη ένταξη ενός παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, στον Οργανισμό.

«Πρέπει κατοχυρώσουμε τουλάχιστον εννέα ψήφους προκειμένου το αίτημά μας να υιοθετηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας» προσέθεσε, σημειώνοντας ότι η προσπάθεια των Παλαιστινίων στα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι όπως υποστηρίζει το Ισραήλ μια «παράλογη» μονομερής πράξη.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αποκαλύψει τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στο παλαιστινιακό αίτημα με σκοπό να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Ο Ουίλιαμ Χέιγκ υπογράμμισε ότι «αυτός είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν συνιστά» στους Παλαιστινίους να υποβάλουν το αίτημά τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει στη σύγκρουση και στο αμερικανικό βέτο.