Μαζικές αποδράσεις από φυλακές στο Μεξικό

Δεκάδες φυλακισμένοι απέδρασαν από τρεις φυλακές στην μεξικανική πολιτεία Βερακρούς τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές...
1'

Δεκάδες φυλακισμένοι απέδρασαν από τρεις φυλακές στην μεξικανική πολιτεία Βερακρούς τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.


Σχεδόν ταυτόχρονα 32 κρατούμενοι αιφνιδίασαν τους φρουρούς στις φυλακές. Οι δεκατέσσερις από τους κρατούμενους συνελήφθησαν εκ νέου έπειτα από μερικές ώρες και οι 18 παραμένουν ασύλληπτοι.

Οι αρχές επανεξετάζουν την κατάσταση στις 17 φυλακές στην πολιτεία μετά την μαζική απόδραση των κρατουμένων, δήλωσε ο πολιτειακός υπουργός Εσωτερικών Χεράρδο Μπουγκάνσα. Πρόσθεσε πως δεν μπορεί να εξηγήσει πώς οι φυλακισμένοι κατάφεραν να αφοπλίσουν τους φρουρούς και να τους αναγκάσουν να ανοίξουν τις πόρτες.

Οι αποδράσεις από φυλακές είναι σχετικά συχνές στο Μεξικό, όπου συχνά οι φρουροί είναι αναμεμιγμένοι. Τον Δεκέμβριο, 226 κρατούμενοι είχαν αποδράσει από δύο σωφρονιστικά καταστήματα στο βόρειο Μεξικό. Εφέτος, 157 κρατούμενοι έχουν αποδράσει από επτά φυλακές.

Στο μεταξύ, έρευνα της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας του Μεξικού (Inegi) που δόθηκε στην δημοσιότητα κατέδειξε ότι περίπου το 90% των θυμάτων εγκλημάτων στη χώρα ουδέποτε τα κατήγγειλαν στην αστυνομία. Επικαλέστηκαν τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και την δυσπιστία προς τις αρχές, που όπως είπαν ελάχιστες υποθέσεις επιλύουν.