Ο Κιμ Γιονγκ Ουν προκαλεί ευθέως τον Ντόναλντ Τραμπ

Η τελευταία δοκιμαστική πυραυλική εκτόξευση που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα αποτελεί μία ευθεία πρόκληση για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η επιθετική ρητορική του οποίου δεν επέφερε κάποια αλλαγή στην επιθετική συμπεριφορά της Πιονγιάνγκ. Οι προσπάθειες της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση πυρηνικών όπλων, τα οποία θα μπορούν να πλήξουν τις κεντρικές αμερικανικές πολιτείες συνεχίζονται κλιμακώνοντας την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο, σχολιάζει η εφημερίδα “The Washington Post”.
7'

Ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε χθες (4/7) από την Βόρεια Κορέα (βράδυ Δευτέρας, ώρα ΗΠΑ) είχε τροχιά σε μεγαλύτερο ύψος, ενώ έμεινε στον αέρα για περισσότερη ώρα από τους πυραύλους των προηγούμενων δοκιμαστικών εκτοξεύσεων. Οι ειδικοί στις πυραυλικές εκτοξεύσεις εκτιμούν ότι θα μπορούσε να πλήξει την περιοχή της Αλάσκας, χαρακτηρίζοντας την εκτόξευση αυτή, ως ένα σημαντικό βήμα στο πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Η πυραυλική αυτή δοκιμή έγινε, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προετοιμάζεται για τις συναντήσεις που θα έχει με τους ηγέτες της Ασίας, αλλά και τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, αργότερα αυτή την εβδομάδα, στο περιθώριο της διάσκεψης των χωρών της ομάδας G20, που θα πραγματοποιηθεί στην Γερμανία. Η Βόρεια Κορέα είχε -σε κάθε περίπτωση- συμπεριληφθεί στην ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ των ηγετών, ενώ η τελευταία πυραυλική εκτόξευση επιταχύνει τις εξελίξεις για την υλοποίηση πρωτοβουλιών της Ουάσιγκτον προκειμένου να ενισχυθεί το πλαίσιο των διεθνών κυρώσεων, που εφαρμόζονται κατά της Πιονγιάνγκ.

Μία ημέρα μετά τη νέα δοκιμαστική πυραυλική εκτόξευση που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας, μαζί με τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που σταθμεύουν στο νοτιοκορεατικό έδαφος, πραγματοποίησαν δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων, αντιδρώντας στις «παράνομες κι αποσταθεροποιητικές προσπάθειες της Βόρειας Κορέας», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της, η Στρατιωτική Διοίκηση Ειρηνικού των ΗΠΑ. Αδιευκρίνιστος παραμένει ο τρόπος αντίδρασης της Βόρειας Κορέας, στην παραπάνω άσκηση, τα επιχειρησιακά σενάρια της οποίας, περιελάμβαναν την εκτόξευση πυραύλων στην θαλάσσια περιοχή της Νότιας Κορέας, κατά μήκος της ανατολικής ακτογραμμής της. «Μαζί με τη Νότια Κορέα πραγματοποιήσαμε συντονισμένη άσκηση, αποδεικνύοντας την ευστοχία των πυρών μας», δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Ντάνα Χουάιτ.

Ο πρόεδρος Τραμπ από την πλευρά του, αντέδρασε στην πυραυλική εκτόξευση της Βόρειας Κορέας, ενισχύοντας την ρητορική πίεσή του στην Κίνα, αλλά και γελοιοποιώντας τον Κιμ Γιονγκ Ουν στο Twitter. Η Κίνα είναι ο ουσιαστικός διπλωματικός κι οικονομικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας. «Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν ακόμη πύραυλο. Αυτός ο τύπος δεν έχει τίποτα καλύτερο να κάνει στη ζωή του;» αναρωτήθηκε ο Τραμπ στο Twitter, αμέσως μετά την εκτόξευση, ειρωνευόμενος τον Κιμ Γιονγκ Ουν. «Μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία θα το ανεχθούν αυτό για πολύ καιρό. Ίσως η Κίνα θα ασκήσει πιέσεις για τον τερματισμό αυτής της ανοησίας μία για πάντα!» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Η τελευταία εκτόξευση ακολουθεί μια σειρά ενεργειών από την Πιονγιάνγκ που κλιμάκωσαν την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο, καθώς οι δοκιμαστικές πυραυλικές εκτοξεύσεις συνεχίζονται κατά το τελευταίο δίμηνο. Ο Κιμ έχει τώρα εκτοξεύσει περισσότερους πυραύλους μέσα σ΄ έναν χρόνο, από τις εκτοξεύσεις που είχε κάνει ο πατέρας του, αλλά κι ο παππούς του, στα τελευταία 17 χρόνια διακυβέρνησης της Βόρειας Κορέας. Η Πιονγιάνγκ πραγματοποίησε επίσης πέντε δοκιμές πυρηνικών όπλων από το 2006, ενώ δύο από αυτές, πραγματοποιήθηκαν πέρσι.

Τόσο ο αριθμός, όσο και η διαφορετική στόχευση των διαδοχικών δοκιμών, ανησυχούν τους ειδικούς στα πυραυλικά και πυρηνικά οπλοστάσια, καθώς με κάθε τεστ η Βόρεια Κορέα πλησιάζει όλο και περισσότερο στην απόκτηση ενός πυραύλου που θα μπορεί να πλήξει την Δυτική Ακτή των ΗΠΑ. Οι πυραυλικές δοκιμές παραβιάζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και την εφαρμογή διεθνών κυρώσεων, για τις οποίες η Πιονγιάνγκ έχει βρει τρόπο να τις παρακάμπτει.

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ, αλλά κι ο υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον έχουν διακηρύξει ότι η “εποχή της στρατηγικής υπομονής” με την Βόρεια Κορέα έχει λήξει, δεν έχουν προσδιορίσει ακριβώς την τακτική αντίδρασης τους, στις τελευταίες εξελίξεις.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ από την πλευρά του, έχει δηλώσει ότι η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να διαπραγματευτεί με την Βόρεια Κορέα υπό την διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών, ενώ έχει τονίσει ότι η πιθανότητα μιας τέτοιας εξέλιξης είναι απομακρυσμένη. Οι ΗΠΑ θα αναλάβουν δράση από μόνες τους εάν αυτό χρειαστεί, έχει προειδοποιήσει ο ίδιος, χωρίς ωστόσο, να προσδιορίσει τα μέτρα ανάληψης δράσης.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει από τον περασμένο Απρίλιο, που πραγματοποιήθηκε η πρώτη διάσκεψη μεταξύ των προέδρων Σι Τζινπίνγκ και Ντόναλντ Τραμπ, στρέψει την προσοχή της στην Κίνα, αναφορικά με την κλιμάκωση των πιέσεων που το Πεκίνο μπορεί ν' ασκήσει έναντι της Πιονγιάνγκ, με έμφαση στις οικονομικές κι εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Κίνας και της Βόρειας Κορέας.

Με δεδομένο το γεγονός ότι υπό τις τελευταίες εξελίξεις τόσο η Νότια Κορέα, όσο και η Ιαπωνία βρίσκονται εντός της ακτίνας δράσης των πυραύλων που εκτοξεύει η Βόρεια Κορέα, ο πρόεδρος Τραμπ προσπάθησε να φέρει πιο κοντά τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, υπό την διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν τις προκλήσεις της Πιονγιάνγκ. Παράλληλα, η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει από την διεθνή κοινότητα την ενίσχυση των κυρώσεων που εφαρμόζονται κατά της Βόρειας Κορέας, ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η διπλωματική και οικονομική απομόνωσή της.

Οι ηγέτες της Κίνας, της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας, αλλά και της Ρωσίας θα λάβουν μέρος στην διάσκεψη της ομάδας G20 στην Γερμανία.

O Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε φέρεται να μοιράζεται τον εκνευρισμό του Τραμπ, όχι όμως, την επιθετική ρητορική του σε δηλώσεις του ΜΜΕ, καθώς υποστηρίζει την ενίσχυση του πλαισίου συνεργασίας με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα, ενώ καλεί τόσο την Κίνα, όσο και την Ρωσία να πράξουν περισσότερα. «Θα ήθελα με κάθε τρόπο να ζητήσω την συνεργασία της διεθνούς κοινότητας για το ζήτημα της Βόρειας Κορέας, αλλά και να παροτρύνω τους προέδρους της Κίνας και της Ρωσίας, Σι Τζινπίνγκ και Βλαντιμίρ Πούτιν να προχωρήσουν στην υλοποίηση πιο εποικοδομητικών μέτρων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Άμπε.

Στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Γκενγκ Σουάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείο υ των Εξωτερικών καταδίκασε την πυρηνική εκτόξευση της Βόρειας Κορέας, ενώ υποστήριξε ότι το Πεκίνο «κάνει ότι είναι δυνατό» για να μεταπείσει την Πιονγιάνγκ, αναφορικά με το πυρηνικό και το πυραυλικό της πρόγραμμα.

Τόσο η Ρωσία, όσο και η Κίνα συνέστησαν από κοινού στην Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές της, ενώ συνέστησαν προς της ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα ν' απέχουν από την διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων μεγάλης κλίμακας. Οι δύο χώρες είναι αντίθετες με το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας, όπως και με την επιχειρησιακή αξιοποίηση του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στο νοτιοκορεατικό έδαφος.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει περιορισμένες επιλογές ως προς την αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης στην Κορεατική Χερσόνησο. «Δυστυχώς, η κυβέρνηση Τραμπ έχει λίγες επιλογές που περιορίζονται στην άσκηση οικονομικών πιέσεων στην Κίνα και την Βόρεια Κορέα. Οι ΗΠΑ έχασαν την τελευταία δεκαετία μέσω ενός αποτυχημένου συνδυασμού διαπραγματεύσεων και στρατηγικής υπομονής, που απέτυχαν από την αρχή,” τονίζει χαρακτηριστικά ο Άντονι Ραγκιέρο, ειδικός σε στρατηγικά θέματα στην δεξαμενή σκέψης
(Foundation for Defense of Democracies).

Πηγή: The Washington Post, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις