Σάλος στη Βρετανία με τους μισθούς στο BBC (vid)
Το βρετανικό BBC αποκάλυψε σήμερα ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα στον μισθό που δίνει στους πρωτοκλασάτους άνδρες παρουσιαστές του σε σχέση με τις αντίστοιχες γυναίκες κατά την δημοσιοποίηση, για πρώτη φορά, των υψηλότερων αποδοχών του προσωπικού του.
Ο 95χρονος δημοσιογραφικός οργανισμός ανακοίνωσε ότι ο Κρις Ίβανς, ο ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παρουσιαστής, ο οποίος παρουσίασε για μια περίοδο την εκπομπή Top Gear, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας έχοντας αποδοχές την περίοδο 2016/17 ύψους 2,25 εκατομμύρια στερλίνες (περίπου 2,5 εκατ ευρώ).
Αντίθετα, η υψηλότερα αμειβόμενη γυναίκα στον οργανισμό είναι η παρουσιάστρια του σόου Strictly Come Dancing Κλόντια Γουίνκλεμαν, η οποία κέρδισε κάτι λιγότερο από μισό εκατομμύριο στερλίνες για την παρουσίαση του συγκεκριμένου και άλλων σόου.
Το BBC προχώρησε στην αποκάλυψη αυτή έπειτα από αίτημα της κυβέρνησης με στόχο τη βελτίωση της διαφάνειας και τη σχέση ποιότητας-τιμής στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.
Το BBC, το οποίο χρηματοδοτείται από έναν φόρο που καταβάλλει κάθε νοικοκυριό το οποίο διαθέτει τηλεόραση, δέχεται επί χρόνια πιέσεις για να αποκαλύψει πόσο πληρώνει τα μεγάλα ονόματά του και η υποχρέωση να τα κατονομάσει εντάσσεται στο πλαίσιο μιας 10ετούς νομικής διευθέτησης με την κυβέρνηση.
Ο δημοσιογραφικός οργανισμός υποστηρίζει ότι έχει να ανταγωνιστεί εμπορικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα όπως το ITV και το Sky και ιντερνετικούς ομίλους όπως οι Google και Apple, για την πρόσληψη ταλαντούχων δημοσιογράφων και ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η προσέγγισή του όσον αφορά τις αμοιβές.
«Το BBC λειτουργεί σε μια ανταγωνιστική αγορά και αυτό δεν διευκολύνει το δίκτυο να διατηρήσει τα ταλέντα που αγαπά το κοινό», δήλωσε ο γενικός διευθυντής Τόνι Χολ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο διατηρεί κεντρικό ρόλο στην δημόσια ζωή της χώρας προβάλλοντας τα πάντα -από βασιλικούς γάμους και αθλητικές διοργανώσεις μέχρι τοπικές ειδήσεις και δημοφιλή σίριαλ- μέσα από τα τηλεοπτικά του δίκτυα, τους ραδιοφωνικούς του σταθμούς και τις ιστοσελίδες του.
Ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι 96 αστέρες και δημοσιογράφοι έχουν μισθούς που ξεπερνούν τις 150.000 στερλίνες τον χρόνο. Περίπου τα δύο τρίτα των υψηλότερα αμειβόμενων είναι άνδρες.
Οι μισθοί που καταβάλλονται στους πρωτοκλασάτους δημοσιογράφους του εμφανίζουν ανάλογη ανομοιότητα με τον άνδρα παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου ειδήσεων να αμείβεται περίπου με 200.000 στερλίνες τον χρόνο περισσότερο σε σχέση με την γυναίκα συνάδελφό του.
Ο Χολ πάντως παραδέχτηκε ότι ο οργανισμός θα πρέπει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων και δεσμεύτηκε να υπάρξει ισότητα ανάμεσα στον αριθμό των ανδρών και γυναικών τηλεοπτικών παρουσιαστών και στις αμοιβές τους ως το 2020.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δηλώνει ικανοποιημένη από το γεγονός ότι το βρετανικό BBC δημοσιοποίησε τους μισθούς που λαμβάνουν οι πρωτοκλασάτοι παρουσιαστές του αλλά θεωρεί ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Ο εκπρόσωπος της Μέι είπε στους δημοσιογράφους ότι η πρωθυπουργός θέλει να συνεχίσει το BBC να δημοσιοποιεί πληροφορίες για τους μισθούς των εργαζομένων του, αφού δέχτηκε πιέσεις για να αποκαλύψει πώς χρησιμοποιεί τους φόρους που καταβάλλουν κάθε χρόνο τα βρετανικά νοικοκυριά για τη δημόσια τηλεόραση.
«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που το BBC έδωσε στη δημοσιότητα αυτές τις πληροφορίες σήμερα. Όπως είπε και ο Τόνι Χολ (σ.σ. ο γενικός διευθυντής του BBC), παρουσιάστηκαν κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες όσον αφορά το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών που θέλει να αντιμετωπιστεί. Συμφωνούμε, κι εμείς επίσης θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε και νομίζουμε ότι για να γίνει αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο (σ.σ. η δημοσιοποίηση των μισθών) για να το καταφέρουμε», είπε ο εκπρόσωπος.