Απειλές από Σουλτς στις χώρες που αρνούνται να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

Οι χώρες θα πρέπει να αντιμετωπίζουν οικονομικές συνέπειες όταν αρνούνται να μοιραστούν το βάρος της φιλοξενίας των προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη, δήλωσε την Πέμπτη (27/7) ο υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για την καγκελαρία της Γερμανίας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Γερμανία.
2'

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι, ο Μάρτιν Σουλτς είπε ότι η Ευρώπη χρειάζεται να εφαρμόσει ένα σύστημα ελεγχόμενης, νόμιμης μετανάστευσης στην ήπειρο προκειμένου να αντιμετωπίσει την απελπισία που οδηγεί χιλιάδες ανθρώπους να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να φτάσουν στο ευρωπαϊκό έδαφος.

"Ο Καναδάς έχει νόμιμη μετανάστευση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Λατινική Αμερική, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, όλες έχουν μεταναστευτικούς κανόνες. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχεις κάποια εγγύηση, αλλά έχεις ελπίδα", είπε ο Σουλτς.

Την Κυριακή, ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών είχε δηλώσει ότι το Βερολίνο πρέπει να αναλάβει δράση για να αποτρέψει μια επανάληψη του 2015, όταν περίπου 890.000 μετανάστες έφτασαν στη χώρα.

Το ταξίδι του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Ρώμη και η επίσκεψή του σε ένα κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Σικελία, έχει ως στόχο να τον βοηθήσει να ενισχύσει το προφίλ του ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου, καθώς υπολείπεται κατά πολύ στις δημοσκοπήσεις της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

Ο Σουλτς είπε επίσης ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έπρεπε να βοηθήσουν την Ιταλία και άλλες χώρες με εξωτερικά σύνορα για να σηκώσουν το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης. "Δεν θα πρέπει να θεωρούμε ότι με βάση τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ εκείνες οι χώρες που συνεισφέρουν οικονομικά θα πρέπει να αντιμετωπίζουν μόνες τους το μεταναστευτικό ενώ οι άλλες θα λαμβάνουν ευχαρίστως τα χρήματα και μετά θα αρνούνται να βοηθήσουν με το μεταναστευτικό πρόβλημα", υπογράμμισε.

Πολλές από τις φτωχότερες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Ουγγαρία και η Πολωνία, έχουν αποκρούσει κατ' επανάληψη τις προσπάθειες για τον ίσο καταμερισμό των αιτούντων άσυλο εντός των 28 χωρών της ΕΕ.

Σχετικές ειδήσεις