Αυτή είναι η χώρα που οι άντρες βγαίνουν για σαφάρι με «θηράματα» νεαρές γυναίκες (Vid)

Περίπου μία στις πέντε νέες γυναίκες και κορίτσια στο Κιργιστάν πέφτει θύμα απαγωγής με σκοπό το γάμο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα και σύμφωνα με την οποία τα μωρά τους είναι μικρότερα από το μέσο όρο, πιθανόν λόγω της ψυχολογικής πίεσης που βιώνουν οι μητέρες τους.
3'

Η απαγωγή με σκοπό τον γάμο, που συμβαίνει επίσης σε χώρες όπως η Αρμενία, η Αιθιοπία, το Καζακστάν και η Νότια Αφρική, είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη σε αγροτικές περιοχές της κεντροασιατικής χώρας παρόλο που είναι παράνομη, σύμφωνα με ερευνητές από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Duke University.

Σύμφωνα με την πρακτική αυτή, γνωστή ως «ala kachuu» που σημαίνει «αρπάζω και τρέχω», ο ενδιαφερόμενος γαμπρός παίρνει με τη βία μια νεαρή γυναίκα ή ένα κορίτσι στο σπίτι του πριν την πιέσει να τον παντρευτεί γράφοντας μια επιστολή συναίνεσης και φορώντας στο κεφάλι της ένα «γαμήλιο μαντήλι».

Σε πολλές περιπτώσεις, ο γαμπρός θα βιάσει τη απαχθείσα νύφη για να την αποτρέψει από το να επιστρέψει στην οικογένειά της λόγω της ατίμωσης, σύμφωνα με το United Nations Population Fund.

«Μετά την απαγωγή, αυτές οι γυναίκες δεν θεωρούνται πλέον παρθένες. Επιπρόσθετα, ίσως θεωρηθούν πεισματάρες και επιθετικές εάν αντιδρούν στον γάμο… (και) γίνονται λιγότερο ελκυστικές για άλλους πιθανούς μνηστήρες», αναφέρεται στην έκθεση.

Περίπου το 16 έως το 23% των γυναικών στο Κιργιστάν πέφτουν θύματα απαγωγής για γάμο, αλλά το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο στην εθνότητα των Κιργιζίων, όπου το ένα τρίτο των γάμων γίνονται μετά από απαγωγή, σύμφωνα με την έκθεση.

Η εθνότητα των Κιργιζίων αντιστοιχεί στο 70% των 6 εκατ. κατοίκων της χώρας, που περιλαμβάνουν επίσης Ουζμπέκους, Ρώσους και Τούρκους.

Οι απαχθείσες νύφες τείνουν να είναι νεότερες σε ηλικία από αυτές που παντρεύονται από έρωτα ή συνοικέσιο, με τα 19 έτη να είναι η μέση ηλικία, σύμφωνα με την έρευνα. Σχεδόν ένα στα 10 κορίτσια στο Κιργιστάν παντρεύονται πριν γίνουν 18, σύμφωνα με την παγκόσμια οργάνωση Girls Not Brides.

Αν και το Κιργιστάν κατέστησε παράνομη την απαγωγή με σκοπό το γάμο το 2013 και απαγόρευσε το γάμο ανηλίκων το 2016, περίπου 12.000 νεαρές γυναίκες και κορίτσια εκτιμάται ότι πέφτουν θύματα απαγωγής με σκοπό το γάμο κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Κέντρο Στήριξης Γυναικών στο Κιργιστάν.

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Demography, αναφέρει ότι τα μωρά που γεννούν οι απαχθείσες νύφες ζυγίζουν 80 με 190 γραμμάρια λιγότερο από αυτά που προκύπτουν από γάμους μέσω συνοικεσίου. Το χαμηλότερο βάρος των νεογνών έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο ασθενειών, χαμηλότερο μορφωτικό και εισοδηματικό επίπεδο, αναφέρεται στην έκθεση.

Δεν είναι σαφές για ποιο λόγο τα μωρά αυτά είναι μικρότερα, αλλά πιθανόν να οφείλεται στο ψυχολογικό τραύμα που υφίσταται η μητέρα τους από τον εξαναγκασμό της σε γάμο, δηλώνει ο καθηγητής Οικονομικών Τσαρλς Μπέκερ, ένας εκ των συντακτών της έκθεσης. Φαίνεται επίσης να υποβόσκει μια ανοχή στην πρακτική της απαγωγής με σκοπό το γάμο παρόλο που είναι παράνομη, πρόσθεσε.

«Το στίγμα της απαγωγής δεν φαίνεται να είναι τόσο σοβαρό μεταξύ των Κιργίζιων και ο κόσμος είναι πρόθυμος να το συζητήσει ανοικτά, ακόμα και με ξένους», δήλωσε ο Μπέκερ. «Το επόμενο μας βήμα είναι να εξετάσουμε για ποιο λόγο η πρακτική της απαγωγής είναι ανεπίσημα αποδεκτή σε μια χώρα που σχετικά πρόσφατα είχε γυναίκα πρόεδρο».
Περίπου 15 εκατ. κορίτσια το χρόνο παντρεύονται πριν γίνουν 18, σύμφωνα με εκτιμήσεις της οργάνωσης Girls Not Brides.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις