Κρίση ΗΠΑ - Βόρεια Κορέα: Γιατί το Βερολίνο φοβάται πυρηνικό επεισόδιο

Την έντονη ανησυχία τους αναφορικά με την αντιπαράθεση ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας εκφράζουν στελέχη της γερμανική κυβέρνησης και ήδη σύμφωνα με το δίκτυο της Deutsche Welle ζητούν πρωτοβουλίες για τη εκτόνωση της έντασης, ενώ η κριτική στρέφεται και προς τον Λευκό Οίκο.

Κρίση ΗΠΑ - Βόρεια Κορέα: Γιατί το Βερολίνο φοβάται πυρηνικό επεισόδιο
3'

Σύμφωνα με την ίδια πηγή που επικαλείται τηλεγραφήματα του Γερμανικού (DPA) και του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), ηγετικά στελέχη των συγκυβερνώντων χριστιανοδημοκρατών (CDU) και σοσιαλδημοκρατών (SPD) αναζητούν ένα παράθυρο ευκαιρίας για εκτόνωση της κρίσης με διπλωματικές πρωτοβουλίες.

Ο χριστιανοδημοκράτης Νόρμπερτ Ρέντγκεν, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στο γερμανικό Κοινοβούλιο, ζητεί από την Κίνα να παρέμβει και να ασκήσει την- αδιαμφισβήτητη άλλωστε- επιρροή της προς το καθεστώς της Βόρειας Κορέας. «Η Κίνα διαθέτει περισσότερες δυνατότητες, τις οποίες μπορεί να αξιοποιήσει», τονίζει ο Γερμανός βουλευτής, επισημαίνοντας ότι και το Πεκίνο έχει κάθε συμφέρον να αποφύγει φαινόμενα αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με τον Ρέντγκεν "για το ζήτημα της Β. Κορέας υπάρχει μόνο μία λύση και αυτή δεν μπορεί να επέλθει, παρά με τη συνεργασία ΗΠΑ-Κίνας».

Πάντως ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής δεν αποδίδει ευθύνες μόνο στη Β.Κορέα, αλλά και στην αμερικανική πλευρά. Αναφερόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ, επισημαίνει ότι «πέφτει στο επίπεδο του αντιπάλου του, δηλαδή ενός δικτάτορα. Κατά την άποψή μου αυτό δεν δικαιολογείται με τίποτα», τονίζει Από την πλευρά του ο Γιούργκεν Χαρντ, εκπρόσωπος της Κ.Ο. των χριστιανικών κομμάτων για θέματα εξωτερικής πολιτικής, στρέφεται πρωτίστως κατά της Β.Κορέας, επισημαίνοντας ότι οι απειλές του καθεστώτος περί επίθεσης κατά αμερικανικών συμφερόντων ήταν μία "ανυπόφορη πρόκληση".

«Ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση» για εκτόνωση;

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Κ.Ο. των σοσιαλδημοκρατών στο γερμανικό Κοινοβούλιο, Τόμας Όπερμαν, απευθύνει έκκληση για μία ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση, εκτιμώντας ότι η Γερμανία από μόνη της δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της σχετικής διαπραγμάτευσης. Ο Όπερμαν, εκ των ηγετικών στελεχών του SPD, αποδίδει ευθύνες στον Αμερικανό πρόεδρο, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι επικίνδυνη η ρητορική κλιμάκωση, αλλά και περιορισμένη η εμπιστοσύνη στον Ντόναλντ Τραμπ ότι μπορεί να λάβει ορθολογικές και μακροχρόνια βιώσιμες αποφάσεις».

Γι’ αυτό, επισημαίνει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, ελπίζει «να επικρατήσουν στις ΗΠΑ μετριοπαθείς δυνάμεις όπως ο υπουργός Εξωτερικών Τίλερσον, ο οποίος χρησιμοποιεί πιο ήπιες διατυπώσεις». Το ζήτημα της Β. Κορέας φαίνεται ότι αρχίζει να εμπλέκεται και στον προεκλογικό αγώνα στη Γερμανία. Ο βουλευτής της CDU Γιούργκεν Χαρντ κατηγορεί το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), αλλά και μερίδα του SPD, ότι προσπαθούν να αντλήσουν πολιτικό κεφάλαιο από την ένταση στο ζήτημα της Β. Κορέας, αλλά και να πυροδοτήσουν αντι-αμερικανικά αντανακλαστικά.

Ήδη την Πέμπτη (10/08/2017) ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε προκαλέσει αίσθηση με την δημόσια προειδοποίηση, σε υψηλούς τόνους, ότι «όπως συνέβη και στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, μπορεί να βαδίσουμε σαν υπνοβάτες σε έναν πόλεμο, μόνο που αυτή τη φορά ο πόλεμος δεν αποκλείεται να διεξαχθεί ακόμη και με πυρηνικά όπλα». Σύσταση προς όλες τις πλευρές για «αυτοσυγκράτηση» είχε απευθύνει εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή