Συρία: Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι εκτοπισμένοι σε καταυλισμούς φρίκης
Οι τζιχαντιστές πολιορκούνται στη Ράκα από την αραβοκουρδική συμμαχία που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ. Δέχονται επίσης ισχυρές πιέσεις στην κεντρική και την ανατολική Συρία, όπου οι δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ πλησιάζουν στο Ντέιρ Εζόρ.
Από τις μάχες έχουν εκτοπιστεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν βρει καταφύγιο σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς στις επαρχίες Ράκα και Χασάκα.
Σύμφωνα με την Ίνγκι Σέντκι, την εκπρόσωπο του Ερυθρού Σταυρού στη Δαμασκό, στις δύο αυτές επαρχίες υπάρχουν περισσότεροι από 40 καταυλισμοί που στεγάζουν ο καθένας από 2.000 έως 10.000 ανθρώπους. Βρίσκονται σε απομονωμένες περιοχές, γεγονός που περιπλέκει την παράδοση τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.
«Αυτές οι σκηνές βρίσκονται κυριολεκτικά στη μέση της ερήμου. Τα φίδια και οι σκορπιοί είναι καθημερινή απειλή για αυτούς τους ανθρώπους», πρόσθεσε η Σέντκι, η οποία επισκέφθηκε τους καταυλισμούς προκειμένου να εκτιμήσει τις ανάγκες των εκτοπισμένων και τις συνθήκες διαβίωσής τους. «Οι μισοί είναι παιδιά. Ζουν κάτω από φριχτές συνθήκες λόγω της ζέστης αφού η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει τους 50 βαθμούς κατά τη διάρκεια της ημέρας», εξήγησε.
Περίπου 70.000 άνθρωποι ζουν σε αυτούς τους καταυλισμούς που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν διαθέτουν τα στοιχειώδη, ούτε καν σκηνές: οι νεοαφιχθέντες κοιμούνται κάτω από τα άστρα, συχνά ακόμη και για δέκα ημέρες, μέχρι να βρεθεί ένα κατάλυμα για αυτούς. «Ο καταυλισμός Αρίσα, στην επαρχία της Χασάκας, βρίσκεται σε ένα παλιό διυλιστήριο πετρελαίου. Εκεί θα δείτε παιδιά να παίζουν ανάμεσα σε τοξικά απόβλητα, να πίνουν και να πλένονται με τοξικό νερό. Στους περισσότερους καταυλισμούς δεν υπάρχει μόνιμη παρουσία γιατρού. Δεν υπάρχουν γάζες, δεν υπάρχουν ούτε τα στοιχειώδη» είπε η Σέντκι.
Ο Ερυθρός Σταυρός σκοπεύει να αναλάβει δράση για να βελτιώσει τις συνθήκες, όσον αφορά το πόσιμο νερό και την πρόσβαση σε φάρμακα. «Η προτεραιότητα είναι το νερό. Είναι ουσιαστικής σημασίας να διαθέτουν οι άνθρωποι πόσιμο νερό, γιατί βλέπουμε ότι ήδη εμφανίζονται ασθένειες», όπως διάρροιες, κατέληξε η Σέντκι.