Χιλιάδες άμαχοι εγκαταλείπουν τη Σύρτη

Υπό τον κίνδυνο της ανθρωπιστικής κρίσης στην Σύρτη, γενέτειρα του Μουάμαρ Καντάφι...

Χιλιάδες άμαχοι εγκαταλείπουν τη Σύρτη
2'

Υπό τον κίνδυνο της ανθρωπιστικής κρίσης στην Σύρτη, γενέτειρα του Μουάμαρ Καντάφι, χιλιάδες άμαχοι εγκαταλείπουν τη πόλη που πολιορκείται.

Ο αριθμός των τραυματιών συνεχώς αυξάνεται, ενώ τελειώνουν τα αποθέματα τροφίμων, νερού και ηλεκτρικού, σύμφωνα με υπηρεσίες αρωγής.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν γιατροί σημαντική έλλειψη έχει σημειωθεί και σε νοσοκομειακό υλικό.


«Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση για μερικές ημέρες ή εβδομάδες ακόμη, θα είναι καταστροφικό. Ήδη οι γιατροί στα νοσοκομεία δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους σωστά, και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τότε τα πράγματα θα είναι δραματικά», δήλωσε στο Ρόιτερς ο γιατρός Μεγκό Τερζιάν, επικεφαλής των προγραμμάτων εκτάκτων καταστάσεων των MSF.

Γιατροί από τη Σύρτη έχουν επικοινωνήσει με την ομάδα των MSF στη Μιζουράτα ζητώντας τους να τους δώσουν ιατρικό εξοπλισμό, όμως η οργάνωση δεν έχει καταφέρει να πλησιάσει στην πόλη εξαιτίας των σφοδρών μαχών που εξακολουθούν να μαίνονται, πρόσθεσε ο Τερζιάν, προσθέτοντας ότι κάθε ημέρα λίγοι τραυματίες μεταφέρονται στη Μιζουράτα.

Εξάλλου οι ελλείψεις σε νερό και ηλεκτρική ενέργεια επηρεάζουν όλο τον πληθυσμό της πόλης, όπως επεσήμανε ο Τερζιάν.

«Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε το μέγεθος του ανθρωπιστικού προβλήματος, όμως προφανώς πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα που προκαλεί ανησυχία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού Στίβεν Άντερσον στο Ρόιτερς.

Στο μεταξύ ένας στρατιωτικός διοικητής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου σκοτώθηκε σε επίθεση που εξαπέλυσαν οπαδοί του Καντάφι στην Μπάνι Ουαλίντ, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Free Libya TV.

Ο Ντάου αλ Σάλχιν σκοτώθηκε χθες Τρίτη βράδυ όταν μία ρουκέτα χτύπησε το αυτοκίνητό του την ώρα που κατευθυνόταν προς μία περιοχή της Μπάνι Ουαλίντ όπου μαίνονταν συγκρούσεις.

Ο αλ Σάλχιν ήταν φυλακισμένος επί 18 χρόνια από την κυβέρνηση του Καντάφι και αφέθηκε ελεύθερος τον Φεβρουάριο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή