Γερμανία: Η διπλωματική ένταση με την Τουρκία στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα της Μέρκελ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει για την αναστολή ή την οριστική διακοπή των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία, επανέλαβε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και τόνισε ότι η Άγκυρα απομακρύνεται συνεχώς από το κράτος δικαίου, για αυτό και πρέπει να δείξουμε πυγμή.
2'

«Έχουμε αλλάξει την πολιτική μας για την Τουρκία», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ κατά την διάρκεια ζωντανού τηλεοπτικού διαλόγου με πολίτες που βρίσκονταν στο στούντιο του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. Η καγκελάριος, απαντώντας σε Γερμανό πολίτη τουρκικής καταγωγής, τόνισε ότι η κυβέρνησή της λέει τα προβλήματα με το όνομά τους και σε αυτό το πλαίσιο διακρίνει «μια γρήγορη απομάκρυνση από το κράτος δικαίου». Διευκρίνισε πάντως ότι θα πρέπει κανείς να διαχωρίσει την πολιτική από τους ανθρώπους.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η Καγκελάριος εξήγησε ότι η ΕΕ θα αποφασίσει για την συνέχεια και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν για αυτό διαμαρτυρίες από μέλη της τουρκικής κοινότητας της Γερμανίας. «Πρέπει ωστόσο να δείξουμε πυγμή και να καταστήσουμε σαφές ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις», τόνισε, ενώ απαντώντας σε ερώτηση πολίτη «πώς γίνεται τόσοι γερμανοί τουρκικής καταγωγής να ψήφισαν υπέρ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα», η κυρία Μέρκελ σημείωσε ότι προφανώς πολλοί δεν θεωρούν ότι έχουν ενσωματωθεί πλήρως και πρόσθεσε ότι η ίδια δεν έχει το δικαίωμα να κατακρίνει εκείνους που θεωρούν ότι η πορεία της Τουρκίας είναι καλή. «Πρέπει όμως να τους πούμε ότι βρίσκονται στην Γερμανία στο σπίτι τους», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση φοιτητή ιρανικής καταγωγής δεύτερης γενιάς, ο οποίος ανέφερε ότι ήταν πλήρως ενσωματωμένος στην γερμανική κοινωνία μέχρις ότου ξέσπασε η προσφυγική κρίση και εμφανίστηκε η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), οπότε άρχισε να δέχεται ρατσιστικές και ξενοφοβικές επιθέσεις, η κυρία Μέρκελ απηύθυνε για μία ακόμη φορά έκκληση προς όλους να απέχουν από τον ρατσισμό, τα στερεότυπα και τους αποκλεισμούς και να μην αναφέρονται γενικά «στους Έλληνες», «στους Ιταλούς» κ.λπ., αλλά να αξιολογούν κάθε άνθρωπο ξεχωριστά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις