Διαπραγματεύσεις για να φύγουν τα οδοφράγματα στο βόρειο Κόσοβο

Με Σέρβους κατοίκους του βόρειου Κοσόβου συναντήθηκε ο επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ (UNMIK) στη χώρα, Φαρίντ Ζαρίφ...
Διαπραγματεύσεις για να φύγουν τα οδοφράγματα στο βόρειο Κόσοβο
1'

Με Σέρβους κατοίκους του βόρειου Κοσόβου συναντήθηκε ο επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ (UNMIK) στη χώρα, Φαρίντ Ζαρίφ.

Ο Ζαρίφ τους πρότεινε να απομακρύνουν τα οδοφράγματα, με αντάλλαγμα οι διεθνείς δυνάμεις να σταματήσουν να μεταφέρουν καθημερινά Αλβανούς τελωνειακούς υπαλλήλους στις διαβάσεις.

Οι πολίτες αρνήθηκαν την πρόταση και είπαν στον κ. Ζαρίφ ότι είναι απαράδεκτο γι’ αυτούς στις διοικητικές διαβάσεις στο βόρειο Κόσοβο να βρίσκονται τελωνειακοί υπάλληλοι, επειδή «δεν είναι σύνορα και ότι τα σύνορα είναι στοιχεία κράτους, όπως επίσης και ότι είναι πλήρως απαράδεκτο οι θεσμοί του Κοσόβου να επεκτείνονται στο βορρά».

Ο επικεφαλής της UNMIK τόνισε ότι τα ζητήματα που αναφέρουν έχουν πολιτικό χαρακτήρα και ότι δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις.

Εν τέλει, οι Σέρβοι κάτοικοι τόνισαν ότι αποδέχονται να διεξάγονται έλεγχοι μόνο από την UNMIK και όχι από τελωνειακούς που έχει αποστείλει η Πρίστινα ή από την αποστολή της ΕΕ (Eulex).

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή