Ηχηρό μήνυμα Μακρόν: Ευρωστρατός, υπερ-υπουργός Οικονομικών και κοινός ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός
Το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η Γαλλία στο πλαίσιο μιας ριζικής μεταρρύθμισης που απαιτείται σε επίπεδο ΕΕ παρουσίασε την Τρίτη (26/09/2017) ο Πρόεδρος της Γαλλίας,Εμανουέλ Μακρόν, σε ομιλία του στη Σορβόννη.
ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΕ ΖΗΤΑ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ – ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Ζήτησε την ενίσχυση της νομισματικής ένωσης, τη θωράκιση της Ευρώπης των 27 με νέους κανόνες σε επίπεδο μεταναστευτικής πολιτικής, τη σύγκλιση των κρατών-μελών σε δημοσιονομικό και κοινωνικό επίπεδο, αλλά και τη θέσπιση κοινού Προϋπολογισμού στην Ευρωζώνη.
Το μεταρρυθμιστικό σχέδιο του Εμανουέλ Μακρόν έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς προβλήθηκε, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την «πύρρειο νίκη» της Άνγκελα Μερκελ στις γερμανικές εκλογές και την ταυτόχρονη ανησυχητική άνοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD, που εξασφάλισε το 13,5% των ψήφων.
Ο κ. Μακρόν υπερτόνισε τη σημασία της κατοχύρωσης της ενωμένης Ευρώπης απέναντι στις προκλήσεις του «παγκοσμιοποιημένου κόσμου».
Μεταναστευτικό – Ασφάλεια – Τρομοκρατία – Άνοδος Ακροδεξιάς
Ξεκινώντας από τον ευαίσθητο τομέα της τρομοκρατίας, ο Πρόεδρος της Γαλλίας πρότεινε τη δημιουργία ειδικής Ευρωπαϊκής Ακαδημίας κατά της τρομοκρατίας.
«Πρέπει να αναλάβουμε δράση, η πρώτη μεταρρύθμιση πρέπει να είναι στο θέμα της ασφάλειας. Η βασική μεταρρύθμιση που πρέπει να γίνει είναι αυτή των μετακινήσεων. Ζούμε σε μία περίεργη περίοδο για την Ευρώπη και τον κόσμο. Η τρομοκρατία είναι παρούσα και απειλεί τον τρόπο ζωής και τις αξίες μας. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην εύρεση νέων τρόπων αντίδρασης. Η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει σε αυτές τις απειλές. Προτείνω τη δημιουργία ειδικής Ευρωπαϊκής Ακαδημίας κατά της τρομοκρατίας τα μέλη της οποίας θα λάβουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση για την αντιμετώπιση των απειλών και την θωράκιση της ασφάλειας των πολιτών του κόσμου», υπογράμμισε ο κ. Μακρόν.
Σε ό,τι αφορά την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στην ΕΕ, σημείωσε πως είναι επιτακτική η ανάγκη της επανίδρυσης «μιας κυρίαρχης και ενωμένης Ευρώπης, με βασικούς άξονες τη στενότερη συνεργασία εντός της Ευρωζώνης και την ενότητα στο θέμα του μεταναστευτικού».
«Αργή, αδύναμη και αναποτελεσματική η Ευρώπη»
Ο Εμανουέλ Μακρόν αφιέρωσε σημαντικό μέρος της ομιλίας του και στις οικονομικές εξελίξεις, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του υπέρ της δημιουργίας ενός κοινού Προϋπολογισμού σε επίπεδο Ευρωζώνης.
«Έχουμε περάσει μία δύσκολη μακρά περίοδο κρίσης στην Ευρώπη. Πληρώσαμε για τα λάθη και τις παραλείψεις αλλά σήμερα είμαστε σε φάση προόδου. Η ανάπτυξη δεν είναι δυνατό να έρθει πάλι μεμονωμένα. Είμαστε ένας ενιαίος φορέας και έτσι πρέπει να χτίσουμε πλέον το μέλλον. Η ανάπτυξη πρέπει να έρθει για όλους με τους ίδιους όρους. Οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει για κεντρικό οικονομικό σύστημα και κοινή οικονομική πολιτική στην Ευρώπη είναι προτάσεις που πρέπει να μελετήσουμε αλλά και να προωθήσουμε. Γνωρίζω πως οι αλλαγές δεν είναι εύκολο να γίνουν και κατανοώ πως θα υπάρχουν αντιδράσεις. Οφείλουμε όμως να συζητήσουμε τις διαφορές μας και να λύσουμε μέσα σε ευσύνοπτο χρόνο τις όποιες διαφορές μας», είπε.
Και πρόσθεσε: «Η ΕΕ είναι σήμερα πολύ αργή, πολύ αδύναμη και πολύ αναποτελεσματική. Μόνο μια ισχυρή Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ενός παγκοσμιοποιημένου κόσμου. Ο μόνος τρόπος για το μέλλον η αποκατάσταση μιας κυρίαρχης, ενωμένης και δημοκρατικής Ευρώπης».
Για το μεταναστευτικό
Όπως είναι φυσικό, ο κ. Μακρόν δεν θα μπορούσε να αφήσει εκτός συζήτησης και το μείζον θέμα της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης, επισημαίνοντας πως συνιστά πρόκληση για την ΕΕ.
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει να δέχεται ανθρώπους που δεν πληρούν τις προδιαγραφές για άσυλο. Οι πιέσεις είναι πολύ μεγαλύτερες από τις δυνατότητές μας. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε μία νέα πολιτική για το μεταναστευτικό. Θα προτείνουμε τη δημιουργία ενός κεντρικού οργανισμού για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού στην Ευρώπη. Το ζήτημα δεν αφορά μεμονωμένες χώρες αλλά όλους μας. Οφείλουμε να στηρίξουμε τα μέλη μας που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.
Για την κλιματική αλλαγή
«Οφείλουμε να δράσουμε και όχι απλά να αντιδράσουμε σε αυτό το γεγονός. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές. Η Ευρώπη ενωμένη πρέπει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή ως έναν από τους βασικότερους εχθρούς μας», σημείωσε – μεταξύ άλλων – ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.