Ανεξαρτησία Καταλονία: Στροφή 180 μοιρών από Πουτζντεμόν, αναβάλλεται η ανεξαρτησία

Καταλονία | Ανεξαρτησία Καταλονίας: Σε πλήρη αναδίπλωση με φόντο την ανεξαρτησία της Καταλονίας προχώρησε λίγο μετά τις 20:00 την Τρίτη (10/10/2017) ο επικεφαλής της περιφέρειας, Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος κατά το διάγγελμα του ενώπιον του περιφερειακού Κοινοβουλίου στη Βαρκελώνη δήλωσε πως ο ίδιος δεν επιθυμεί να υπάρξει ρήξη ούτε με την Ισπανία αλλά ούτε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά τη συνέχιση του διαλόγου, σε πνεύμα ειρήνης και δημοκρατίας.
6'

«ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΟΥΤΕ ΤΡΕΛΟΙ - ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ - ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΙΑΛΟΓΟ»

Αν και ο κ. Πουτζντεμόν επανέλαβε ότι θα ακούσει το αίτημα του καταλανικού λαού, για να καταστεί σύντομα η περιοχή ανεξάρτητο κράτος, επιχείρησε να κατεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τη Μαδρίτη και να ρίξει γέφυρες, ώστε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση των Ισπανών Συντηρητικών του Μαριάνο Ραχόι.

Τα σημεία - κλειδιά στο διάγγελμα του κ. Πουτζντεμόν

  • Ο επικεφαλής των Καταλανών ζήτησε να υπάρξει εξουσιοδότηση, ώστες να ανακηρυχθεί η περιφέρεια ανεξάρτητο κράτος
  • Πρότεινε την αναστολή της εφαρμογής της διακήρυξης της ανεξαρτησίας στην Καταλονία, με σκοπό να ανοίξει ο διάλογος με τη Μαδρίτη
  • Χαρακτήρισε σημαντική τη διεθνή διαμεσολάβηση για την επίλυση της κρίσης
  • Δήλωσε πεπεισμένος ότι η διαμάχη της Καταλονίας με την Ισπανία μπορεί να επιλυθεί μέσω της οδού των διαπραγματεύσεων

Αναλυτικά το διάγγελμα του επικεφαλής της Καταλονίας

Στην έναρξη του διαγγέλματός του ο κ. Πουτζντεμόν χαιρέτισε τα μέλη της περιφερειακής κοινοβουλευτικής συνέλευσης και είπε: «Είμαι εδώ, για να χαιρετίσω τη Βουλή και να σταθμίσω τις συνέπειες του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία».

Και συνέχισε: «Δεν σχεδιάζω καμία απειλή, καμία προσβολή. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι γι' αυτό. Χρειάζεται να αποκλιμακώσουμε την κατάσταση, όχι να πυροδοτούμε το κλίμα περισσότερο. Θέλω να απευθυνθώ σε όλους σας για το ζήτημα αυτό. Είμαστε όλοι μέλη της ίδιας κοινότητας και θέλουμε να πάμε μπροστά μαζί. Δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ σε όλα, αλλά αποδείξαμε πολλές φορές ότι ο μοναδικός δρόμος, για να πάμε μπροστά, είναι με τη δημοκρατία και την ειρήνη. Αυτό απαιτεί διάλογο».

«Θέλω να εξηγήσω τους λόγους που βρισκόμαστε εδώ σήμερα. Νομίζω πως πρέπει να γίνουμε σαφείς. Από το θάνατο του δικτάτορα Φράνκο και μετά, η Καταλονία συνέβαλε τα μέγιστα στην Ισπανική Δημοκρατία. Η Καταλονία θεώρησε πως το ισπανικό Σύνταγμα του 1978 θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή πλατφόρμα για τη δημοκρατία και αναμείχθηκε σε αυτό. Ωστόσο αργότερα, αντιληφθήκαμε ότι οι ισπανικές αρχές το έβλεπαν ως τελικό στόχο. Όμως για εμάς, αυτή ήταν μια μετάβαση.

Το 2005, το 85% του Κοινοβουλίου, ακολουθώντας τις διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα, ενέκρινε ένα νέο καθεστώς για την Καταλονία κι αυτό πυροδότησε μια μαζική αντι-καταλανική καμπάνια από τους ανθρώπους εκείνους που επιθυμούν να κυβερνούν και να διαφεντεύουν την Ισπανία με οποιοδήποτε κόστος», ανέφερε ο κ. Πουτζντεμόν.

«Δεν είμαστε εγκληματίες, δεν είμαστε τρελοί. Είμαστε κανονικοί άνθρωποι και θέλουμε απλά να ψηφίζουμε. Ήμασταν πάντοτε έτοιμοι να συζητήσουμε και να έχουμε διάλογο. Δεν έχουμε τίποτε εναντίον της Ισπανίας. Θέλουμε μια καλύτερη συνεννόηση μαζί της. Η σχέση αυτή δεν ήταν λειτουργική εδώ και πολλά χρόνια και πλέον είναι μη βιώσιμος».

Κατέληξε δε ο επικεφαλής της καταλανικής περιφέρειας: «Θέλω να ακολουθήσω τη βούληση του λαού, να γίνουμε ένα ανεξάρτητο κράτος. Προτείνουμε να αναστείλουμε τις προσπάθειες για τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας, με σκοπό να εργαστούμε προς την εφαρμογή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Σήμερα, κάνουμε μια κίνηση ευθύνης προς όφελος του διαλόγου».

Έντονο παρασκήνιο

Λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα της Τρίτης (10/10/2017) το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC μετέδωσε την πληροφορία ότι ο επικεφαλής της καταλανικής περιφέρειας, Κάρλες Πουτζντεμόν, ζήτησε αναβολή μίας ώρας, προτού προβεί στο διάγγελμά του.

Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες από τον βρετανικό Guardian, ο κ. Πουτζντεμόν φέρεται να επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, ωστόσο μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως ο ίδιος ζήτησε την αναβολή των αποφάσεων, γιατί το ριζοσπαστικό κόμμα CUP που ζητά την ανεξαρτησία της Καταλονίας δεν συμφωνεί με το κείμενο διακήρυξης της ανεξαρτησίας της περιφέρειας.

Το κλίμα στη χώρα, όπως περιγράφουν οι ίδιες πηγές, μυρίζει «μπαρούτι»: Ισχυρές δυνάμεις της ισπανικής αστυνομίας έχουν αποκλείσει «για λόγους ασφαλείας» το πάρκο περιμετρικά του καταλανικού κοινοβουλίου στη Βαρκελώνη.

«Για λόγους ασφαλείας, το πάρκο Θιουταδέλα [όπου βρίσκεται το κοινοβούλιο] θα κλείσει για το κοινό σήμερα», ανακοίνωσαν οι Mossos d’ Esquadra, η καταλανική αστυνομία, στον λογαριασμό τους στο twitter.

Οι δυνάμεις της τάξης θέλουν να «αποτρέψουν οποιαδήποτε κατάσταση στην οποία θα ασκείτο πίεση στην κοινοβουλευτική δραστηριότητα», διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας πως την Κυριακή, στη διάρκεια μιας διαδήλωσης κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, «μια ομάδα εισήλθε διά της βίας στο πάρκο και εκσφενδόνισε αντικείμενα κατά του κοινοβουλίου».

«Προσπαθούμε να αποτρέψουμε αυτού του είδους τις καταστάσεις, που προκαλούνται τόσο από ενωτικούς διαδηλωτές όσο και από ριζοσπαστικές αυτονομιστικές ομάδες», υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης:

Στο «πόδι» οι Καταλανοί

Νωρίτερα, οι κυριότερες αυτονομιστικές οργανώσεις στην Καταλονία είχαν καλέσει σε διαδήλωση μπροστά από το κοινοβούλιο «σε υποστήριξη και προάσπιση της κήρυξης της ανεξαρτησίας, όμως, μετά το κλείσιμο του πάρκου, τα μέλη τους θα πρέπει να συγκεντρωθούν έξω από αυτή την περίμετρο.

Ο Πουτζντεμόν αναμένεται να πάρει τον λόγο στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας) ενώπιον του κοινοβουλίου, όπου οι αυτονομιστές διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία. Ο ίδιος αναμένεται να αναφερθεί στις συνέπειες του παράνομου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία που διεξήχθη την 1η Οκτωβρίου, κατά το οποίο, σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση, το «Ναι» κέρδισε με ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των ψήφων και όπου το ποσοστό συμμετοχής έφθασε το 43%.

Το δημοψήφισμα, η διεξαγωγή του οποίου είχε απαγορευθεί από την ισπανική δικαιοσύνη, και το σχέδιο για αυτονομία ενέτειναν τις εντάσεις, που ήταν ήδη ισχυρές, με τη Μαδρίτη αλλά και μεταξύ των Καταλανών.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Καταλανοί τάσσονται με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της διενέργειας ενός επίσημου δημοψηφίσματος, αλλά η πλειονότητα τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας της περιοχής.

Την Κυριακή (08/10/2017) 350.000 έως 950.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε μια τεράστια διαδήλωση στη Βαρκελώνη κατά της ανεξαρτησίας.

Είναι άγνωστο αν ο Κάρλες Πουτζντεμόν υπολογίζει πράγματι να κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας απόψε, αν σκέπτεται να κάνει μια κήρυξη ανεξαρτησίας που θα ισχύσει αργότερα ή αν θα περιοριστεί σε μια συμβολική κήρυξη, υπογραμμίζοντας ότι επείγει να γίνει διάλογος και προκαλώντας έτσι το ξεκίνημα μιας διαδικασίας σε στάδια.

Στη Μαδρίτη, ο συντηρητικός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, προειδοποίησε πως σε περίπτωση μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας, με όποια μορφή, ίσως προσπαθήσει να αναστείλει την αυτονομία της περιοχής, ένα μέτρο που δεν έχει εφαρμοστεί στην Ισπανία μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1977.

Σχετικές ειδήσεις