Απειλεί με επέκταση εμπλουτισμένου ουρανίου το Ιράν

Θα επεκτείνει η Τεχεράνη τη δική της παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου εάν δεν υπάρξει συμφωνία ανταλλαγής πυρηνικού καυσίμου με άλλες χώρες, προειδοποίησε...
2'

Θα επεκτείνει η Τεχεράνη τη δική της παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου εάν δεν υπάρξει συμφωνία ανταλλαγής πυρηνικού καυσίμου με άλλες χώρες, προειδοποίησε σήμερα η ιρανική κυβέρνηση.

Η συμφωνία, που είχαν επεξεργαστεί το 2010 το Ιράν, η Τουρκία και η Βραζιλία, προέβλεπε την ανταλλαγή ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20% -χαμηλού εμπλουτισμού, δηλαδή- με ράβδους πυρηνικού καυσίμου από τη Γαλλία. Οι ράβδοι, μεσαίου εμπλουτισμού, επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για έναν ιατρικό ερευνητικό αντιδραστήρα στην Τεχεράνη.

«Όχι απλά θα συνεχίσουμε να εμπλουτίζουμε ουράνιο μόνοι μας, αλλά επίσης θα φτιάξουμε ένα εργοστάσιο για να κατασκευάζουμε ακόμα και τις ράβδους καυσίμων μόνοι μας», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ραχμίν Μεχμανπαράστ.

Ο Μεχμανπαράστ πρόσθεσε ότι το Ιράν θα διέκοπτε τον εμπλουτισμό κατά 20% εάν ολοκληρωνόταν η συμφωνία ανταλλαγής. «Καθώς ο εμπλουτισμός κατά 20% δεν είναι καν οικονομικός για εμάς, θα ήμασταν διατεθειμένοι να αναστείλουμε αυτή την διαδικασία και να λαμβάνουμε το απαραίτητο καύσιμο για τον αντιδραστήρα της Τεχεράνης από το εξωτερικό», είπε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ.

Όμως εάν δεν υπάρξει συμφωνία το Ιράν δεν θα έχει καμιά άλλη επιλογή πέραν του να συνεχίσει να παράγει καύσιμο για τον αντιδραστήρα της Τεχεράνης, που οι ιρανικές αρχές λένε ότι χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ιατρικούς σκοπούς, όπως η ακτινοθεραπεία καρκινοπαθών.

«Ο εμπλουτισμός κατά 20% που γίνεται στον αντιδραστήρα της Τεχεράνης είναι αναγκαίος για να σώζονται ζωές, και ό,τι σχετίζεται με τον αντιδραστήρα αυτόν δεν πρέπει να αναμιγνύεται με πολιτικά παιγνίδια», είπε ο Μεχμανπαράστ.

Το εμπλουτισμένο ουράνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Δυτικές χώρες, ιδίως οι ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ, εκφράζουν φόβους ότι το Ιράν χρησιμοποιεί το πυρηνικό του πρόγραμμα για στρατιωτικούς σκοπούς, κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει. Η διένεξη διαρκεί πάνω από οκτώ χρόνια και έχει συνοδευτεί από πολλαπλούς γύρους επιβολής κυρώσεων στο Ιράν από τον ΟΗΕ.