Μεγάλη έρευνα: Η κλιματική αλλαγή θα φέρει ασθένειες, ατμοσφαιρική ρύπανση και πολλούς καύσωνες
Τα θερμικά κύματα επηρεάζουν πολλές ευάλωτες ομάδες, ενώ ταυτόχρονα η υπερθέρμανση του πλανήτη ενισχύει τη μετάδοση θανάσιμων ασθενειών, όπως ο δάγκειος πυρετός, που αποτελεί την πιο ταχεία εξάπλωση ιού στον κόσμο. Ακόμη, η ατμοσφαιρική ρύπανση από την καύση ορυκτών καυσίμων προκαλεί εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο, ενώ οι ζημιές στις καλλιέργειες από τις ακραίες καιρικές συνθήκες θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών, καθώς μαστίζονται από την πείνα.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Lancet, προέρχονται από ερευνητές σε 26 ιδρύματα ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων πολλών πανεπιστημίων, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ (WMO). Το WMO ανέφερε τη Δευτέρα ότι το επίπεδο διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα παρουσίασε κατακόρυφη άνοδο το 2016, με μια συγκέντρωση που δεν έχει παρατηρηθεί για περισσότερα από τρία εκατομμύρια χρόνια σύμφωνα.
«Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει και είναι σήμερα ένα θέμα υγείας για εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως», δήλωσε ο καθηγητής Anthony Costello, μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και αντιπρόεδρος της ομάδας για την έρευνα. Σχετική έκθεση το 2009 προειδοποιούσε για το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή αποτελούσε τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια υγεία στον 21ο αιώνα.
Ωστόσο, ο κ. Costello τόνισε ότι η ανάληψη δράσης για την παύση της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα αποφέρει τεράστια οφέλη για την υγεία: «Οι προοπτικές είναι πρόκληση, αλλά έχουμε ακόμα την ευκαιρία να μετατρέψουμε μια επικείμενη ιατρική έκτακτη ανάγκη σε σημαντική πρόοδο για τη δημόσια υγεία».
«Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη βρεθεί αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις στην υγεία ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε στην Guardian η επικεφαλής για το κλίμα στον ΟΗΕ που διαπραγματεύτηκε τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, Christiana Figueres. «Η άμεση αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα βελτιώσει απευθείας την παγκόσμια υγεία. Είναι τόσο απλό».
Ένας από τους πιο εντυπωσιακούς από τους 40 δείκτες που αξιολόγησαν οι ερευνητές ήταν η τεράστια αύξηση του αριθμού των ατόμων άνω των 65 ετών που εκτίθενται στην υπερβολική ζέστη. Το φαινόμενο αυτό αυξήθηκε κατά 125 εκατομμύρια μεταξύ 2000 και 2016, εντείνοντας τις ανησυχίες των γιατρών, επειδή οι ηλικιωμένοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στη ζέστη.
Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των εκτεθειμένων ατόμων οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες. Παρόλα αυτά, ο αριθμός των ηλικιωμένων αυξάνεται εξίσου, δημιουργώντας έτσι μια «τέλεια καταιγίδα», ανέφερε ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Exeter, Peter Cox. Η έκθεση διαπίστωσε, ακόμη, ότι ο θερμότερος και πιο υγρός καιρός καθιστά δύσκολες τις συνθήκες εργασίας σε εξωτερικούς χώρους. Το 2016, αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια εργασίας σχεδόν ενός εκατομμυρίου ανθρώπων. «Δεν υπάρχει κρυστάλλινη σφαίρα εδώ, πρόκειται για πραγματικές παρατηρήσεις», δήλωσε ο καθηγητής Cox. Επιπροσθέτως, πρόσθεσε ότι οι 70.000 θάνατοι που προέκυψαν από την κύμα καύσωνα του 2003 στην Ευρώπη φαίνονταν μικροί σε σύγκριση με τις μακροπρόθεσμες τάσεις: «Είμασταν σε επιφυλακή, όταν το είδαμε αυτό».
Επιπλέον, η καθηγήτρια Georgina Mace, δήλωσε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία για ένα θερμότερο κλίμα που αυξάνει την παραγωγή τροφίμων ήταν συχνά πολύ τοπικά και βραχυπρόθεσμα: «Συνολικά, το μοτίβο είναι αρνητικό».
Η ερευνήτρια για το κλίμα στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, Clare Goodess, δήλωσε: «Οι δείκτες αποκαλύπτουν κάποιες αυστηρές προειδοποιήσεις για την ανθρώπινη υγεία, καθώς και κάποιες εκλάμψεις ελπίδας. Οι τάσεις θερμοκρασιακής κατανομής στην κλιματική αλλαγή για τις ανθρώπινες δραστηριότητες είναι πλέον αναμφισβήτητη, επομένως, δεν αμφισβητείται ο επείγων χαρακτήρας της αντιμετώπισης των ζητημάτων που τίθενται από την παρούσα έκθεση».
ΑΠΕ, Guardian