Κολομβία: Σε κίνδυνο εκατοντάδες οικογένειες από τη δράση ένοπλων οργανώσεων
Εκατοντάδες είναι οι οικογένειες που κινδυνεύουν να υποστούν «μαζικές παραβιάσεις» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Μπουαναβερντούρα, το σημαντικότερο λιμάνι της Κολομβίας στον Ειρηνικό, όπως προειδοποίησε ο Συνήγορος του Λαού (El Defensor del Pueblo).
Σε αυτή την περιοχή, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, που αποτελεί μέρος των οδών διακίνησης ναρκωτικών προς την κεντρική Αμερική και τις ΗΠΑ, συνεχίζουν να καταγράφονται αθρόες απειλές, δολοφονίες, καταναγκαστικές στρατολογήσεις και καταναγκαστικοί εκτοπισμοί, σεξουαλικά εγκλήματα και εκβιάσεις από διάφορες ένοπλες ομάδες, σύμφωνα με αυτή τη δημόσια ανεξάρτητη αρχή, που είναι αρμόδια για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Εξαιτίας της συνεχιζόμενης πίεσης των παράνομων ένοπλων οργανώσεων που είναι παρούσες σε αστικές και αγροτικές περιοχές στην Μπουαναβεντούρα, ο άμαχος πληθυσμός είναι εκτεθειμένος σε μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», αναφέρει ο θεσμός.
Την 24η Νοεμβρίου 2016 η κυβέρνηση υπέγραψε μια ιστορική συμφωνία ειρήνης με την οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), η οποία σήμερα έχει μετασχηματιστεί σε πολιτικό κόμμα. Όμως σε περιοχές όπως είναι οι κολομβιάνικες ακτές στον Ειρηνικό Ωκεανό, η βία παραμένει ενδημική.
Στην περιοχή της Μπουαναβεντούρα δρουν οι ακροδεξιοί παραστρατιωτικοί της οργάνωσης Autodefensas Gaitanistas de Colombia (AGC), η οργάνωση Άνθρωποι της Τάξης (la Gente del Orden), καθώς και ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), η τελευταία αριστερή οργάνωση ανταρτών που δρα στην Κολομβία, η οποία πάντως διεξάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Μπογοτά από τον Φεβρουάριο.
Στην πλειονότητά τους οι οικογένειες που απειλούνται στην Μπουαναβεντούρα, η καθεμιά από τις οποίες έχει τέσσερα μέλη κατά μέσο όρο, ζουν στην περιοχή του λιμανιού, που έχει περίπου 373.000 κατοίκους.
Τον Αύγουστο, η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την «ενίσχυση της παρουσίας και της επιρροής εγκληματικών οργανώσεων και άλλων ένοπλων ομάδων» στην πόλη αυτή.
Με την ειρηνευτική συμφωνία που συνήφθη με την οργάνωση FARC και με τη διαπραγμάτευση που διεξάγει με την οργάνωση ELN, η κυβέρνηση της Κολομβίας προσπαθεί να τερματίσει τον εμφύλιο πόλεμο, τον πιο μακρόχρονο στην αμερικανική ήπειρο, ο οποίος από τη δεκαετία του 1960 άφησε πίσω του τουλάχιστον 260.000 νεκρούς, πάνω από 60.000 εξαφανισμένους και 7,1 εκατ. εσωτερικά εκτοπισμένους.