Λιβύη: Βρέθηκαν 28 πτώματα έπειτα από συγκρούσεις κοντά στην Τρίπολη

Είκοσι οκτώ πτώματα με τραύματα από σφαίρες και σημάδια από βασανιστήρια βρέθηκαν το Σάββατο σε περιοχή δυτικά της πρωτεύουσας της Λιβύης, όπου το τελευταίο διάστημα είχαν ξεσπάσει συγκρούσεις μεταξύ ένοπλων ομάδων, γνωστοποίησε μια λιβυκή οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
2'

Ο Άχμαντ Χάμζα της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Λιβύης δήλωσε ότι τα θύματα ήταν μαχητές που εναντιώνονταν σε μια συμμαχία η οποία δηλώνει πίστη στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) και ότι είχαν αιχμαλωτιστεί πριν σκοτωθούν.

Ντόπιοι βρήκαν τα πτώματα κοντά σε έναν δρόμο στην πόλη Αλχίρα, 60 χλμ. νοτιοδυτικά της Τρίπολης, δήλωσε ο Χάμζα χθες Κυριακή (12/11).

Η πόλη βρίσκεται στην περιοχή Ουερσχαφάνα, όπου την περασμένη εβδομάδα ξέσπασαν μάχες όταν μια συμμαχία ένοπλων ομάδων που δηλώνει πίστη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην Τρίπολη εξαπέλυσε επίθεση εναντίον αντίπαλων ένοπλων ομάδων, ανάμεσά τους και μαχητών πιστών στον πρώην ηγέτη της χώρας Μουάμαρ Καντάφι.

Στις οικογένειες των θυμάτων δεν επετράπη να παραλάβουν τα πτώματα για «λόγους που δεν είναι γνωστοί», ανέφερε ο Χάμζα.

Σύμφωνα με μια αποστολή της Επιτροπής που ανέλαβε να διαπιστώσει τα γεγονότα, να επιτηρήσει την κατάσταση και να καταγράψει τις εξελίξεις, τα πτώματα «έφεραν σημάδια από βασανιστήρια» και τραύματα από σφαίρες «στο στήθος και στο κεφάλι», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η περιοχή Ουερσχαφάνα είναι ουσιαστικά αποκομμένη από την πρωτεύουσα εδώ και χρόνια και έχει γίνει συνώνυμη με τη βία και τη δράση κακοποιών.

Το στρατιωτικό συμβούλιο της Ζιντάν, μιας πόλης νοτιοδυτικά της Τρίπολης, το οποίο συμμετείχε στην εκστρατεία εναντίον των ένοπλων οργανώσεων που εναντιώνονται στην ΚΕΕ, είχε διαμηνύσει ότι θα αντιμετώπιζε τις «δολοφονίες, τις απαγωγές και τις πράξεις βαρβαρότητας» στην περιοχή αυτή.

Το στρατιωτικό συμβούλιο της Ζιντάν δεν έκανε κανένα σχόλιο μετά τον εντοπισμό των πτωμάτων.

Οι μάχες εκτόπισαν περίπου 480 οικογένειες, πάντως περίπου 100 από αυτές επέστρεψαν στα σπίτια τους, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Στη Λιβύη επικρατεί χαοτική κατάσταση μετά την ανατροπή του Καντάφι έπειτα από μια εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το NATO το 2011. Διάφορες αντίπαλες ένοπλες οργανώσεις και δύο κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία.

Σχετικές ειδήσεις