Ο ΟΗΕ ζητάει και πάλι την πλήρη άρση του αποκλεισμού της Υεμένης

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ζήτησε εκ νέου τη Δευτέρα (13/11) να αρθεί πλήρως ο αποκλεισμός τον οποίο επιβάλλει η συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη επί μία εβδομάδα, ενώ το Ριάντ απαίτησε από την πλευρά του αυστηρότερους ελέγχους στα φορτία για να αποτραπεί η μεταφορά όπλων στους σιίτες αντάρτες Χούθι και στους συμμάχους τους.

Ο ΟΗΕ ζητάει και πάλι την πλήρη άρση του αποκλεισμού της Υεμένης
3'

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις χρειάζονται «πλήρη πρόσβαση» σε όλα τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς. Το θέμα δεν είναι απλά να έχουν πρόσβαση σε κάποια λιμάνια, κάτι που συνεπάγεται ότι θα πρέπει κατόπιν να περνούν από τις γραμμές των μετώπων για να διανείμουν ανθρωπιστική βοήθεια, συμπλήρωσε.

Η «αντίστροφη μέτρηση» έχει ήδη αρχίσει εν μέσω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Υεμένη, υπογράμμισε ο Ντουζαρίτς. «Απομένουν 11 ημέρες ως την εξάντληση των αποθεμάτων ρυζιού», «97 (ημέρες) ώσπου (να εξαντληθούν) τα αποθέματα σταριού», ενώ «σε 20 ημέρες δεν θα υπάρχει πλέον ντίζελ στον βορρά και σε δέκα δεν θα υπάρχει πια βενζίνη» στην περιοχή αυτή, απαρίθμησε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών και υπογράμμισε ότι ήδη, οι τιμές βασικών αγαθών στην Υεμένη αυξάνονται ραγδαία.

Συνέπεια του αποκλεισμού είναι επίσης ότι «η υγειονομική κατάσταση επιδεινώνεται ταχύτατα».

«Το σύνολο του πληθυσμού της Υεμένης εξαρτάται από τις εισαγωγές τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων. Πάνω από 17 εκατομμύρια Υεμενίτες, δηλαδή πάνω από τα δύο τρίτα του πληθυσμού, αντιμετωπίζουν έλλειψη τροφής», συνόψισε ο Ντουζαρίτς, ζητώντας «την άρση του αποκλεισμού σε όλα τα λιμάνια, συμπεριλαμβανομένων αυτών στη Χοντάιντα και στο Σαλίφ».

Από την πλευρά του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στον ΟΗΕ, ο Αμπντάλα αλ Μουαλίμι, τόνισε ότι τα λιμάνια και τα αεροδρόμια θα ανοίξουν «όταν θα είμαστε ικανοποιημένοι με την ενίσχυση των διαδικασιών ελέγχου» των φορτίων.

«Το πρώτο βήμα» έγινε για να ανοίξουν ξανά «σε 24 ώρες» τα λιμάνια τα οποία βρίσκονται «στις περιοχές που ελέγχονται από τη (διεθνώς αναγνωρισμένη) κυβέρνηση της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένων αυτών στο Άντεν, στη Μουκάλα και στη Μόκα», είπε.

«Όσον αφορά τα άλλα λιμάνια, υπό τον έλεγχο των ανταρτών, συμπεριλαμβανομένου αυτού στη Χοντάιντα, η συμμαχία απαιτεί από τον Γενικό Γραμματέα να στείλει το ταχύτερο μια ομάδα ειδικών στη διοίκηση της συμμαχίας στο Ριάντ». Το ζητούμενο είναι «να ενισχυθεί ο μηχανισμός επαλήθευσης και επιθεώρησης» των φορτίων ανθρωπιστικής βοήθειας και των εμπορευμάτων, προκειμένου «να αποτρέπεται η διακίνηση όπλων, πυρομαχικών, τμημάτων πυραύλων και χρημάτων από το Ιράν και τους συνένοχους του Ιράν προς τους αντάρτες Χούτι», πρόσθεσε ο σαουδάραβας πρεσβευτής.

Ο αποκλεισμός που αποφάσισε να επιβάλει η συμμαχία, η οποία ενεπλάκη στον πόλεμο στην Υεμένη το 2015, στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων που είχαν αναδιπλωθεί στο Άντεν και εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι, που ελέγχουν τη Σανάα και τον βορρά και φέρονται να υποστηρίζονται από το Ιράν, ακολούθησε την εκτόξευση ενός πυραύλου από την Υεμένη που σύμφωνα με τις σαουδαραβικές αρχές αναχαιτίστηκε κοντά στο Ριάντ.

Ο ΟΗΕ έχει τονίσει πως φοβάται ότι στην Υεμένη θα ξεσπάσει «ο μεγαλύτερος λιμός των τελευταίων δεκαετιών», ο οποίος θα έχει «εκατομμύρια θύματα» εάν ο αποκλεισμός δεν αρθεί γρήγορα.

ΑΠΕ, AFP

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή