Το 2016 μειώθηκαν οι τρομοκρατικές ενέργειες και τα θύματά τους
Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε εξτρεμιστικές επιθέσεις μειώθηκε για δεύτερη συναπτή χρονιά το 2016, αλλά περισσότερες χώρες επλήγησαν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Τρομοκρατίας (GTI) που δόθηκε στη δημοσιότητα. Η έκθεση επισημαίνει σημαντική μείωση στη Συρία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Ωστόσο, σε 77 χώρες πραγματοποιήθηκε τουλάχιστον μια μοιραία επίθεση-- περισσότερες από ποτέ άλλοτε στην 17χρονη ιστορία της βάσης δεδομένων του GTI. Τα στοιχεία, που αντιπαραβάλλονται με εκείνα του πανεπιστημίου του Μέριλαντ στις ΗΠΑ, θεωρούνται τα πιο πλήρη στην κατηγορία τους παγκοσμίως.
Η έκθεση χαρακτηρίζει «σημαντικότερη θετική διαπίστωση» τον μειωμένο αριθμό των θυμάτων και προσθέτει ότι πρόκειται για «μια κρίσιμη καμπή στη μάχη κατά της ριζοσπαστικής ισλαμιστικής τρομοκρατίας». Την μεγαλύτερη βελτίωση κατέγραψε η έκθεση στη Νιγηρία, όπου οι θάνατοι από τρομοκρατικές ενέργειες που αποδίδονται στην Μπόκο Χαράμ μειώθηκαν κατά 80% τον περασμένο χρόνο. Αλλά οι θάνατοι που αποδίδονται στο Ισλαμικό Κράτος αυξήθηκαν σχεδόν κατά 50% εντός του 2016, με την πλειονότητα (40%) να έχουν σημειωθεί στο Ιράκ. Η έκθεση διαπιστώνει «ανησυχητικές» τάσεις παγκοσμίως ως προς την εξάπλωση της τρομοκρατίας. Περίπου 12 περισσότερες χώρες βίωσαν μια αιματηρή επίθεση τον περασμένο χρόνο σε σχέση με το 2015. Οι συγγραφείς της έκθεσης προειδοποίησαν ακόμη για το ενδεχόμενο τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από το Ιράκ και τη Συρία να ενταχθούν στις τάξεις ακραίων παρακλαδιών της οργάνωσης σε άλλες χώρες.
Στο Αφγανιστάν, η έκθεση περιγράφει την εικόνα ως «σύνθετη» για το 2016, καθώς οι Ταλιμπάν μείωσαν τις επιθέσεις εναντίον αμάχων αλλά αύξησαν εκείνες με στόχο τις κυβερνητικές δυνάμεις. Στην Ευρώπη και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες το 2016 ήταν η χρονιά με τα περισσότερα θύματα τρομοκρατίας από το 1988, εξαιρώντας τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, σύμφωνα με τον GTI. Οι συγγραφείς της έκθεσης επισημαίνουν ακόμη ότι η «μειούμενη ικανότητα» του ΙΚ έχει οδηγήσει σε μια σημαντική μείωση στον αριθμό θανάτων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017.