Δοκιμάζεται σήμερα η κυβέρνηση Τραμπ – Κρίσιμη μέρα στη Γερουσία για το φορολογικό
Ενώ την Πέμπτη επικρατούσε ένα κλίμα αισιοδοξίας, μια αναποδιά της τελευταίας στιγμής ανάγκασε τους ηγέτες των ρεπουμπλικάνων να αναβάλουν για την Παρασκευή τη διαδικασία της συζήτησης και της ψηφοφορίας για τις σημαντικότερες τροπολογίες ώστε να εγκριθεί στο σύνολό του το κείμενο από την αμερικανική άνω Βουλή.
«Εργαζόμαστε ακατάπαυστα για να συγκεντρώσουμε τις 50 ψήφους», διαβεβαίωσε ο γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.
Οι ρεπουμπλικάνοι έχουν τις 52 από τις 100 έδρες του σώματος και κατά συνέπεια δεν έχουν περιθώριο παρά για μόνο δύο αποσκιρτήσεις. Είναι δεδομένο ότι όλοι οι δημοκρατικοί εναντιώνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο του GOP.
Η ρίζα του προβλήματος που δεν επέτρεψε στους ρεπουμπλικάνους να προχωρήσουν την Πέμπτη ήταν η τεχνική μορφή που θα πάρει ο μηχανισμός, τον οποίο απαιτούν ορισμένοι συντηρητικοί, ώστε να περιορίζεται το ύψος των κρατικών ελλειμμάτων την προσεχή δεκαετία.
Η ελπίδα των ρεπουμπλικάνων είναι να καταλήξουν μέσα στην ημέρα σε έναν συμβιβασμό που θα σημάνει μια μεγάλη πολιτική νίκη για τον Τραμπ. Η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε ήδη εγκρίνει μια εκδοχή του κειμένου για τη φορολογική μεταρρύθμιση τη 16η Νοεμβρίου. Εάν όπως αναμένεται η Γερουσία εγκρίνει τη δική της, τα δύο σώματα θα πρέπει να εναρμονίσουν τις διατάξεις του σχεδίου νόμου και να ξαναψηφίσουν. Στόχος είναι το νομοσχέδιο να έχει εγκριθεί οριστικά στα τέλη του χρόνου.
Η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία έχει γενικά κοινές θέσεις για το περιεχόμενο και την αρχιτεκτονική της φορολογικής μεταρρύθμισης: θέλει μια μεγάλη μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες, καθώς και μια μεγάλη απλοποίηση του φορολογικού κώδικα που θα επιτρέψει στους αμερικάνους να συμπληρώνουν τη φορολογική τους δήλωση ως εάν να επρόκειτο για μια «καρτ ποστάλ», όταν σήμερα εκατομμύρια αμερικανοί φορολογούμενοι είναι πρακτικά αναγκασμένοι να την αναθέτουν σε λογιστές επί πληρωμή.
Διακηρυγμένοι στόχοι της μεταρρύθμισης: να ελαφρυνθεί η μεσαία τάξη από τη φορολογική πίεση, αλλά και να τονωθεί η ανάπτυξη.
Το πρωί της Πέμπτης, εν μέσω του κλίματος γενικής αισιοδοξίας, ο Τζον Μακέιν, ένας από τους τρεις γερουσιαστές που δεν είχαν επιτρέψει την κατάργηση του νόμου του Μπαράκ Ομπάμα για το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων το καλοκαίρι, δήλωνε πως θα ψηφίσει ναι, ενώ πολλοί γερουσιαστές των ρεπουμπλικάνων υπόσχονταν ότι η ψήφος τους θα ήταν θετική προμηνύοντας μια ευνοϊκή έκβαση για τον Λευκό Οίκο.
Όμως ορισμένοι συντηρητικοί, των οποίων ηγούνται οι Μπομπ Κόρκερ και Τζεφ Φλέικ, ανησυχούν διότι θεωρούν ότι το κόμμα τους ξεφεύγει από τον δρόμο της δημοσιονομικής ορθοδοξίας, κάτι για το οποίο επέκριναν έντονα τον Μπαράκ Ομπάμα όταν ακόμη βρισκόταν στον Λευκό Οίκο.
Σύμφωνα με μια νεότερη εκτίμηση της Κοινής Επιτροπής για τη Φορολογία (Joint Committee on Taxation), η φορολογική μεταρρύθμιση θα αυξήσει το έλλειμμα κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια μέσα σε μια δεκαετία.
Οι ειδικοί της Επιτροπής αυτής υπολογίζουν ότι η μείωση των φόρων θα κοστίσει 1,4 τρισεκ. δολάρια στο δημόσιο μεταξύ του 2018 και του 2027, τα οποία θα καλυφθούν μόνο εν μέρει, κατά περίπου 400 δισεκ. δολάρια σε νέα φορολογικά έσοδα που θα προέλθουν από την τόνωση της ανάπτυξης του ΑΕΠ, κατά 0,8% κατά μέσον όρο μέσα στη δεκαετία αυτή.
Διάφοροι άλλοι ρεπουμπλικάνοι ερίζουν για το ένα ή το άλλο άρθρο: τον φορολογικό συντελεστή για τις ομώνυμες εταιρείες, τις φοροαπαλλαγές για τις οικογένειες με παιδιά, ή την υποχρεωτική ασφάλιση υγείας, ένα από τα θεμέλια του Obamacare.
Άλλες αφορμές για έριδες: το εάν ο συντελεστής του φόρου που θα κληθούν εντέλει να καταβάλλουν οι εταιρείες θα είναι 21% ή 22%, αντί του 20% που είχε εξαγγείλει ο Τραμπ (από 35% σήμερα), ή το εάν θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο ένα μέτρο που θα ανοίξει προστατευόμενες εκτάσεις στην Αλάσκα σε εξερευνήσεις για πετρελαϊκά κοιτάσματα.
Οι δημοκρατικοί, που είναι ενωμένοι στην απόρριψη του σχεδίου νόμου, τονίζουν ότι η μεταρρύθμιση θα ωφελήσει σχεδόν αποκλειστικά τις επιχειρήσεις και τους πλουσιότερους. Μια ανάλυση του Tax Policy Center δείχνει ότι η αγοραστική δύναμη θα αυξηθεί για όλους, αλλά το 5% των πλουσιότερων νοικοκυριών θα ωφεληθεί περισσότερο από τη μεταρρύθμιση.
Αντί να «βοηθήσουν στ' αλήθεια τη μεσαία τάξη, ο Ντόναλντ Τραμπ και το ρεπουμπλικανικό κόμμα αποφάσισαν να την εξαπατήσουν», έκρινε η δημοκρατική γερουσιάστρια Μέιζι Χιρόνο, η οποία εκπροσωπεί τη Χαβάη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ