Με χυδαίες ύβρεις «απασφάλισε» ο Κιμ Γιονγ Ουν κατά του Τραμπ για την Ιερουσαλήμ
Η Βόρεια Κορέα επέκρινε με δριμύτητα τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την απόφασή του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντάς τον και πάλι «γεροξεκούτη».
Τους τελευταίους μήνες ο Τραμπ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ανταλλάσσουν βαρείς προσωπικούς χαρακτηρισμούς και απειλές, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης λόγω του βαλλιστικού και πυρηνικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ.
«Δεδομένου ότι ο ανισόρροπος γεροξεκούτης καλεί ανοιχτά από τον ΟΗΕ για την πλήρη καταστροφή ενός κυρίαρχου κράτους, η πράξη αυτή (σ.σ. η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ) δεν είναι και τόσο απροσδόκητη», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA.
«Αλλά αυτή η πρωτοβουλία δείχνει με σαφήνεια σε όλον τον κόσμο ποιος είναι ο καταστροφέας της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας, ο παρίας και ο γκάνγκστερ της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας τις εκφράσεις που συνήθως απευθύνει η Ουάσινγκτον στη Βόρεια Κορέα.
Η Πιονγκγιάνγκ «καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο» την αμερικανική απόφαση για την Ιερουσαλήμ, συνεχίζει το πρακτορείο, και εκφράζει «τη σταθερή υποστήριξή και αλληλεγγύη της στον παλαιστινιακό και αραβικό λαό, στον αγώνα τους για τα νόμιμα δικαιώματά τους».
«Οι ΗΠΑ θα θεωρηθούν υπεύθυνες για όλες τις συνέπειες αυτής της επικίνδυνης και διαβολικής ενέργειας», καταλήγει το πρακτορείο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Ωστόσο στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι αντίπαλοι της Ουάσινγκτον δεν έχουν τρόπο να εναντιωθούν στην ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου, καθώς οι ΗΠΑ είναι μόνιμο μέλος και έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν βέτο σε κάθε απόφαση ή ανακοίνωση που απαιτεί ομοφωνία.
Ο Νικολάι Μλαντένοφ, ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, προειδοποίησε για τον κίνδυνο της «θρησκευτικής ριζοσπαστικοποίησης» στην περιοχή. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να «επιδείξουν σωφροσύνη» για να επιστρέψει η ηρεμία στην περιοχή.
«Όλες οι πλευρές και όλοι οι περιφερειακοί παράγοντες» καλούνται «να εργαστούν από κοινού για να διατηρηθεί η ηρεμία», τόνισαν από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι πρεσβευτές.
Την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας είχαν ζητήσει η Σουηδία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Βρετανία, η Βολιβία, η Ουρουγουάη, η Αίγυπτος και τη Σενεγάλη.
Η αμερικανική απόφαση αποτελεί «παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας», κατήγγειλε ο πρεσβευτής της Αιγύπτου Αμρ Αμπουλάτα, κάνοντας λόγο για «κατεχόμενη πόλη».
Ο Γάλλος ομόλογός του Φρανσουά Ντελάτρ υπογράμμισε ότι «χωρίς απόφαση για την Ιερουσαλήμ, δεν θα υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία». «Δεν υπάρχει εναλλακτική στη λύση των δύο κρατών», τόνισε ο Ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπένζια, ενώ ο Ιταλός Σεμπαστιάνο Κάρντι επεσήμανε ότι η χώρα του θα διατηρήσει την πρεσβεία της στο Τελ Αβίβ.
Ο Ρίαντ Μάνσουρ, Παλαιστίνιος πρεσβευτής υπό το καθεστώς του παρατηρητή στον ΟΗΕ, κατήγγειλε μια «ανεύθυνη απόφαση», ενώ η Ιορδανή ομόλογός του Σίμα Σάμι Μπάχους κάλεσε τις ΗΠΑ να είναι «ένας ουδέτερος μεσολαβητής».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters