Λ. Γκμπόουι: «Το Νόμπελ ανήκει σε όλες τις γυναίκες»

Η μία εκ των τριών γυναικών που τιμήθηκαν με το φετινό Νόμπελ Ειρήνη, η Λιβεριανή Λέιμα Γκμπόουι, δήλωσε ότι το βραβείο ανήκει...
1'

Η μία εκ των τριών γυναικών που τιμήθηκαν με το φετινό Νόμπελ Ειρήνη, η Λιβεριανή Λέιμα Γκμπόουι, δήλωσε ότι το βραβείο ανήκει «στις γυναίκες της Αφρικής».

«Είναι ένα Νομπέλ για τις Αφρικανές, έτσι θα το περιέγραφα. Είναι για τις γυναίκες γενικά, όμως κυρίως για τις γυναίκες της Αφρικής», είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Γκμπόουι, που βρίσκεται στις ΗΠΑ για την παρουσίαση ενός βιβλίου, ενημερώθηκε για την απόφαση της επιτροπής Νομπέλ μέσω μηνύματος στο κινητό της τηλέφωνο.

Η Λέιμα Γκμπόουι κινητοποίησε και οργάνωσε το 2003 γυναίκες από διάφορες εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες, στο πλαίσιο της προσπάθειας να τερματιστεί ο εμφύλιος στη Λιβερία και για να διασφαλιστεί η συμμετοχή των γυναικών στη χώρα, οργανώνοντας και μια ομαδική «αποχή από το σεξ».

«Πιστεύω ότι ο κόσμος αναγνώρισε τον ρόλο, την ευφυΐα και τη συνεισφορά των γυναικών», επεσήμανε η Γκμπόουι, 39 ετών, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της.

Η Γκμπόουι, τέλος, εκτίμησε ότι το βραβείο είναι ένας «φόρος τιμής στην Ουανγκάρι Μαατάι», την πρώην γυναίκα από την Αφρική που τιμήθηκε με Νομπέλ Ειρήνης το 2004 και πέθανε στα τέλη Σεπτεμβρίου.