Ρωσία Εκλογες: Όταν δεν υπάρχει πρόβλημα με το αποτέλεσμα των εκλογών, πρόβλημα γίνεται η συμμετοχή

Η συμμετοχή στις ρωσικές προεδρικές εκλογές της 18ης Μαρτίου του 2018 μπορεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κοινωνιολόγων και αναλυτών να είναι εξαιρετικά χαμηλή, κάτι που δεν θα ήθελε το Κρεμλίνο. Στο ζήτημα της χαμηλής συμμετοχής αναφέρεται εκτενώς και η εφημερίδα Vedomosti, επικαλούμενη τις έρευνες διαφόρων ερευνητικών κέντρων αλλά και τις εκτιμήσεις των αρμοδίων τους.

Ρωσία Εκλογες: Όταν δεν υπάρχει πρόβλημα με το αποτέλεσμα των εκλογών, πρόβλημα γίνεται η συμμετοχή
3'

Το γνωστό ερευνητικό Κέντρο Levada-Centr, με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που είχε πραγματοποιήσει τον Δεκέμβριο, προβλέπει ότι στις εκλογές θα προσέλθει να ψηφίσει το 52-54% των ψηφοφόρων. Ο διευθυντής μάλιστα του Κέντρου Λεβ Γκουντκόφ επισημαίνει ότι θα είναι η πιο χαμηλή συμμετοχή, καθώς όπως ισχυρίζεται «το σύνδρομο της Κριμαίας τελειώνει, εντείνεται το αίσθημα της αοριστίας, το βιοτικό επίπεδο είναι καθηλωμένο ενώ η προεκλογική εκστρατεία είναι χαλαρή» και όλα αυτά μαζί περιορίζουν την επιθυμία να πάει κανείς να ψηφίσει».

Αντίθετη άποψη έχει όμως ο γενικός διευθυντής του ερευνητικού Κέντρου WICIOM (Ρωσικό Κέντρο Μελέτης της Κοινής Γνώμης) Βαλέρι Φιόντοροφ, ο οποίος προβλέπει ότι η συμμετοχή θα κυμανθεί σε ποσοστά μεταξύ του 60% και 70%. «Με βάση τα τωρινά δεδομένα είναι δύσκολο να βγάλει κανείς συμπεράσματα» λέει ο Φιόντοροφ, ισχυριζόμενος ότι « Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μόλις ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος και αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος τώρα άρχισε να σκέφτεται για τις εκλογές». «Το ζήτημα- συνεχίζει - δεν είναι ποια στάση έχει ο κόσμος, αλλά αν θέλει να καταγράψει την στάση του με συγκεκριμένες πράξεις».

Ο Φιόντοροφ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο τις διαθέσεις του κόσμου να επηρεάσουν και τα αποτελέσματα της χειμερινής Ολυμπιάδας ή οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. «Θεωρητικά- λέει -η συμμετοχή θα είναι πιο χαμηλή από αυτή που ήταν στις προηγούμενες εκλογές, επειδή το εκλογικό σώμα γίνεται πιο νέο ως προς τις ηλικίες και στους νέους δεν αρέσει να πηγαίνουν να ψηφίζουν».

Ο πολιτειολόγος Ντμίτρι Μπαντόφσκι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η συμμετοχή να είναι υψηλή, αν λάβει κανείς όπως λέει υπ' όψιν την σημασία των εκλογών ως θεσμού, παρότι θεωρεί ότι μια ακριβής πρόβλεψη μπορεί να γίνει μόνο στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, εκτιμώντας πάντως ότι μπορεί να φθάσει σε ποσοστό 57%-60%, με βάση την πρόθεση ψήφου που καταγράφεται.

Με γνώμονα την πρόθεση ψήφου και σύμφωνα με την έρευνα του Levada - Centr από τα 110 εκατομμύρια ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα θα προσέλθουν 64 εκατομμύρια, αλλά το ένα τέταρτο από αυτούς, όπως λέει ο πολιτειολόγος Νμτίτρι Ορέσκιν, είναι άτομα κοινωνικοποιημένα τα οποία όμως δεν θα πάνε να ψηφίσουν. Συνεπώς, εκτιμά ο Ορέσκιν, τα άτομα αυτά θα πρέπει να αφαιρεθούν από τα 64 εκατομμύρια και να προστεθούν σ' αυτά 12 εκατομμύρια ψηφοφόρων από την περιφέρεια , όπου η συμμετοχή « είναι προδιαγεγραμμένη». Κατ' αυτόν τον τρόπο σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, στις εκλογές θα συμμετάσχουν 60 εκατομμύρια ψηφοφόροι ή το 55% , ενώ δεν θεωρεί ότι η συμμετοχή θα ξεπεράσει το 60%.

Ο πολιτικός αναλυτής Γκριγκόρ Καζακόφ λέει ότι, όταν δεν υπάρχει πρόβλημα με το αποτέλεσμα των εκλογών, πρόβλημα γίνεται η συμμετοχή. Ο ίδιος θεωρεί ότι την συμμετοχή μπορείς να την ανεβάσεις χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα. Να δώσεις έμφαση για παράδειγμα στην αναμέτρηση για την δεύτερη θέση. «Είτε ας πούμε, εκείνοι που θα πάνε να ψηφίσουν την Ξένια Σαμπτσάκ, εάν η ίδια δεν είχε θέσει υποψηφιότητα, δεν θα πήγαιναν να ψηφίσουν, που σημαίνει ότι αποτελούν ένα ποσοστό», λέει ο ίδιος.

Το γεγονός πάντως ότι, ενόψει των ο προεδρικών εκλογών και της προεκλογικής εκστρατείας που θα ξεκινήσει επίσημα τα επόμενα εικοσιτετράωρα, το θέμα της συμμετοχής στις επικείμενες προεδρικές εκλογές απασχολεί τους πάντες όσοι ασχολούνται με τις τεχνικές της πολιτικής, επιβεβαιώνει εμμέσως και τις ανησυχίες του Κρεμλίνου αλλά και τις διαθέσεις τη ρωσικής κοινωνίας.

Πηγή: Vedomosti, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή