Στον ΟΗΕ θα δοθεί η επόμενη «μάχη» για την Ιερουσαλήμ
Η ηγεσία των Παλαιστίνιων ίσως στραφεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αν οι ΗΠΑ ασκήσουν βέτο στο προσχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο θα αναγνωρίζει το καθεστώς της Ιερουσαλήμ ως εκκρεμές, μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Ο απεσταλμένος των Παλαιστίνιων στον ΟΗΕ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αυτό σε δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν σήμερα (18/12) στην εφημερίδα Arab News, ενόψει της επικείμενης ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το προσχέδιο απόφασης που υπέβαλε η Αίγυπτος αναφορικά με το καθεστώς της Ιερουσαλήμ. Οι ΗΠΑ αναμένεται να ασκήσουν βέτο στο προσχέδιο αυτό.
Το προσχέδιο αναφέρει ότι «οποιαδήποτε απόφαση και ενέργεια που έχει σκοπό να αλλάξει τον χαρακτήρα, το καθεστώς ή τη δημογραφική σύσταση της Ιερής Πόλης της Ιερουσαλήμ δεν έχει καμία νομική συνέπεια, είναι άκυρη και θα πρέπει να ανακληθεί».
Ο Ρίαντ Μάνσουρ επεσήμανε στην Arab News ότι οι Παλαιστίνιοι και οι Αιγύπτιοι έχουν εργαστεί στενά με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά τη σύνταξη του προσχεδίου, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα λάβει μεγάλη στήριξη.
«Κυρίως οι Ευρωπαίοι μάς ζήτησαν να αποφύγουμε όρους όπως το “καταγγέλλουμε” και το “καταδικάζουμε”, αλλά και να μην αναφερθούμε ονομαστικά στις ΗΠΑ», τόνισε ο Μάνσουρ.
«Δεχθήκαμε το αίτημά τους, αλλά κρατήσαμε τις αναφορές που απορρίπτουν οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς της Ιερουσαλήμ», εξήγησε ο ίδιος.
Οι Παλαιστίνιοι έχουν την επιλογή να επικαλεστούν ένα άρθρο της Χάρτας του ΟΗΕ που σπάνια χρησιμοποιείται και το οποίο ζητεί από τις πλευρές που εμπλέκονται σε μια διαμάχη να μην ασκούν βέτο, σύμφωνα με το Arab News. Όμως, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι πιο πιθανό οι Παλαιστίνιοι να μεταφέρουν το θέμα στη Γενική Συνέλευση βάσει της απόφασης 377Α, , που είναι γνωστή ως «Ενωμένοι για την Ειρήνη».
Η απόφαση 377Α υιοθετήθηκε το 1950 και χρησιμοποιήθηκε για να επιτραπεί η ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στον πόλεμο της Κορέας.
Ο Μάνσουρ επεσήμανε ότι οι Παλαιστίνιοι κατέφυγαν στην απόφαση αυτή τη δεκαετία του 1990 όταν το Ισραήλ ξεκίνησε την ανέγερση του οικισμού Τζάμπαλ Αμπούτ Γνάιμ, σε έναν λόφο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη νότια της Ιερουσαλήμ, όμως άφησαν στη μέση τη συνεδρίαση. Ωστόσο μπορούν να ζητήσουν την επανάληψή της, εξήγησε.
«Αν ασκηθεί βέτο κατά της απόφασης, η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία μπορεί να στείλει επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και να του ζητήσει να επαναλάβει την έκτακτη συνεδρίαση», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters