Ιστορική έρευνα: Πως βλέπουν οι Ρώσοι τους εαυτούς τους στην εποχή της παντοδυναμίας του Πούτιν

Το ποσοστό των Ρώσων, που θεωρούν ότι η Ρωσία είναι μεγάλη δύναμη και ο ρωσικός λαός «μεγάλος λαός με ιδιαίτερη σημασία» έφθασε στο ιστορικό μάξιμουμ, σύμφωνα με τα στοιχεία του γνωστού ερευνητικού κέντρου Levada-Centr, το οποίο θέτει τα ίδια ερωτήματα κατά περιόδους από την δεκαετία του 1990.

Ιστορική έρευνα: Πως βλέπουν οι Ρώσοι τους εαυτούς τους στην εποχή της παντοδυναμίας του Πούτιν
2'

Μάλιστα αν δει κανείς πώς αναπτύχθηκε καθ’ όλη την διάρκεια της περιόδου αυτής η ρωσική οικονομία, διαπιστώνει ότι η οικονομική ισχύς της χώρας σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες που είναι ο κύριος ανταγωνιστής της από την εποχή του «Ψυχρού Πολέμου» ελάχιστα έχει αλλάξει.

Η σύγκριση με την Αμερική είναι θεμιτή επειδή η ίδια είναι «μεγάλη δύναμη» και η «μοναδική υπερδύναμη» στον κόσμο, όπως είχε παραδεχθεί το 2016 ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

RUSSIANS

Όπως και πριν από εικοσιπέντε χρόνια, οι Ρώσοι εξακολουθούν να είναι κατά δύο φορές πιο φτωχοί από τους Αμερικανούς, όπως έδειξαν οι υπολογισμοί της ρωσικής υπηρεσίας του BBC που βασίστηκαν στα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Η υστέρηση που καταγράφηκε με βάση το κατά κεφαλή εισόδημα του ΑΕΠ αυξήθηκε τη δεκαετία του 1990 , ενώ τη δεκαετία του 2000 μειώθηκε για να αυξηθεί και πάλι ελάχιστα το 2015. Οι Ρώσοι όπως έδειξαν έρευνες που είχαν πραγματοποιηθεί κατά το παρελθόν έδειξαν ότι δεν θεωρούν πως το υψηλό βιοτικό επίπεδο είναι υποχρεωτική ένδειξη ότι μια χώρα είναι μεγάλη δύναμη. Μεγάλη σημασία έχουν για τους ίδιους η εξωτερική πολιτική και τα πολιτιστικά επιτεύγματα, όπως είχαν γράψει η υφηγήτρια της Ανώτατης Σχολής Οικονομίας Λιουμπόφ Μπορουσιάκ και ο επικεφαλής του τμήματος κοινωνικών και πολιτιστικών ερευνών του Levada Centr Αλεξέι Λεβινσόν.

Οι ίδιοι μάλιστα επισημαίνουν ότι «το ότι κανείς δεν πιστεύει ότι στην Ρωσία ο κόσμος θα ζει στο προσεχές μέλλον όπως ζει ο κόσμος στην Δύση, αυτό δεν σημαίνει ότι υποφέρουν και τόσο από κάτι τέτοιο».

Για παράδειγμα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων αντιλαμβάνονταν ότι η προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 θα στοιχίσει ακριβά στην Μόσχα. Ωστόσο αυτό ακριβώς το γεγονός, κατά την άποψη των Ρώσων, έθεσε την χώρα στο ‘ίδιο επίπεδο’ με τις ΗΠΑ, με εκείνους τους οποίους κατηγορούσαν για την εξωτερική τους πολιτική, με εκείνον δηλαδή που συνέχισαν να εξισώνονται» έγραψαν η Μπορουσιάκ και ο Λεβινσόν.

Πηγή: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή