Κιμ Γιονγκ Ουν: Θα νιώσετε την οργή μας – «Πολεμική πράξη» οι κυρώσεις του ΟΗΕ

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει έπειτα από την οργισμένη απάντηση του Κιμ Γιονγκ Ουν στις νέες σκληρές κυρώσεις του ΟΗΕ.
4'

Ο ΟΗΕ «έπληξε» τη Βόρεια Κορέα στις εξαγωγές πετρελαίου της, όταν ο Βορειοκορεάτης ηγέτης προχώρησε σε νέα εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.

Ένας χρόνος είναι το περιθώριο που έχει δοθεί προκειμένου να επιστρέψουν υποχρεωτικά στη χώρα τους και οι Βορειοκορεάτες μετανάστες του εξωτερικού.

Το βορειοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών, απειλεί να τιμωρήσει όσους στήριξαν τα μέτρα του ΟΗΕ, ενώ η Πιονγκγιάνγκ προειδοποιεί ότι οι νέες κυρώσεις σε βάρος της συνιστούν «πράξη πολέμου» και ισοδυναμούν με ολοκληρωτικό οικονομικό αποκλεισμό της χώρας.

ΟΗΕ: Οι «σκληρές» κυρώσεις

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε ομόφωνα την Παρασκευή (22.12.2017) νέες κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας για την πρόσφατη εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.

Το ψήφισμα προβλέπει την απαγόρευση σχεδόν του 90% των εξαγωγών διυλισμένων υποπροϊόντων πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα, επιβάλλοντας ετήσιο ανώτατο όριο 500.000 βαρελιών. Αλλά και τον υποχρεωτικό επαναπατρισμό όλων των Βορειοκορεατών μεταναστών που εργάζονται στο εξωτερικό εντός 24 μηνών, αντί 12 μηνών όπως προτάθηκε αρχικά. Θεσπίζει επίσης όριο στις προμήθειες αργού προς τη Βόρεια Κορέα στα 4 εκατομμύρια βαρέλια τον χρόνο.

Βόρεια Κορέα για ΟΗΕ: «Πράξη πολέμου»

Σε ανακοίνωση, που δημοσιοποίησε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KCNA, το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι τρομοκρατημένες από την πυρηνική της δύναμη και γίνονται ολοένα και πιο αλλόφρονες «στις ενέργειες επιβολής των σκληρότερων ποτέ κυρώσεων και πιέσεων στη χώρα μας»

Το νέο ψήφισμα ισοδυναμεί με απόλυτο οικονομικό αποκλεισμό της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με το υπουργείο. Η Βόρεια Κορέα απορρίπτει τις τελευταίες κυρώσεις του ΟΗΕ «ως βίαιη επίθεση κατά της κυριαρχίας της χώρας μας και ως μια πράξη πολέμου που καταστρέφει την ειρήνη και τη σταθερότητα της κορεατικής χερσονήσου και της περιοχής». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα πυρηνικά όπλα της Βόρειας Κορέας αποτελούν μέσο αποτροπής με στόχο την αυτοάμυνα και δεν είναι αντίθετα προς τη διεθνή νομοθεσία.

«Θα νιώσετε την οργή μας όσοι ψηφίσατε τις κυρώσεις»

Η Βόρεια Κορέα είπε ότι όσοι ψήφισαν υπέρ των κυρώσεων θα βρεθούν αντιμέτωποι με την οργή της Πιονγκγιάνγκ.

«Αυτές οι χώρες που σήκωσαν το χέρι τους υπέρ αυτού του «ψηφίσματος κυρώσεων» θα θεωρηθούν απολύτως υπεύθυνες για όλες τις συνέπειες που θα προκληθούν από το «ψήφισμα» και θα διασφαλίσουμε για πάντα ότι θα πληρώσουν βαρύ τίμημα για αυτά που έχουν κάνει».

Τον Νοέμβριο, η Βόρεια Κορέα ζήτησε να παύσουν οι «βάρβαρες κυρώσεις», όπως τις χαρακτήρισε, λέγοντας ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν μετά την έκτη και πιο ισχυρή πυρηνική της δοκιμή στις 3 Σεπτεμβρίου συνιστούν γενοκτονία. Κίνα: «Αν υιοθετούσαμε την αμερικανική πρόταση θα πηγαίναμε σε πόλεμο»

Αμερικανοί διπλωμάτες κατέστησαν σαφές ότι επιδιώκουν μια διπλωματική λύση αλλά πρότειναν το ψήφισμα με τις νέες σκληρότερες κυρώσεις για να κλιμακώσουν τις πιέσεις προς τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Σε ρόλο «πυροσβέστη» η Κίνα

Η Κίνα, με την οποία η Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί περίπου το 90% των εμπορικών της συναλλαγών, έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει ηρεμία και αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε χθες ότι το νέο ψήφισμα επαναλαμβάνει επίσης την ανάγκη για μια ειρηνική επίλυση μέσω του διαλόγου και ότι όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν βήματα με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης.

Η κρατική κινεζική εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας the Global Times ανέφερε χθες ότι στόχος του σκληρότερου ψηφίσματος είναι η αποτροπή του πολέμου. «Η διαφορά μεταξύ του νέου ψηφίσματος και της αρχικής αμερικανικής πρότασης αντικατοπτρίζει την πρόθεση της Κίνας και της Ρωσίας να αποτραπεί ο πόλεμος και το χάος στην κορεατική χερσόνησο. Εάν γίνονταν αποδεκτές οι αμερικανικές προτάσεις, μόνο πόλεμο θα μπορούσε να περιμένει κάποιος», ανέφερε η εφημερίδα στο κύριο άρθρο της.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις σχετικά με την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ και Yonhap

Σχετικές ειδήσεις