Επαφές της Κύπρου στην Αίγυπτο για τις ενεργειακές έρευνες

Στις 2 Νοεμβρίου θα βρεθεί στην Αίγυπτο η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή προκειμένου να έχει επαφές με την αιγυπτιακή πολιτική ηγεσία..
2'

Στις 2 Νοεμβρίου θα βρεθεί στην Αίγυπτο η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή προκειμένου να έχει επαφές με την αιγυπτιακή πολιτική ηγεσία, σχετικά με την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται επίσης στην Κύπρο αντιπροσωπεία από τεχνοκράτες του Λιβάνου, για να συζητηθούν όλα τα θέματα αναφορικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ενώ αμέσως μετά η κ. Κοζάκου - Μαρκουλλή θα επισκεφθεί επισήμως και το Λίβανο.


Κληθείσα από δημοσιογράφο να σχολιάσει πληροφορίες για ''αφόρητες πιέσεις'' της Τουρκίας σε Αίγυπτο και Λίβανο να ακυρώσουν συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία για τους υδρογονάνθρακες, η κ. Κοζάκου - Μαρκουλλή δήλωσε ότι αυτές τις πληροφορίες τις είχε το Υπουργείο Εξωτερικών ''εδώ και πάρα πολύ καιρό''.

''Μπορώ να πω'', συνέχισε, ''ότι, κατά τους τελευταίους έξι μήνες, η Τουρκία εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση''. ''Με την Αίγυπτο'' ανέφερε η κ. Κοζάκου - Μαρκουλλή, ''δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα'', αλλά ''με τον Λίβανο υπάρχει κάποιο πρόβλημα''.

''Δεν μπορώ να εξαγάγω ότι αυτό το πρόβλημα οφείλεται σε πιέσεις της Τουρκίας, όμως είναι πολύ πιθανό'', πρόσθεσε η κ. Κοζάκου - Μαρκουλλή.

Στην ομιλία της η υπουργός τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατέψει τα δικαιώματά της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω όλων των κατάλληλων ειρηνικών καναλιών, σημειώνοντας ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες αποκαλύπτουν τα πραγματικά της κίνητρα που δεν είναι η προστασία των Τουρκοκυπρίων, αλλά η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κύπρου.

Ο τομέας των υδρογονανθράκων, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κ. Μαρκουλλή, αποτελεί μια καινούργια πρόκληση για τη Δημοκρατία της Κύπρου. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κύπρος άρχισε ήδη δραστηριότητα εξόρυξης στην ΑΟΖ της. Οι ενδείξεις για ύπαρξη υδρογονανθράκων, είπε, είναι πολύ θετικές και υποσχόμενες.

«Οι πρόσφατες εχθρικές απειλές και ενέργειες της Τουρκίας εναντίον της Δημοκρατίας δεν βασίζονται και ούτε υποστηρίζονται από οποιοδήποτε νομικό ή ουσιαστικό επιχείρημα», δήλωσε περαιτέρω και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να αμφισβητεί τον καθορισμό της ΑΟΖ ή την υφαλοκρηπίδα μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και των γειτονικών της κρατών σε περιοχές που δεν είναι ούτε απέναντι ούτε γειτνιάζουν με τις τουρκικές ακτές» .