Ιστορικές αλλαγές στο Ιράν: Διαπαιδαγώγηση αντί για τιμωρία σε όσους παραβαίνουν τον ισλαμικό νόμο
Η αστυνομία του Ιράν υιοθετεί πλέον μια πιο ήπια προσέγγιση απέναντι σε εκείνους που παραβαίνουν τον ισλαμικό νόμο, δίνοντας περισσότερη έμφαση στη διαπαιδαγώγησή τους παρά στην τιμωρία, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής των αστυνομικών αρχών της Τεχεράνης.
Σε ομιλία του στην ιρανική πρωτεύουσα ο ταξίαρχος Χοσεΐν Ραχιμί διευκρίνισε ότι με βάση την απόφαση της ανώτατης διοίκησης της αστυνομίας, «εκείνοι που δεν σέβονται τον ισλαμικό κώδικα δεν θα οδηγούνται πλέον σε κέντρα κράτησης και δεν θα αποκτούν ποινικό μητρώο». Όπως είπε, οι αρχές προτείνουν στους παραβάτες να παρακολουθήσουν σχετικά μαθήματα και μέχρι τώρα τα έχουν παρακολουθήσει 7.913 άνθρωποι. Μόνο στην επαρχία της Τεχεράνης υπάρχουν περισσότερα από 100 «συμβουλευτικά κέντρα» αυτού του είδους.
Ο Ραχιμί, που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Αύγουστο, δεν είπε πότε ξεκίνησαν να εφαρμόζονται τα νέα μέτρα ούτε ποιες παραβάσεις αφορούν.
Η ανακοίνωση αυτή πάντως σηματοδοτεί μια στροφή 180 μοιρών σε σύγκριση με την πολιτική του προκατόχου του, του στρατηγού Χοσεΐν Σατζεντινιά, ο οποίος τον Απρίλιο του 2016 είχε ανακοινώσει ότι 7.000 αστυνομικοί με πολιτικά θα περιπολούν στους δρόμους της Τεχεράνης για να καταπολεμήσουν την «ανηθικότητα» και, κατά κύριο λόγο, να επιβάλουν στις γυναίκες να φορούν τη μαντίλα όταν κυκλοφορούν σε δημόσιους χώρους.
Από το 1979, μετά την ισλαμική επανάσταση, η μαντίλα έγινε υποχρεωτική για τις γυναίκες, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, στο Ιράν, είτε είναι Ιρανές είτε ξένες. Τα τελευταία χρόνια όμως παρατηρείται μια «χαλάρωση» του ενδυματολογικού κώδικα. Στους δρόμους των μεγάλων πόλεων δεν είναι σπάνιο να δει κανείς γυναίκες να οδηγούν έχοντας αφήσει τη μαντίλα να πέσει στους ώμους τους ή άλλες να φορούν κοντά, χυτά πανωφόρια.
Ο μετριοπαθής πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί είχε δηλώσει το 2015 ότι «δεν είναι καθήκον της αστυνομίας να επιβάλλει» τον ισλαμικό νόμο.
Μολονότι το σχόλιο του αυτό επικρίθηκε από τους συντηρητικούς και τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, οι συλλήψεις γυναικών στους δρόμους από αστυνομικούς έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters