Τίλερσον: Η πίεση στη Β. Κορέα θα συνεχιστεί μέχρι την αποπυρηνικοποίησή της

«Η Κίνα πρέπει να κάνει περισσότερα»
2'

O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον δήλωσε σήμερα ότι θα συνεχιστεί η πίεση επί της Βόρειας Κορέας ώστε να επιτευχθεί η αποπυρηνικοποίησή της, σε άρθρό του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα New York Times, στο οποίο αναφέρει τα πεπραγμένα της ενός έτους θητείας του στη ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Μέχρι η αποπυρηνικοποίηση να λάβει χώρα, η πίεση θα συνεχιστεί» επί της Πιόνγκγιανγκ, δηλώνει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος δεν επαναλαμβάνει την πρόσφατη πρότασή του για έναν άνευ όρων διάλογο για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Μια πόρτα διαλόγου παραμένει ανοικτή, ωστόσο έχουμε δηλώσει σαφώς ότι το καθεστώς πρέπει να φροντίσει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τονίζει ο Τίλερσον την επομένη μιας συνομιλίας που είχε με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία «υπογραμμίστηκε ότι είναι αναγκαίο να περάσουμε από τη γλώσσα των κυρώσεων σε μια διαπραγματευτική διαδικασία μόλις αυτό καταστεί δυνατόν», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επιμένοντας στο ρόλο της Κίνας που «εφάρμοσε ορισμένες απαγορεύσεις στις εισαγωγές και κυρώσεις αλλά μπορεί και θα πρέπει να συνεχίσει να κάνει περισσότερα», ο Τίλερσον ελπίζει ότι η «διεθνής απομόνωση θα θέσει το (βορειοκορεατικό) καθεστώς υπό πίεση ώστε να αρχίσει σοβαρές διαπραγματεύσεις που θα έχουν στόχο την εγκατάλειψη του πυρηνικού και του βαλλιστικού του προγράμματος».

Ο απολογισμός της θητείας ενός έτους του Τίλερσον, που καταγράφεται στις στήλες της New York Times, δημοσιεύεται έπειτα από μια εβδομάδα που σηματοδοτήθηκε από την ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απόφασης για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας.

Την Τρίτη το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις σε βάρος δύο Βορειοκορεατών που εμπλέκονται στο βαλλιστικό πρόγραμμα της Πιόνγκγιανγκ στο πλαίσιο της «εκστρατείας άσκησης της μέγιστης πίεσης για την απομόνωση της Βόρειας Κορέας και της προσπάθειας για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνιούντσιν.

Σχετικές ειδήσεις