Στον «πυρετό» του Bitcoin: Ο Πούτιν ετοιμάζει «αντεπίθεση» με δικό του κρυπτονόμισμα

H ιλιγγιώδης άνοδος του bitcoin το τελευταίο χρονικό διάστημα αποτελεί πηγή έμπνευσης για τη Ρωσία και τη Βενεζουέλα, οι οποίες εξετάζουν σχέδια για τη δημιουργία των δικών τους κρυπτονομισμάτων.
3'

Στόχος τους είναι η παράκαμψη των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τις χώρες του δυτικού κόσμου, κατά κύριο λόγο από τις ΗΠΑ. Παρότι τα σχέδιά τους μπορεί να θεωρούνται αλλόκοτα ακόμα και γι’ αυτούς που επενδύουν στο δημοφιλές πλέον bitcoin, αυτή η κίνηση των δύο χωρών υποδηλώνει ότι η αύξηση της δημοτικότητας των ψηφιακών νομισμάτων ωθεί τις κυβερνήσεις να επανεξετάσουν τα βασικά συστατικά των εθνικών τους νομισμάτων και να αναθεωρήσουν τη διάρθρωση της οικονομίας τους. Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ των New York Times, παρότι σε πρώτη φάση τα ψηφιακά νομίσματα αντιμετωπίζονταν με επιφυλακτικότητα από το επενδυτικό κοινό και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, πλέον διακρίνονται ορισμένα σημάδια ευρείας, τρόπον τινά, αποδοχής. Ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες παγκοσμίως, στις οποίες συγκαταλέγονται η Τράπεζα της Αγγλίας και η κεντρική τράπεζα της Κίνας, έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία που κρύβεται πίσω από το bitcoin, προκειμένου να ελέγχουν και να δημιουργούν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η «Καθημερινή», ο ενδιαφέρον του για τα ψηφιακά νομίσματα φρόντισε να γνωστοποιήσει στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, στις αρχές του περασμένου μήνα. Αποκάλυψε ότι η Βενεζουέλα θα φτιάξει το δικό της κρυπτονόμισμα, το petro, το οποίο θα στηρίζεται στα αποθέματά της σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, διαμάντια και χρυσό. Ο κ. Μαδούρο, δηλαδή, ποντάρει στο νέο κρυπτονόμισμα, ώστε η χώρα να ανακάμψει οικονομικά. Εντούτοις, ο στόχος του κ. Μαδούρο ενδέχεται να μην ευοδωθεί. Οπως αναφέρουν οι NYT, η σύνδεση του κρυπτονομίσματος με τα αποθέματα της χώρας σε πετρέλαιο ενδέχεται να δράσει αποτρεπτικά για τους επενδυτές, δεδομένου ότι αυτοί έχουν ήδη χάσει την εμπιστοσύνη τους απέναντι στην κυβέρνηση του προέδρου της Βενεζουέλας. Ας σημειωθεί ότι η απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου το 2014, σε συνδυασμό με τις διεθνείς κυρώσεις και την αδιάκοπη διαδικασία έκδοσης χαρτονομισμάτων, οδήγησε σε υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος και κατ’ επέκταση στην αύξηση του πληθωρισμού.

Μάλιστα ο πληθωρισμός κινείται σε ασύλληπτα επίπεδα, καθώς, σύμφωνα με το ΔΝΤ, μέσα στο 2018 θα αναρριχηθεί στο 2.300%. Ο Χοσέ Ανχελ Αλβάρεζ, επικεφαλής της οργάνωσης Asonacrip, που συνεργάζεται με την κυβέρνηση για την προώθηση του petro, λέει πως «η χώρα βρίσκεται σε κοινωνική κρίση». Ο ίδιος δηλώνει στους NYT ότι η λύση είναι η καθιέρωση της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται στα κρυπτονομίσματα.

Η Ρωσία, με τη σειρά της, θέλγεται από την ιδέα για τη δημιουργία ενός κρυπτονομίσματος, το οποίο θα γίνει γνωστό ως «κρυπτορούβλι». Σε γενικές γραμμές, αρκετοί αξιωματούχοι της ρωσικής κεντρικής τράπεζας έχουν εναντιωθεί στη χρήση του ψηφιακού νομίσματος και εξετάζουν το ενδεχόμενο να μπλοκάρουν την πρόσβαση των χρηστών σε πλατφόρμες αγοράς κρυπτονομισμάτων. Ακόμη και ο κ. Πούτιν έχει αναφερθεί στους πιθανούς κινδύνους που κρύβονται πίσω από τη χρήση της τεχνολογίας blockchain.

Ωστόσο, διαμηνύει ότι είναι πρόθυμος να αποδεχθεί την τεχνολογία που βοηθάει στις συναλλαγές των κρυπτονομισμάτων, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά θα υπόκεινται αποκλειστικά στον δικό του έλεγχο.

Σχετικές ειδήσεις