Συγκρότηση κυβέρνησης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ζητά η ΕΕ

Άμεση συγκρότηση κυβέρνησης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ζητούν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τους πολιτικούς αρχηγούς...
1'

Άμεση συγκρότηση κυβέρνησης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ζητούν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τους πολιτικούς αρχηγούς της χώρας, ένα χρόνο μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2010.

«Το Συμβούλιο κάλεσε την πολιτική ηγεσία της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης να συγκροτήσει αμέσως κυβέρνηση σε κρατικό επίπεδο και να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να κάνει ποιοτικό βήμα εμπρός στην πορεία προς την ΕΕ. Το Συμβούλιο ενημερώθηκε για τις διαβουλεύσεις των πολιτικών αρχηγών και τους ενθαρρύνει να καταλήξουν γρήγορα σε συγκεκριμένα αποτελέσματα», αναφέρεται στα συμπεράσματα που υιοθέτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 κρατών-μελών της Ένωσης στη σημερινή συνεδρίασή τους στο Λουξεμβούργο.

Το συμβούλιο υπουργών της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί, με κεντρικό θέμα της διαφωνίας να είναι πόσα μέλη της νέας κυβέρνησης θα προέρχονται από τα κροατικά κόμματα.

Το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ χαιρέτισε την άφιξη του Πέτερ Σόρενσεν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ως ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ και επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ένωσης στη χώρα.

«Όσον αφορά τη συνολική στρατηγική της ΕΕ στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, το Συμβούλιο αναμένει διαβουλεύσεις με τη διεθνή κοινότητα για αναδιαμόρφωση της διεθνούς παρουσίας, συμπεριλαμβανομένης μείωσης και πιθανής μετεγκατάστασης του γραφείου του ύπατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας», τονίζεται στο κείμενο συμπερασμάτων.