ΗΠΑ: Εγκρίθηκε η πώληση αντιβαλλιστικών πυραύλων στην Ιαπωνία

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση αντιβαλλιστικών πυραύλων στην Ιαπωνία ώστε να μπορεί να αμυνθεί εναντίον της επαπειλούμενης πυρηνικής ή πυραυλικής επίθεσης από τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τρίτη.
2'

Η πώληση καταγράφεται την ώρα που η Βόρεια Κορέα και η Νότια Κορέα διεξάγουν τις πρώτες απευθείας συνομιλίες τους έπειτα από δύο χρόνια, με απώτερο στόχο την επίλυση της κρίσης που έχει προκαλέσει το πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων.

Ακολουθεί μια περίοδο που οι δοκιμές πυραύλων της Βόρειας Κορέας εντάθηκαν, με πολλούς από αυτούς να περνούν πάνω από την ιαπωνική επικράτεια, αλλά και την έκτη δοκιμή πυρηνικού όπλου—του ισχυρότερου μέχρι σήμερα—στην οποία προέβη η Πιονγιάνγκ. Οι δοκιμές αυτές ώθησαν τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα να επιβάλλουν ακόμη πιο σκληρές κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, μονομερώς αλλά και στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Η βορειοκορεατική ηγεσία χαρακτήρισε αυτές τις κυρώσεις πράξη πολέμου.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε την Τρίτη από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση τεσσάρων πυραύλων και παρελκομένων τους, αξίας 133 εκατ. δολαρίων, για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων. Οι αντιβαλλιστικοί πύραυλοι μπορούν να εκτοξευθούν είτε από αντιτορπιλικά στη θάλασσα είτε από χερσαία συστήματα.

Η πώληση των πυραύλων, που κατασκευάζονται από τις Raytheon Co και BAE Systems, αποφασίστηκε μετά τη «δέσμευση του (Αμερικανού) προέδρου (Ντόναλντ) Τραμπ να προσφέρει επιπρόσθετες αμυντικές δυνατότητες σε συμμάχους που απειλούνται από την προκλητική συμπεριφορά» της Βόρειας Κορέας, είπε ο αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Η Ιαπωνία αποφάσισε τον Δεκέμβριο να επεκτείνει το πρόγραμμά της για την αντιμετώπιση της απειλής επίθεσης με βαλλιστικούς πυραύλους, αποκτώντας σταθμούς ραντάρ Aegis και οπλικά συστήματα αναχαίτισης.

Η προταθείσα κατασκευή δύο συστοιχιών Aegis Ashore, χωρίς τους πυραύλους τους, θα στοιχίσει τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ δεν αναμένεται οι συστοιχίες αυτές να βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα πριν από το 2023 το νωρίτερο, ανέφεραν τον Δεκέμβριο πηγές ενήμερες για τα ιαπωνικά σχέδια.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις και ο Ιάπωνας ομόλογός του Ιτσουνόρι Ονοντέρα «καταδίκασαν τη ριψοκίνδυνη και παράνομη συμπεριφορά» της Βόρειας Κορέας σε τηλεφωνική τους συνδιάλεξη χθες, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Σχετικές ειδήσεις