Αυστρία: Οι επιζώντες των ναζιστικών στρατοπέδων καταγγέλλουν την αυστριακή κυβέρνηση

Τη «μεγάλη ανησυχία» της για τη νέα αυστριακή κυβέρνηση, εξαιτίας και της συμμετοχής σε αυτή του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, εκφράζει σε σημερινή ανοικτή επιστολή της η «Διεθνής Επιτροπή Μαουτχάουζεν», των επιζώντων του γερμανοναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν της Άνω Αυστρίας, όπου στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είχαν θανατωθεί πάνω από 100.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους 3.700 Έλληνες.

Αυστρία: Οι επιζώντες των ναζιστικών στρατοπέδων καταγγέλλουν την αυστριακή κυβέρνηση
2'

Στην επιστολή, οι επιζώντες προβαίνουν σε «έντονη προειδοποίηση για εθνικιστικό και ακροδεξιό κίνδυνο, ιδιαίτερα εξαιτίας των ξενοφοβικών τάσεων στο κυβερνητικό πρόγραμμα και της πληθώρας σχετικών περιπτώσεων στο Κόμμα των Ελευθέρων».

«Αναμένουμε από τη νέα αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση, να αφουγκραστεί τα διδάγματα από τα πλέον σκοτεινά κεφάλαια της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας, να απορρίψει τα εθνικιστικά ρεύματα και να στραφεί προς μία κοινή και αλληλέγγυα Ευρώπη. Δεν θα πρέπει να είναι μάταιος ο θάνατος των περίπου 100.000 ανθρώπων που δολοφονήθηκαν στο σύστημα του Μαουτχάουζεν και των εκατομμυρίων άλλων θυμάτων του φασισμού», τονίζουν οι υπερήλικες, λίγοι πλέον βρισκόμενοι στη ζωή επιζώντες του Μαουτχάουζεν, από διάφορες χώρες.

Επιπλέον, καλούν τον νέο αυστριακό ομοσπονδιακό καγκελάριο και αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς, να μεριμνήσει «ώστε εντός της αυστριακής κυβέρνησης να μην υπάρχει θέση για ρατσισμό και για οποιαδήποτε μορφή της ακροδεξιάς».

Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν, έξω από το ομώνυμο χωριό 170 χιλιόμετρα δυτικά της Βιέννης, που ιδρύθηκε από τους Γερμανούς ναζιστές τον Αύγουστο του 1938, πάνω από 206.000 κρατούμενοι από όλη την Ευρώπη γνώρισαν, μέχρι την απελευθέρωσή τους από συμμαχικά στρατεύματα στις 5 Μαΐου 1945, ό,τι πιο απάνθρωπο μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους, με τους 122.797 από αυτούς -ανάμεσά τους και 3.700 Έλληνες- να έχουν αφήσει στα κρεματόρια του, την τελευταία τους πνοή.

Μετά τον πόλεμο οι εγκαταστάσεις του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης μετατράπηκαν σε μουσείο και τόπο προσκυνήματος με μνημεία των χωρών που είχαν εκεί τα θύματά τους και κάθε χρόνο, στην επέτειο απελευθέρωσης συρρέουν στο Μαουτχάουζεν, πολλές χιλιάδες προσκυνητές από τα πέρατα της Ευρώπης, αλλά και οι ελάχιστοι πλέον εν ζωή, επιζώντες του.

Το μνημειώδες έργο του, «Μαουτχάουζεν», ο κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης μελοποίησε το 1965 σε ποίηση του εκλιπόντα το 2011, μεγάλου θεατρικού συγγραφέα και ακαδημαϊκού, Ιάκωβου Καμπανέλλη, ο οποίος υπήρξε για δυόμισι χρόνια κρατούμενος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν και ένας από τους ελάχιστους επιζώντες του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή