Λιμός και επιδημίες απειλούν τους κατοίκους της Υεμένης
Έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια πολέμου, η Υεμένη κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με λιμό το 2018, αν οι συγκρούσεις συνεχίσουν να προκαλούν προβλήματα στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, προειδοποιούν ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, οι κάτοικοι της Υεμένης θα είναι «αντιμέτωποι με τον κίνδυνο λιμού», αν υπάρξουν παρατεταμένα και σημαντικά προβλήματα στις εισαγωγές μέσω των δύο λιμανιών της χώρας στην Ερυθρά Θάλασσα, επεσήμανε η υπηρεσία προειδοποίησης λιμών που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ.
Περισσότεροι άνθρωποι αναμένεται να πεινούν τον Ιούλιο του 2018 από όσους πεινούσαν τον ίδιο μήνα πέρυσι, πρόσθεσε το Δίκτυο Συστημάτων Έγκαιρης Ενημέρωσης Λιμών στην τελευταία του ανάλυση.
Ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός που πολεμά εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι έχει κλείσει από τον Νοέμβριο το λιμάνι Χοντέιντα, βασική πύλη εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, και το Σάλιφ.
Η Υεμένη εξαρτάται κατά 85% από τις εισαγωγές τροφίμων και φαρμάκων.
Ο αραβικός συνασπισμός έχει επιτρέψει το άνοιγμα των λιμανιών για 30 ημέρες, ενώ χθες έφτασαν στη Χοντέιντα τέσσερις γερανοί χρηματοδοτούμενοι από τις ΗΠΑ για να βοηθήσουν στην εκφόρτωση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι γερανοί θα παραμείνουν ως την Παρασκευή, όμως δεν είναι ξεκάθαρο αν η κατάσταση θα παραμείνει έτσι, επεσήμανε ο Στίβεν Άντερσον, διευθυντής για την Υεμένη του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP).
«Αν επιβληθούν ξανά περιορισμοί στα λιμάνια, ενδέχεται να έρθουμε αντιμέτωποι με μια καταστροφική απώλεια ζωών καθώς δεν θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε τρόφιμα στους ανθρώπους», τόνισε από τη Χοντέιντα.
Οι προοπτικές για τους Υεμενίτες «είναι εξαιρετικά δυσοίωνες», με τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις, τις υψηλές τιμές στα τρόφιμα και τα καύσιμα και τις επιδημίες χολέρας και διφθερίτιδας, πρόσθεσε ο Άντερσον.
Ήδη περίπου 2.200 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη χολέρα, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η επιδημία διφθερίτιδας «εξαπλώνεται γρήγορα» και έχει υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, με τα κρούσματα να έχουν φτάσει τα 678 και τους θανάτους τους 48.
Η διακοπή της πρόσβασης ανθρωπιστικής βοήθειας ενδέχεται να επιδεινώσει αυτό που ο ΟΗΕ αποκαλεί τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως, δήλωσε η Ροζάν Μάρκεσιτς, του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).
Το 2017, 17 εκατομμύρια Υεμενίτες, περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού, βρίσκονταν σε κατάσταση πείνας, με 6,8 εκατομμύρια να έχουν άμεση ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια, τόνισε ο FAO. Ο αριθμός τους πλέον έχει αυξηθεί σε 8,4 εκατομμύρια, οι οποίοι είναι στα πρόθυρα λιμού, πρόσθεσε.
ΑΠΕ