Αυτή είναι η έκπληξη που ετοιμάζουν Βόρεια και Νότια Κορέα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες
Το σχέδιο της Βόρειαςκαι της Νότιας Κορέαςνα παρελάσουν μαζί κάτω από την ίδια μπλε και άσπρη σημαία της κορεατικής χερσονήσου στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα διεξαχθούν στην Πιοντσάν τον Φεβρουάριο, σημαδεύει την αναβίωση ενός εμβλήματος που μαρτυρούσε την ύπαρξη θερμότερων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών πριν από μερικά χρόνια.
Οι δύο χώρες ευελπιστούν πως θα υπάρξει ένας «παράγοντας ευεξίας» παρόμοιος με εκείνον που απόλαυσαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000, όταν έτυχαν θερμής υποδοχής από ένα όρθιο κοινό στο Ολυμπιακό Στάδιο του Σίδνεϊ αφού παρέλασαν για πρώτη φορά με τη σημαία της ενοποίησης.
Οι απαρχές της «Σημαίας της Κορεατικής Ενοποίησης», που δείχνει την κορεατική χερσόνησο στα μπλε σε ένα λευκό φόντο, ανάγονται στο 1989, όταν η Βόρεια και η Νότια Κορέα συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν μια νέα σημαία για το ενδεχόμενο αποστολής μιας κοινής ομάδας στους Ασιατικούς Αγώνες του 1990.
Ενώ τα σχέδια για μια κοινή ομάδα σε εκείνους τους αγώνες δεν ευοδώθηκαν, η σημαία εμφανίστηκε για πρώτη φορά δημόσια το 1991 όταν η Σεούλ και η Πιονγκγιάνγκ έστειλαν μια ενιαία ομάδα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα επιτραπέζιας αντισφαίρισης που διεξήχθη στην Ιαπωνία.
Όταν η ενιαία γυναικεία ομάδα της Κορέας κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους αγώνες αυτούς, η σημαία υψώθηκε θριαμβευτικά, με υπόκρουση το “Arirang”, ένα παραδοσιακό κορεάτικο τραγούδι που ακούστηκε αντί για την ανάκρουση των εθνικών ύμνων.
Η συγκινητική σκηνή αποτέλεσε στη συνέχεια έμπνευση για μια δημοφιλή ταινία στον Νότο.
Κατά την περίοδο της πολιτικής της «Λιακάδας» της Νότιας Κορέας απέναντι στη Βόρεια Κορέα, μεταξύ 1998 και 2008, αθλητές από τις δύο χώρες παρέλασαν με την ενιαία σημαία σε πολλές μεγάλες διοργανώσεις, περιλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 και των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Τορίνο, στην Ιταλία, το 2006, καθώς και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.
Οι δύο Κορέες διαγωνίστηκαν χωριστά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000, η κάθε μία με τη δική της σημαία και τον εθνικό ύμνο, καθώς και στους Ολυμπιακούς Αγώνες που ακολούθησαν.
Το 2007, μια μεγάλη σημαία «ενοποίησης» υψώθηκε όταν ο τότε πρόεδρος της Νότιας Κορέας Ρο Μου-χιουν διέσχισε πεζή τα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα για μια σύνοδο κορυφής με τον πρώην ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ.
Ωστόσο η σημαία δεν έχει επιδειχθεί σε μια υψηλής προβολής δημόσια εκδήλωση από το 2008, όταν η συντηρητική κυβέρνηση του Λι Μιουνγκ-μπακ ανήλθε στην εξουσία στη Νότια Κορέα. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ψυχράθηκαν δραματικά το 2010 μετά τη βύθιση ενός νοτιοκορεατικού πολεμικού πλοίου, την ευθύνη για την οποία επέρριψε ο Νότος στον Βορρά. Η Πιονγκγιάνγκ αρνήθηκε κάθε ανάμειξη, όμως οι σχέσεις συνέχισαν να επιδεινώνονται καθώς ο Βορράς επιτάχυνε τα πυρηνικά και βαλλιστικά προγράμματά του αψηφώντας τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Αν και οι δύο Κορέες έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν στην ίδια ομάδα και να χρησιμοποιήσουν την ενιαία σημαία στους Χειμερινούς Αγώνες της Πιοντσάν, το θέμα δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, δήλωσε στο Ρόιτερς αξιωματούχος της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων.
Εκπρόσωποι της Νότιας και της Βόρειας Κορέας θα συζητήσουν το θέμα κατά τη συνάντηση που θα έχουν το Σάββατο στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (IOC), στη Λωζάνη της Ελβετίας.
Αν και ορισμένοι Νοτιοκορεάτες αντιτίθενται στη χρήση της σημαίας της ενοποίησης αντί της νοτιοκορεατικής “Taegukgi” στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιοντσάν, η σημαία παραμένει ένα ισχυρό σύμβολο ειρήνης, δήλωσε ο Τζανγκ Μαν-τζάε, ιδιοκτήτης μιας εταιρίας που φτιάχνει τη σημαία της ενοποίησης.
«Αν και οι ιδεολογίες είναι διαφορετικές, η σημαία μπορεί να μας δώσει μια αίσθηση ενότητας, που είναι καλό πράγμα», δήλωσε. «Δεν θα αισθανόμουν άνετα να φτιάχνω σημαίες της Βόρειας Κορέας, όμως αυτή τη σημαία μπορώ αναμφίβολα να συνεχίζω να τη φτιάχνω.»
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters