Ιταλία: Προεκλογικό πρόγραμμα χωρίς… δημοψήφισμα για το ευρώ από τα «Πέντε Αστέρια»

Το κίνημα των Πέντε Αστέρων παρουσίασε την Κυριακή (21/1) στην πόλη της Πεσκάρα το προεκλογικό του πρόγραμμα, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 4ης Μαρτίου.
2'

Στα κύρια σημεία του προγράμματος, όπως υπογραμμίζουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, δεν περιέχεται το συμβουλευτικό δημοψήφισμα για την παραμονή ή την έξοδο από το ευρώ, στο οποίο τα Πέντε Αστέρια είχαν κάνει αναφορά τους περασμένους μήνες.

Στις υπόλοιπες προγραμματικές δεσμεύσεις συμπεριλαμβάνεται «εισόδημα του πολίτη» επτακοσίων ογδόντα ευρώ τον μήνα για τους πολίτες σε αναζήτηση εργασίας, η κατάργηση της μεταρρύθμισης της παιδείας της κυβέρνησης Ρέντσι, η περικοπή πενήντα δισεκατομμυρίων από κρατικές δαπάνες που συνδέονται με τα κονδύλια της πολιτικής, όπως και η άμεση κατάργηση τετρακοσίων νόμων, τους οποίους το κίνημα των Πέντε Αστέρων κρίνει «άχρηστους».

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο, υποψήφιος πρωθυπουργός του κινήματος που ίδρυσε ο ηθοποιός Μπέπε Γκρίλλο, ζήτησε από όλες τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις της χώρας να τοποθετηθούν, λέγοντας ανοικτά αν εγκρίνουν ή γιατί διαφωνούν με τα κύρια προγραμματικά σημεία του προεκλογικού προγράμματος των «Πέντε Αστέρων». Ο Ντι Μάιο πρόσθεσε, επίσης, ότι το πρόγραμμα που παρουσιάσθηκε σήμερα θα είναι η βάση για ενδεχόμενο διάλογο με άλλες πολιτικές δυνάμεις, σε περίπτωση που το κίνημα Πέντε Αστέρων δεν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, στις εκλογές του Μαρτίου.

Δημοσκοπική επικράτηση για την κεντροδεξιά

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, πάντως, της εταιρίας Ixe, το κίνημα Πέντε Αστέρων εξασφαλίζει το 27,8% της πρόθεσης ψήφου, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα το 22,3%, η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι το 17,4% και η Λέγκα το 11,3%. Το αριστερό κίνημα Ελεύθεροι και ίσοι, τέλος, βάσει του γκάλοπ αυτού κερδίζει την εμπιστοσύνη του 7,4% των Ιταλών.

Σε ό,τι αφορά το σύνολο των δυο παρατάξεων, η κεντροδεξιά προηγείται με το 35,7% της πρόθεσης ψήφου, ενώ οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς δεν υπερβαίνουν το 26%. Καμία από τις δυο αυτές συμμαχίες, όμως -αλλά ούτε το κίνημα Πέντε Αστέρων- βάσει των σημερινών δεδομένων, δεν θα ήταν σε θέση να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στη βουλή και στη γερουσία της Ρώμης.

Σχετικές ειδήσεις