Φονικό ψύχος και σφοδρές χιονοθύελλες σαρώνουν την Ευρώπη – Στους 48 ο αριθμός των νεκρών (Pics)
Το κύμα σιβηρικού ψύχους που πλήττει τις τελευταίες ημέρες την Ευρώπη έχει προκαλέσει 48 θανάτους -εκ των οποίων οι περισσότεροι αφορούν περιπτώσεις αστέγων- και συνεχίζει να προκαλεί τεράστια προβλήματα στις μεταφορές.
Από τη Βαλτική μέχρι τη Μεσόγειο, η Ευρώπη παραμένει και σήμερα στη μέγγενη του ψύχους από τη Σιβηρία
Το κύμα ψύχους (το οποίο αποκαλείται και ως το «τέρας από την ανατολή») έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 48 ανθρώπων από την Παρασκευή (23/2): 18 στην Πολωνία, έξι στην Τσεχική Δημοκρατία, πέντε στη Λιθουανία, τέσσερις στη Γαλλία, τέσσερις στη Σλοβακία, δύο στην Ιταλία, την Σερβία, τη Σλοβενία και τη Ρουμανία και ένας στην Ισπανία, τη Βρετανία και τη Δανία. Υπενθυμίζεται ότι στην Εσθονία το ψύχος είχε προκαλέσει επίσης τον θάνατο επτά ανθρώπων τον Φεβρουάριο.
Στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, το θερμόμετρο έπεσε έως και τους -21 βαθμούς Κελσίου στις ορεινές περιοχές της Κροατίας και της Βοσνίας, στους -20 βαθμούς Κελσίου στο Λίμπεκ, στη βόρεια Γερμανία, στους -19 βαθμούς Κελσίου στη νότια Πολωνία, στους -18 βαθμούς Κελσίου κοντά στη Λιέγη, στο Βέλγιο και στους -10 βαθμούς Κελσίου στα περίχωρα του Λονδίνου.
Στην Ελβετία, -36 βαθμοί Κελσίου καταγράφηκαν στο Γκλάταλπ (1.850 μέτρα υψόμετρο) ενώ το αεροδρόμιο της Γενεύης διέκοψε σήμερα το πρωί (1/3) τη λειτουργία του λόγω των σφοδρών χιονοπτώσεων.
Στη Γαλλία, η χθεσινή νύχτα ήταν η πιο κρύα του χειμώνα στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας με -12 βαθμούς Κελσίου να καταγράφονται στο Μετς. Μποτιλιάρισμα περίπου 16 χλμ. σημειώθηκε σήμερα το πρωί εξαιτίας του χιονιού στη περιοχή Λαντ, στον αυτοκινητόδρομο A63 με κατεύθυνση την Ισπανία.
Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, που αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι αύριο Πέμπτη, επηρεάζουν κυρίως τους άστεγους. Τρεις άστεγοι πέθαναν στη Γαλλία και στην Τσεχική Δημοκρατία από την Παρασκευή, και δύο στην Ιταλία, ο ένας από τους οποίους είχε αρνηθεί να εγκαταλείψει τον υπαίθριο χώρο όπου κοιμόταν στο Μιλάνο.
Στο Βέλγιο πολλές πόλεις αποφάσισαν να αναγκάσουν τους άστεγους να αναζητήσουν καταφύγιο.
Στη Γερμανία, η Υπηρεσία Βοήθειας στους Άστεγους ζήτησε από τα κέντρα φιλοξενίας να παραμείνουν ανοικτά όλη την ημέρα και όχι μόνο τη νύχτα: «Είναι πιθανό επίσης κάποιος να πεθάνει από το κρύο στη διάρκεια της ημέρας», επέμεινε η Βερένα Ροζένκε, επικεφαλής της υπηρεσίας, που κατέγραψε τέσσερις θανάτους από το κρύο από την αρχή του χειμώνα.
Στην Ιρλανδία, οι κάτοικοι έσπευσαν στα σουπερμάρκετ για να προμηθευτούν τρόφιμα ενόψει της καταιγίδας Έμμα, που αναμένεται να προκαλέσει αύριο τις σημαντικότερες χιονοπτώσεις στη χώρα από το 1982. Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης δημοσίευσαν πολλές φωτογραφίες από άδεια ράφια στα σουπερμάρκετ.
Στη Βρετανία, στην Ολλανδία, στα Βαλκάνια και στη Σκανδιναβία, το χιόνι και ο παγετός προκάλεσαν προβλήματα στην αεροπορική και τη σιδηροδρομική κυκλοφορία. Πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν ή σημείωσαν καθυστερήσεις στα αεροδρόμια του Λονδίνου και του Δουβλίνου. Η κυκλοφορία διακόπηκε σε τέσσερις σιδηροδρομικές γραμμές στη Σουηδία.
Σε όλη την Ευρώπη, οι καυστήρες των συστημάτων θέρμανσης δουλεύουν ακατάπαυστα. Ο ρωσικός όμιλος αερίου Gazprom ανακοίνωσε ότι κατέγραψε ρεκόρ εξαγωγών για έξι ημέρες στη σειρά στην Ευρώπη. Το τελευταίο ρεκόρ καταγράφηκε τη Δευτέρα με 666,8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Η εφημερίδα Österreich απένειμε τη διάκριση της «πιο παγωμένης δουλειάς στην Αυστρία» στον Λούντβιγκ Ράσερ και στον Νόρμπερτ Νταξμπάχερ, υπαλλήλους του μετεωρολογικού σταθμού στο Σόνμπλικ, σε υψόμετρο 3.109 μέτρων, οι οποίοι τρεις φορές την ημέρα βγαίνουν στο κρύο για να καταγράψουν τις τιμές των οργάνων μέτρησης. «Χρειαζόμαστε μία ώρα για να πάρουμε τις μετρήσεις από όλα τα όργανα. Στους -32 βαθμούς Κελσίου (χθεσινή θερμοκρασία), η αίσθηση του κρύου μαζί με τον άνεμο είναι -60 βαθμοί Κελσίου», λέει ο Λούντβιγκ.
Πάντα στην Αυστρία, ακόμη και οι επαγγελματίες του πάγου τα χρειάστηκαν: στο Αμστέτεν (βορειοδυτικά), όπου διεξάγεται το παγκόσμιο πρωτάθλημα “Eisstock”, γνωστό επίσης ως «πετάνκ στον πάγο», οι διοργανωτές μετέφεραν την τελετή έναρξης σε εσωτερικό χώρο «γιατί έξω έκανε πολύ κρύο».
Οι τρεις αγώνες του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Σκωτίας αναβλήθηκαν λόγω των πολικών θερμοκρασιών.
Στην Ολλανδία, ο πυρετός του πατινάζ κατέκλυσε τη χώρα. Παρότι ο υδράργυρος έχει πέσει κατά τόπους στους -15 βαθμούς Κελσίου, οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές για τη διεξαγωγή αυτού του σπορ: πολλοί έπεσαν μέσα στο νερό στην προσπάθειά τους να πατινάρουν πάνω σε ένα ακόμη λεπτό στρώμα πάγου.
Στο Άμστερνταμ οι κάτοικοι ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να κάνουν πατινάζ στα κανάλια αυτό το Σαββατοκύριακο. Σε ένα σημαντικό τμήμα των καναλιών έχει απαγορευτεί η ναυσιπλοΐα ώστε να μην εμποδιστεί ο σχηματισμός πάγου.
Εκατοντάδες σχολεία είναι κλειστά στη Βρετανία, όπου η σημερινή ημέρα είναι από τις πιο κρύες αυτή την εποχή του χρόνου εδώ και τρεις δεκαετίες.
Πολλά σχολεία ήταν κλειστά επίσης σήμερα στην Ιρλανδία, στη βόρεια Πορτογαλία, στη Βοσνία και στο Κόσοβο, όπως και στην Αλβανία, όπου πολλά χωριά και μικρές πόλεις αποκλείστηκαν εξαιτίας της κακοκαιρίας.