Ρωσία και Βρετανία στα πρόθυρα «ψυχρού πολέμου»
Η εφημερίδα με αφορμή τη δήλωση που έκανε χθες (12/3) η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, σύμφωνα με την οποία η δηλητηριώδης ουσία με τη οποία δηλητηριάσθηκε ο Σκριπάλ έχει ρωσική προέλευση και πως στο περιστατικό ενέχονται οι ρωσικές αρχές, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν μέτρα κατά της Ρωσίας.
Ακόμη και πριν από τη δήλωση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, είχαν συζητηθεί διάφορες εκδοχές αντίμετρων, όπως το μποϋκοτάρισα του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου που θα πραγματοποιηθεί στην Ρωσία το καλοκαίρι, η ψήφιση νόμου για την επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους αξιωματούχους και επιχειρηματίες με βάση τα πρότυπα του νόμου Μαγκνίτσκι (του δικηγόρου που πέθανε όντας κρατούμενος στην Μόσχα και είχε ασχοληθεί με την υπεξαίρεση κρατικών κονδυλίων-σ.σ) που ψηφίστηκε στις ΗΠΑ , η απέλαση Ρώσων διπλωματών και η μη χορήγηση βίζας σε κάποιες κατηγορίες Ρώσων πολιτών.
Η εφημερίδα Vedomosti δεν αποκλείει μάλιστα το ενδεχόμενο «Οι ρωσο-βρετανικές σχέσεις, οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν υποπέσει στο χαμηλότερο σημείο από την εποχή ίσως του ψυχρού πολέμου ή ακόμη ίσως και από την εποχή της ρωσικής επανάστασης και της πρώτης περιόδου της σοβιετικής εξουσίας, μπορεί να πέσουν ακόμη πιο χαμηλά».
Η εφημερίδα Kommersant σε άρθρο της με το ίδιο θέμα, γράφει ότι στον Ρώσο πρεσβευτή στο Λονδίνο Αλεξάντρ Γιακοβένκο, ο οποίος κλήθηκε από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, επιδόθηκε τελεσίγραφο σύμφωνα με το οποίο η Μόσχα θα πρέπει έως το βράδυ της Τρίτης να δώσει «μια αληθοφανή εξήγηση» διαφορετικά το Λονδίνο θα εκλάβει την απόπειρα δολοφονίας κατά του Σκριπάλ ως «παράνομη χρήση εκ μέρους της Ρωσίας στρατιωτικής δύναμης κατά της Βρετανίας».
Η Τερέζα Μέι βεβαίως, γράφει η εφημερίδα Kommersant, δεν ανέφερε τι θα επακολουθήσει στην περίπτωση που το Λονδίνο θεωρήσει την απάντηση της Μόσχας μη ικανοποιητική, διευκρινίζοντας απλώς ότι το Λονδίνο είναι έτοιμο « να προχωρήσει ακόμη παραπέρα», απ’ ό,τι έκανε μετά την δολοφονία του Αλεξάντρ Λιτβινένκο.
Βρετανοί και Ρώσοι ειδήμονες που ρωτηθήκαν από την εφημερίδα, επισημαίνουν, ότι παρά την εκ πρώτης όψεως ομοιότητα της «υπόθεσης Σκριπάλ» με την υπόθεση του πρώην αξιωματικού της FSΒ Αλεξάντρ Λιτβινένκο, ο οποίος δηλητηριάσθηκε με πολώνιο στα τέλη του 2006 στην Βρετανία, μεταξύ αυτών των δύο υποθέσεων υπάρχουν αρκετές διαφορές. Σε σχέση με αυτό η παρούσα ρωσο-βρετανική διένεξη δεν θα είναι μια απλή επανάληψη είτε μια νέα παραλλαγή της προγενέστερης διένεξης μεταξύ των δύο χωρών που ξεκίνησε πριν από 12 χρόνια.
«Αυτό καθορίζεται επιπλέον και από το ότι η κυβέρνηση ούτως ή άλλως επικρίνεται επειδή δεν εξήγαγε συμπεράσματα από την δολοφονία του Λιτβινένκο και επειδή στη περίπτωση του Σκριπάλ οι μυστικές υπηρεσίες αποδείχθηκε ότι επέδειξαν ανικανότητα να προστατεύσουν τον πράκτορα τους» δήλωσε στην εφημερίδα η καθηγήτρια του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου Ντομιτίλα Σαγκραμόζο.
«Η δήλωση της Τερέζα Μέι στο βρετανικό κοινοβούλιο, που ήχησε ως τελεσίγραφο προς την Μόσχα, επιβεβαιώνει ότι το Λονδίνο είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ακραία μέτρα, ανεξάρτητα από το σε ποιο βαθμό έχει την υποστήριξη των δυτικών συμμάχων του» εκτιμά ο πρώην πρεσβευτής της Ρωσίας στο Λονδίνο Ανατόλι Ανταμίσιν, ο οποίος είπε επίσης ότι «γενικά η υπόθεση Σκριπάλ, η οποία εξελίσσεται στο μέγιστο βαθμό αρνητικά, μπορεί να μετατρέψει το Λονδίνο στον πιο σκληρό αντίπαλο της Μόσχας στην Δύση, ρόλο τον οποίο παίζουν προς το παρόν οι ΗΠΑ». Ο Ανταμίσιν έκανε μάλιστα τη πρόβλεψη ότι «όλα δείχνουν ότι οι Άγγλοι θα είναι οι τελευταίοι στην Δύση που θα θελήσουν να συμφιλιωθούν με την Ρωσία».
Πηγές: Vedomosti, Kommersant, ΑΠΕ-ΜΠΕ