Πέθανε ο κορυφαίος Bρετανός αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ (pics+vid)

Στίβεν Χόκινγκ - Όλες οι ειδήσεις: Ο σπουδαίος Bρετανός αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ απεβίωσε σε ηλικία 76 ετών, γνωστοποίησε εκπρόσωπος της οικογένειάς του.

Πέθανε ο κορυφαίος Bρετανός αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ (pics+vid)
3'

«Αισθανόμαστε τεράστια θλίψη για τον θάνατο του αγαπημένου μας πατέρα. Ήταν ένας σπουδαίος επιστήμονας και ένας εξαιρετικός άνθρωπος του οποίου η δουλειά και η κληρονομιά θα ζουν για πολλά χρόνια ακόμη. Το θάρρος και η επιμονή του με τη λαμπρότητα και το χιούμορ του ενέπνευσαν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», τόνισαν μεταξύ άλλων τα παιδιά του του κοσμολόγου, η Λούσι, ο Ρόμπερτ και ο Τιμ, στην ανακοίνωση που μετέδωσε το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association.

«Μια φορά είχε πει "δεν θα ήταν και πολύ σπουδαίο αυτό το σύμπαν, αν δεν ήταν το σπίτι των ανθρώπων που αγαπάς". Θα μας λείπει για πάντα», σύμφωνα με την ανακοίνωση των παιδιών του, την οποία αναμετέδωσε επίσης το BBC.

0bc16aca

Ο Βρετανός θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος, συγγραφέας και Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, Στίβεν Χόκινγκ, γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1942.

Μεταξύ των σημαντικών επιστημονικών εργασιών του ήταν μια συνεργασία με τον Ρότζερ Πένροουζ επάνω σε θεωρήματα βαρυτικής μοναδικότητας στα πλαίσια της γενικής σχετικότητας και η θεωρητική πρόβλεψη ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία, που συχνά καλείται ακτινοβολία Χόκινγκ.

O Χόκινγκ ήταν ο πρώτος που εξέθεσε μια κοσμολογία που εξηγήθηκε από μια ένωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής.

Υπήρξε φανατικός υποστηρικτής της ερμηνείας πολλών κόσμων της κβαντικής μηχανικής.

Ήταν επίτιμος συνεργάτης της Βασιλικής Εταιρείας των Τεχνών, ισόβιο μέλος στην Επισκοπική Ακαδημία Επιστημών, και αποδέκτης του Προεδρικού Μεταλλίου της Ελευθερίας, το υψηλότερο πολιτικό βραβείο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Barack Hawking

Ήταν επίσης Καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ μεταξύ 1979 και 2009.

Ο Χόκινγκ είχε συντάξει εργασίες εκλαϊκευμένης επιστήμης, στις οποίες συζητά τις θεωρίες και την κοσμολογία του γενικά. Το βιβλίο του Το Χρονικό του Χρόνου έμεινε στη λίστα με τα best-seller της Βρετανικής Sunday Times για 237 εβδομάδες σπάζοντας ρεκόρ.

Ο Χόκινγκ έπασχε από τη νόσο του κινητικού νευρώνα (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση), κατάσταση που είχε εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των ετών. Ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου παράλυτος και επικοινωνούσε μέσω συσκευής παραγωγής ομιλίας.

Με την πρώτη του γυναίκα, την Τζέιν Γουάιλντ, παντρεύτηκε το 1965, λίγο πριν από τη διάγνωση της ασθένειάς του. Απέκτησαν τρία παιδιά προτού χωρίσουν.

Hawking in the sixties

Ο δεύτερος γάμος του Στίβεν Χόκινγκ ήταν με τη νοσοκόμα του, Ελέιν Μέισον, με την οποία είχε μια παθιασμένη σχέση. Η δεύτερη σύζυγός του δεν άντεξε τη σκληρή πραγματικότητα της υγείας του, με το διαζύγιο να έρχεται το 2006.

stephan hawking

Η ζωή του Στίβεν Χόκινγκ μεταφέρθηκε και στο σινεμά. Ο τίτλος της ταινίας ήταν «Η Θεωρία των Πάντων» το 2014, σε σκηνοθεσία Τζέιμς Μαρς με πρωταγωνιστή τον Έντι Ρέντμεϊν, ο οποίος κέρδισε Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου, ενσαρκώνοντας τον σπουδαίο επιστήμονα…

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή