Τι κάνουν 7000 παπούτσια έξω από το καπιτώλιο των ΗΠΑ; (video)

Με χιλιάδες ζευγάρια… παπούτσια διαμαρτυρήθηκαν ακτιβιστές έξω από το Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον, αποτίοντας φόρο τιμής στα παιδιά που έχασαν τις ζωές τους από τη βία των όπλων και πιέζοντας το Κογκρέσο να λάβει μέτρα.

Τι κάνουν 7000 παπούτσια έξω από το καπιτώλιο των ΗΠΑ; (video)
3'

Την ευφάνταστη εκδήλωση, με την οποία θύμισε τον αριθμό των παιδιών που σκοτώθηκαν από όπλα στις ΗΠΑ μετά το μακελειό στο Δημοτικό Σχολείο Sandy Hook το 2012, συντόνισε η MKO Avaaz που οργανώνει εκστρατείες πάνω στα πιο φλέγοντα ζητήματα του πλανήτη.

Σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, 1.300 παιδιά πεθαίνουν ετησίως στη χώρα λόγω τραυμάτων από πυροβόλα όπλα, ή περίπου τρία ημερησίως. Έτσι προέκυψαν και τα 7.000 ζευγάρια παπούτσια που τοποθέτησαν οι ακτιβιστές προκειμένου να ασκήσουν πίεση σε Βουλή και Γερουσία ώστε να προωθήσουν δραστικές αλλαγές στη νομοθεσία περί οπλοκατοχής.

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση έρχεται μετά τη μαζική κατακραυγή που προκάλεσε το μακελειό τον περασμένο μήνα στο Λύκειο του Πάρκλαντ της Φλόριντα, όταν ο 19χρονος πρώην μαθητής Νίκολας Κρουζ σκότωσε 17 ανθρώπους με ένα επιθετικό τυφέκιο AR-15 στη 18η επίθεση φέτος σε σχολείο.

Στις 24 Μαρτίου οι επιζώντες του μακελειού της Φλόριντα θα διοργανώσουν μεγάλη πορεία προς την Ουάσιγκτον για να επιστήσουν την προσοχή στο θέμα της βίας των όπλων και της ασφάλειας στις σχολικές εγκαταστάσεις.

Μαζική διαμαρτία μαθητών

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη (13/3), δεκάδες χιλιάδες μαθητές σε αμερικανικά σχολεία αποχώρησαν από τις τάξεις τους, σε μια μαζική αποχή διάρκειας τουλάχιστον 17 λεπτών, προκειμένου να αξιώσουν από τους βουλευτές, τους γερουσιαστές και την αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Ντόναλντ Τραμπ να λάβουν σαφή και συγκεκριμένα μέτρα κατά της οπλοκατοχής.

Παράλληλα, εκατοντάδες μαθητές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον, φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Προστατεύστε το μέλλον μας, όχι στα όπλα» ή «Οι προσευχές, δεν επαρκούν».

«Δεν νιώθουμε πλέον ασφαλείς στα σχολεία μας», δήλωσε η 15χρονη Σάρα από το Μέριλαντ, η οποία πήρε μέρος στη διαμαρτυρία έξω από το Λευκό Οίκο. «Ο Τραμπ προτείνει να δώσει όπλα στους δασκάλους. Αυτό δεν είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», υπογράμμισε.

Οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, υπό τον τίτλο «Εθνική Ημέρα Αποχής από τα Μαθήματα» ("#ENOUGH National School Walkout"), στόχευαν επίσης στο να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα του μακελειού που διαπράχθηκε σε Λύκειο της Φλόριντας, έναν μήνα μετά την τραγωδία.

Η διαμαρτυρία ξεκίνησε στις 10.00 το πρωί τοπική ώρα (16.00 ώρα Ελλάδας) και διήρκησε 17 λεπτά, ήτοι ένα λεπτό για καθέναν από τους 17 ανθρώπους που έπεσαν νεκροί την 14η Φεβρουαρίου από τις σφαίρες του Νίκολας Κρουζ στο Πάρκλαντ. Όμως, σε πολλά από τα σχολεία, οι μαθητές παρέτειναν την κινητοποίησή τους πέραν του προβλεπόμενου χρόνου.

Μεταξύ των διοργανωτών όλης αυτής της πρωτοβουλίας βρίσκεται ο Αλεξάντερ Μποβ, ένας μαθητής Λυκείου ηλικίας 16 ετών, που εργάστηκε για 3 εβδομάδες προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία η κινητοποίηση στο λύκειο του στο Μέριλαντ.

«Ελπίζουμε να προωθήσουμε το σκοπό της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή, συγκεκριμένα την απαγόρευση των λεγόμενων bump stocks ("υποκόπανος ανάδρασης", σ.σ ένα αξεσουάρ που επιτρέπει να ημιαυτόματα όπλα να ρίχνουν εκατοντάδες σφαίρες το λεπτό), την απαγόρευση των πυροβόλων όπλων, να αποτρέψουμε τους γερουσιαστές μας και τους βουλευτές μας να αγγίξουν χρήματα της NRA», εξήγησε ο ίδιος.

Στο Πάρκλαντ, χιλιάδες μαθητές άφησαν τις τάξεις τους και συγκεντρώθηκαν στο ποδοσφαιρικό γήπεδο του σχολείου τους Στόνμαν Ντάγκλας, με το θερμό χειροκρότημα των γονιών τους να τους συντροφεύει, αλλά και υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία.

Ο Τάι Τόμσον, ο διευθυντής του σχολείου, κάλεσε μαθητές και καθηγητές να σχηματίσουν «τη μεγαλύτερη ομαδική αγκαλιά».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή