Λαβρόφ: Brexit και μποϊκοτάζ του Μουντιάλ πίσω από τις πρόστυχες ενέργειες του Λονδίνου
Νωρίτερα πάντως το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων RIA είχε μεταδώσει ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών έχει δεσμευτεί πως θα απελάσει Βρετανούς διπλωμάτες ως αντίποινα στην απόφαση της Τερέζα Μέι να απελάσει 23 ρώσους διπλωμάτες.
Σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο, ο Λαβρόφ επανέλαβε τη θέση της Μόσχας στην υπόθεση δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα και της κόρης του λέγοντας ότι οι βρετανικές κατηγορίες εις βάρος της Ρωσίας είναι απαράδεκτες και οι ενέργειες της κυβέρνησης Μέι εξωφρενικές.
«Οι ενέργειες του Λονδίνου στην υπόθεση οφείλονται εν μέρει στην ανικανότητά του να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του σχετικά με το Brexit», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υπουργός.
Σύμφωνα μάλιστα με τον Λαβρόφ, το κίνητρο πίσω από τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ πιθανόν να είναι η παρακώλυση της διεξαγωγής στη Ρωσία του Παγκόσμιου Κυπέλου Ποδοσφαίρου τον Ιούνιο.
«Νομίζω ότι αυτή η υπόθεση αντανακλά την απελπισία της σημερινής βρετανικής κυβέρνησης, ειδικά ως προς το ότι δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν την δέσμευσή τους προς τους πολίτες σε σχέση με την έξοδο από την ΕΕ», συμπλήρωσε ο Λαβρόφ στην ομιλία του στο φόρουμ «Ρωσία-μια χώρα γεμάτη δυνατότητες».
«Η Μόσχα θα είναι έτοιμη να επιστρέψει σε μια συνεργασία με τις Βρυξέλλες όταν οι Ευρωπαίοι γείτονές μας χάσουν το ενδιαφέρον τους να ακολουθούν τις αμερικανικές ρωσοφοβικές τάσεις, περιλαμβανομένων των κυρώσεων και των προκλήσεων και όταν, φυσικά, δεν θα υπάρχει πια συμφέρον να ανέχονται τις εξωφρενικές αυτές ενέργειες που βλέπουμε τώρα από την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης, οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της στοιχειώδους αξιοπρέπειας. Με ψυχραιμία απαντάμε σε όλα αυτά τα τεχνάσματα, κάτι που είναι προφανές από την επιθυμία μας να συζητήσουμε με όλους τα όποια προβλήματα... και το κάνουμε με σεβασμό, χωρίς υστερία», ανέφερε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα να αναρρώσει ο Σεργκέι Σκριπάλ ώστε να μπορέσει να ρίξει φως στην υπόθεση, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Στη Μόσχα δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι η πολιτική τελεσιγράφων που επιχειρεί η Βρετανίδα πρωθυπουργός ενάντια στη Ρωσία με σαθρές και αστήρικτες κατηγορίες δεν πρόκειται να βρει απήχηση.
Η Ρωσία δια του εκπροσώπου της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζα πρότεινε τη διεξαγωγή έρευνας του συμβάντος στο πλαίσιο της Συνθήκης για την απαγόρευση των χημικών όπλων, κάτι που απέρριψε όμως ο επίσημος εκπρόσωπος της Βρετανίας.
«Ας εκτιμήσει ο καθένας τη στάση αυτή των Άγγλων και των Αμερικανών που τους υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα», δήλωσε ο Λαβρόφ, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι είναι κάπως πιο συγκρατημένοι, αλλά τους εξωθούν προς σκληρές δηλώσεις στο πλαίσιο αυτού που αποκαλούν «ΝΑΤΟική αλληλεγγύη».
Ο Λαβρόφ προκάλεσε την οργή της Τερεζα Μέι προφανώς για την εκτίμηση που έκανε ότι η αντιρωσική προβοκάτσια, όπως χαρακτήρισε την υπόθεση Σκριπάλ, «αντικατοπτρίζει, πριν από όλα, την απελπισία της τωρινής κυβέρνησης του Λονδίνου που δεν μπορεί να υλοποιήσει όσα έχει υποσχεθεί στον πληθυσμό μετά την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η Βρετανία από την πλευρά της ανεβάζει τους τόνους. Σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η επίθεση εις βάρος του Σκριπάλ είναι ένα τρόπος εκφοβισμού απέναντι σε όποιον αντιτίθεται στον πρόεδρο Πούτιν.
Σε μια σειρά συνεντεύξεών του νωρίς σήμερα (15/3) το πρωί, ο Τζόνσον υποστήριξε ότι είναι «συντριπτικά» τα στοιχεία που παραπέμπουν σε ενοχή της Ρωσίας γιατί μόνο η Μόσχα έχει πρόσβαση στον νευροτοξικό παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση καθώς και κίνητρο να βλάψει τον Σκριπάλ.
Η Μόσχα αρνείται πάντως κάθε ανάμειξη, με το Κρεμλίνο να χαρακτηρίζει «ανεύθυνη» την θέση του Λονδίνου λέγοντας ότι δεν υποστηρίζεται από αποδεικτικά στοιχεία και προειδοποιώντας ότι η Βρετανία δεν θα χρειαστεί να περιμένει πολύ για την απάντηση της Μόσχας.
Ο Σεργκέι Σκριπάλ, το 2006, δικάστηκε στη Ρωσία και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 χρόνων για εσχάτη προδοσία. Το 2011 ήταν στην ομάδα εκείνων που ανταλλάχτηκαν με 11 Ρώσους πράκτορες που είχαν συλληφθεί στις ΗΠΑ, ανάμεσά τους και η γνωστή νεαρή Ρωσίδα Άννα Τσάπμαν. Έκτοτε ζει στην Αγγλία χωρίς να έχει κανένα ενδιαφέρον για τη ρωσική αντικατασκοπεία, διότι δεν είχε καμία πληροφορία για να δώσει στους Άγγλους. Πριν από μια εβδομάδα βρέθηκε σε παγκάκι της πόλης Σάλσμπερι, μαζί με την 34χρονη κόρη του, Ρωσίδα πολίτη, αμφότεροι με χαμένες τις αισθήσεις τους. Αμέσως οι υπηρεσίες ασφαλείας μετέφεραν το ζευγάρι στο νοσοκομείο θέτοντάς τους σε πλήρη απομόνωση. Η ρωσική πλευρά επισημαίνει πως πριν καν βγει κάποιο αποτέλεσμα για το τι είχε συμβεί, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ξεκίνησε μέσα στο κοινοβούλιο μια πρωτοφανή αντιρωσικη επίθεση υποστηρίζοντας πως πρόκειται για χημική επίθεση κατά της Βρετανίας στην οποία κατά πάσα πιθανότητα ενέχεται η Ρωσία.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανέφερε μάλιστα ότι εξετάζεται η δυνατότητα να ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού του ΝΑΤΟ, που κάνει λόγο για κοινή αντιμετώπιση της επίθεσης που δέχτηκε η Βρετανία πιθανότατα από τη Ρωσία.
Τις κατηγορίες αυτές αποκάλεσε «πρόστυχες και ανυπόστατες» ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ.
«Η στρατηγική η συνεργασία Ρωσίας- Τουρκίας δείχνει την σοφία των ηγετών που παίρνουν τέτοιες αποφάσεις»
Παράλληλα, ο Σεργκέι Λαβρόφ, αναφέρθηκε και στη στρατηγική συνεργασία της Ρωσίας με την Τουρκία, αλλά και στις πωλήσεις των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 στην Τουρκία.
Αναφερόμενος στη συνεργασία των δύο χωρών, είπε ότι η πολιτική που ακολουθούν οι ηγέτες τους στο θέμα της στρατηγικής συνεργασίας «δείχνει την σοφία των ηγετών, που παίρνουν τέτοιες αποφάσεις».
«Η Τουρκία είναι γείτονας μας. Με τους γείτονες δεν πρέπει να είσαι εχθρός, αυτή είναι η βαθιά μου πεποίθηση, δεν πρέπει οι γείτονες να στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, συμπληρώνοντας: «Αυτό που κάνουμε τώρα με την Τουρκία στον εμπορικό και οικονομικό τομέα (South Stream, πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας) είναι μακροπρόθεσμα σχέδια με προοπτική ετών και δεκαετιών, ενώ τα οικονομικά θεμέλια που δημιουργούμε, και το συμπεραίνουμε και από μια σειρά άλλες περιοχές, αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για την συνεργασία των χωρών μεταξύ τους ώστε να μην έρχονται σε μια ανώφελη μεταξύ τους αντιπαράθεση».
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, αναφερόμενος στο ζήτημα της πώλησης των οπλικών συστημάτων S-400 στην Τουρκία, είπε ότι η Ρωσία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από τις πωλήσεις αυτές, ενώ μιλώντας για την συνεργασία με την Τουρκία και το Ιράν, είπε ότι «οι συμφωνίες τις οποίες καταφέραμε να πετύχουμε στο ζήτημα της Συρίας, είναι άνευ προηγουμένου».
Και αυτό γιατί όπως είπε «μπορέσαμε να ενώσουμε τρεις παίκτες, την Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν, οι οποίοι δεν προσεγγίζουν με τον ίδιο τρόπο την κατάσταση στην Συρία και δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα σ’ αυτή την περιοχή».
«Ωστόσο», συνέχισε, «συνειδητοποιώντας ότι όλοι μας ζούμε ο ένας δίπλα στον άλλον και ότι ο καθένας πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν τα συμφέροντα του άλλου και να αναζητεί τις συμφωνίες οι οποίες να μας επιτρέπουν να ενεργούμε στο μέτωπο αυτό της εξωτερικής πολιτικής κατά τέτοιο τρόπο, ώστε αυτά τα συμφέροντα να μην έρχονται σε αντίθεση, αλλά να είναι κατά κάποιο τρόπο συμβατά, θεωρώ ότι πρόκειται για μια μεγαλειώδη κατάκτηση»
Το Λονδίνο επενδύει 54 εκατ. ευρώ σ' ένα νέο κέντρο άμυνας κατά των χημικών όπλων
Την ίδια ώρα, η Βρετανία θα επενδύσει 48 εκατ. στερλίνες (54 εκατ. ευρώ) σ' ένα νέο κέντρο για την άμυνα κατά των χημικών όπλων που θα δημιουργηθεί στο στρατιωτικό ερευνητικό εργαστήριο στο Πόρτον Ντάουν, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Γκάβιν Ουίλιαμσον.
Το Πόρτον Ντάουν είναι η εγκατάσταση όπου Βρετανοί επιστήμονες εντόπισαν το νευροτοξικό παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στο Σάλσμπερι της Αγγλίας.
«Επενδύουμε 48 εκατομμύρια λίρες σ' ένα νέο κέντρο άμυνας κατά των χημικών όπλων για να διατηρήσουμε το προβάδισμά μας στη χημική ανάλυση και άμυνα», δήλωσε ο Ουίλιαμσον σε ομιλία του κοντά στο Μπρίστολ (δυτική Αγγλία).
Εξάλλου η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα επισκεφθεί σήμερα το Σάλσμπερι, δήλωσε εκπρόσωπός της.
Ο εκπρόσωπος δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Σάλσμπερι με πολίτες, επιχειρηματίες και τις υπηρεσίες άμεσης δράσης, ενώ θα ενημερωθεί επίσης από τις υγειονομικές υπηρεσίες.